logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy CSBE 840 TS – pralka nie pobiera wody, bęben rusza, hydrostat sprawny

jasmar 26 Mar 2008 07:59 3263 8
REKLAMA
  • #1 4955233
    jasmar
    Poziom 10  
    Po włączeniu programu pralka nie pobiera wody. Po ok 3 sekundach bęben zaczyna się obracać. Po przestawieniu ręcznym programatora np na płukanie pralka pobiera wodę, ale też znikomą ilość. Po przestawieniu na wirowania załącza się pompka. Pompuje jakiś czas, następnie pralka się wyłącza. Nadmieniam, że cały układ hydrostatu jest drożny a sam hydrostat sprawny( może koś posiada serwisówke do tego modelu). Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4955243
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4955290
    jasmar
    Poziom 10  
    Tak. nie mam schematu do tej pralki, ale wydaje mi się że napięcie na hydrostat wychodzi z modułu elektronicznego ( widać to po przewodach)
  • REKLAMA
  • #4 4955310
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4955446
    jasmar
    Poziom 10  
    Hydrostat sprawdzałem nawet wymieniłem na nowy, wężyk przedmuchany, kubek wyczyszczony i wymyty, łącznie z przyłączem gumowym do pompki. Pralka dalej nie działa. Zauważyłem jeszcze że po ustawieni programu na nr 9 pralka zachowuje się normalnie czyli pobiera wodę bęben się kręci itd. natomiast po około 10 min pralka się zatrzymuje.
  • #6 4955749
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    jasmar napisał:
    po ustawieni programu na nr 9 pralka zachowuje się normalnie czyli pobiera wodę bęben się kręci itd. natomiast po około 10 min pralka się zatrzymuje.

Co to za program?
  • REKLAMA
  • #7 4956007
    jasmar
    Poziom 10  
    W ej chwili jestem w pracy gdy będę w domu postaram się sprawdzić co to jest za program.
  • #8 4957584
    jasmar
    Poziom 10  
    Opisuję programy: od 1-7 pralka nie pobiera wody, bęben tylko "miele"
    natomiast progr. nr 8 - "pranie delikatne" pralka pobiera wodę miele nawet grzeje później wyłącza się (jak pisałem wyżej )
    to samo progr. nr 9 - "pranie wełny"
    na koniec progr. nr 10 - "pranie ręczne" pralka wodę pobierze przekręci raz bębnem i też się wyłącza. Myślę, że może to coś z triakiem w module elektronicznym ( odpowiedzialnym za tor poboru wody ) ale nie wiem bez schematu ani rusz!
  • #9 4995280
    jasmar
    Poziom 10  
    Po bardzo dokładnym sprawdzeniu elektroniki okazało się że padła kość pamięci. Wiąże się to z zakupem całego modułu sterowniczego. Pralka do wymiany! Dziękuję osobom próbującym pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy CSBE 840 TS nie pobiera wody po uruchomieniu programu, a bęben zaczyna się obracać po około 3 sekundach. Przy ręcznym przestawieniu programatora na płukanie woda jest pobierana w minimalnej ilości, a przy wirowaniu załącza się pompka, która działa przez pewien czas, po czym pralka się wyłącza. Układ hydrostatu jest drożny, a sam hydrostat sprawny, wężyk i kubek czyste. Programy od 1 do 7 nie pobierają wody, programy 8 (pranie delikatne) i 9 (pranie wełny) pobierają wodę i grzeją, ale po około 10 minutach pralka się zatrzymuje. Program 10 (pranie ręczne) pobiera wodę, obraca bęben raz i wyłącza się. Podejrzewano uszkodzenie triaka w module elektronicznym odpowiedzialnym za pobór wody. Po dokładnej diagnostyce okazało się, że uszkodzona jest kość pamięci w module sterującym, co wymagało wymiany całego modułu elektronicznego. Pralka w efekcie nadaje się do wymiany.
REKLAMA