logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka CANDY CSBL 85 - nie pobiera wody, przerywa cykl prania, co robić?

terrano5 06 Cze 2007 20:36 8519 24
REKLAMA
  • #1 3960137
    terrano5
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam pralkę Candy CSBL 85 od pewnego czasu zdarzało się, że nie pobierała wody przy rozpoczęciu prania, piszę zdarzało się bo nie powtarzało się co cyklicznie. Myślałem, że to jakieś jej chwilowe nie domaganie, lecz ostatni zaczęła nawalać na całej linii przy nastawieniu jej na pranie nie pobiera wcale wody tylko przechodzi od razu do funkcji prania obracając bębnem. Gdy sam uzupełnię ją wodą pranie jest bardzo krótkie i po odsączeniu wody nie wiruje. Gdy uruchomi się funkcja płukania pobiera wodę, ale tylko przez krótką chwilę jakby chciała ją tylko uzupełnić. Proszę o pomoc, co i jak trzeba zrobić, aby było ok.
    Dzięki Piotr
  • REKLAMA
  • #2 3960204
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 815
    Cześć.
    Musisz przeczyścić komorę hydrostatu.
  • #3 3960226
    terrano5
    Poziom 10  
    Proszę o informację jeszcze, co to za urządzenie i gdzie go szukać mam pralkę rozkręconą, ale nie jestem fachowcem w tej materii.
    Dzięki za pomoc.
  • #4 3960269
    andi274
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    to jest taka niewielkia okregla puszka do kturej dochdzi (szlałfik)z jednej strony a zdrugiej dwa przewody ,a to co cie interesuje ta cienki gumowy szlalfik powinien byc od dolu poszycia bebna lub przy rurce odplywu z bebna do pompy.
  • #5 3960467
    terrano5
    Poziom 10  
    Ok. wymontowane urządzenie działa jako podciśnieniowe jak ustami wyciągnę z niego powietrze to coś pyka w środku. A ja mam wyczyścić te wężyki? bo to urządzenie jest nierozbieralne?

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam działa jak dmuchnę.
  • #6 3960521
    krzysiekl
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    Tam gdzie jest włożone od dołu wężyk wyjmij białą rurkę i wyczyść.
  • REKLAMA
  • #7 3960777
    terrano5
    Poziom 10  
    Wyczyszczone - ale pralka jak działała tak działa. A może ten cały hydrostat padł? Może wymiana by pomogła? Da się go jakoś sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #8 3963452
    terrano5
    Poziom 10  
    Dziś wykonałem jeszcze jeden test, dmuchnołem w kruciec hydrostatu podczas pozycji pranie, pralka po kliknięciu hudrostatu uruchomiła pompę wudy brudnej, nie wirowała. Czy to jest poprawne działanie, co jej może dolegać.

Pozdrawiam

Piotr
  • #9 3963467
    krzysiekl
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    Tak załączył sie styk przelania i załączył pompę
  • #10 3963508
    terrano5
    Poziom 10  
    Jeśli układ hydrostatu był czysty i ok, sam hydrostat również to jaka może być przyczyna braku wirowania, nie pobierania wody zaraz po załączeniu, zakłucenia w czasie prania.
    Proszę o poradę, może ktoś spotkał się z taką usterka.

Piotr
  • #11 3963556
    andi274
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    sprawdz dozownik wody .tam sa elektro zawory od wody zdejmij wsówki iponownie wcisnij ,tylko nie pomyl pozdrawiam
  • #12 3963599
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 3969083
    terrano5
    Poziom 10  
    Witam,
    Dzięki za podpowiedzi do wszystkich się zastosowałem, jeśli chodzi o elektrozawór poboru wody to pralka pobiera wodę do płukania choć w bardzo niewielkiej ilości tak jakby ją uzupełniała więc on jest pewnie sprawny. Kubek hydrostatu dla pewności jeszcze raz zdemontowałem i dokładnie wypłukałem jak również przewody gumowe. Tak się zastanawiam czy mój problem nie tkwi w hydrostacie, może on ma jeszcze jakąś jedną opcję ktura nie funkcjonuje ja sprawdziłem go podczas funkcji prania w momencie dmuchnięcia jest słyszalne 1-dno klik i pralka uruchamia pompę wody ale nie wiruje, może jak inne hydrostaty mają być dwa kliknięcia jak można sprawdzić hydrostat. Ale pojawia sie drugie pytanie czy od hydrostatu może pralka podczas początkowej fazy prania nie pobierać wody, ona pobiera ją w małej ilości podczas płukania.
    Proszę o poradę,
    Dzieki Piotr.
  • #14 3970733
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Spróbuj zdjąć wężyk z hydrostatu i załącz program prania - jeżeli hydrostat jest sprawny to pralka powinna cały czas pobierać wodę aż do przekroczenia normalnego poziomu. Jeżeli tak nie jest, to jest on uszkodzony, co zresztą bardzo rzadko się zdarza.
  • #15 3973434
    terrano5
    Poziom 10  
    Dziś postanowiełem ją przebadać dokładniej. Moja pralka wcale nie pobiera wody podczas prania, pobiera ją dopiero podczas płukania i nawet przy zdjętym wężyku hydrostatu pobiera tylko jej pewną ilość a naspępnie pobieranie się wyłącza. W fazie prania tj. jak jej naleję wody to pierze, następnie płuka a gdy dojdzie do wirowania to się wyłącza i gasną kontrolki. Dodam, że wcale nie wiruje w żadnej pozycji. Jak myślicie z tych ww. informacji da się wywnioskować jej usterkę czy muszę zaprosić jakiegoś fachowca.
    Dzięki za podpowiedz.
    Piotr
  • #16 3973466
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Sprawdź dokładnie ten hydrostat. Jeśli nie potrafisz wyciagnać wniosków to wezwij fachowca.

Dodano po 3 [minuty]:

skryn napisał:
    terrano5 napisał:
    (...) układ hydrostatu był czysty i ok

A guzik czysty...
    Wymontowałeś wszystko z pralki i wymyłeś? (kubek hydrostatu należy wyjąć fizycznie ze sprzętu).
    Nieraz słyszę z ust "fachowców" i "specjalistów" przy zgłoszeniu, że pralka to i owo, a "specjalista/fachowiec" każe dmuchać w rurkę i sam to robi na miejscu... (w realu, koledzy nie mający pojęcia o istnieniu elektroda.pl, a naprawiają sprzęt AGD- moi koledzy z branży)
    Wstyd mi za takich "fachowców/specjalistów", co mają lenia w czterech literach...
    :cry:
    Ciebie, być może to nie dotyczy, o ile zastosowałeś się do powyższej porady.

Czytałem ten post kilka razy i nie wiem o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #17 3973485
    terrano5
    Poziom 10  
    Ten hydrostat nie jest taki strasznie drogi jeśli od niego zaczynają się wszystkie problemy to może by go wymienić?
  • #18 3973514
    mirko66b
    Poziom 29  
    Najprościej było by go wymienić,ale czy to napewno to ? Ten wężyk do hydrostatu jest oryginalny ? Nikt go nie skracał czasami ?

Dodano po 1 [minuty]:

Jest drożny na 100% ?
  • #19 3973559
    terrano5
    Poziom 10  
    Tak płukałem go, dmuchałem, sprawdzałem szczelność - bez jakichkolwiek oznak uszkodzenia. Kubek hydrostatu był czysty więc (choć i tak go wymyłem) to nie powinien on być przyczyną usterki. Hydrostat działa tylko w jedną stronę (dmuchnięcia - jeden klik) nie powinien mieć jeszcze jakiegoś innego działania. Jeszcze jedno jak tak dosyć mocno dmuchnę w niego i wyssam powietrze to wychuwam jakby był w środku troszkę mokry.

Dodano po 3 [minuty]:

Nie mokry to jest odgłos pracy membrany.
  • #20 3973611
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Po dmuchnieciu w hydrostat powinien być słyszalny "klik"a gdy przestaniesz dmuchać powinien wrócić do poprzedniego położenia drugi raz "klik",jeżeli tak nie jest to jest uszkodzony hydrostat i po wylaniu wody nie przełącza układów na wirowanie OK?.Powodzenia.
  • #21 3973651
    mirko66b
    Poziom 29  
    Weź omomierz i sprawdź czy przełącza styk.

Dodano po 1 [minuty]:

Dmuchasz-zwarcie,nie dmuchasz-przerwa.
  • #22 3974340
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 3974762
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Masz na 100% uwalony hydrostat, więc nie rozumiem po co tyle szumu?
    Pozdrawiam.
  • #24 3976764
    antoni_40
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Nic tylko klik klik i ile jeszcze razy klik?:) Kolego proses prania zaczyna się od pobrania wody ,gdy pralka pobierze ją ,hydrostat uruchamia dalszy tok dzialania ,czyli uruchamia programator .Moim zdaniem takie dmuchanie w wężyk już nic nie da. Zauważ ile ztyków wychodzi z hydrostatu,to nie jest takie proste urządzenie ,gdzie nic tylko liczyć klinięcia styków.Na odległość trudno diagnozować,ale najprawdopodobniej masz zwarte styki w hydrostacie , te od górnego poziomu(skleiły się)
    i pralka sygnalizuje że wodę ma .Można sprawdzić miernikiem stany załączenia,ale moim zdaniem musisz sprowadzić fachowca.I nie dmuchaj w wężyk gdy pralka chodzi ,nie znęcaj się już nad nią,bo to nic nie da
  • #25 3979124
    szron
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    wzywajac fachowca uwazaj tylko by cie nie skroił przykładowo za wymiane programatora ;p

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Candy CSBL 85 ma problem z pobieraniem wody na początku cyklu prania, przechodzi od razu do prania bez napełnienia bębna wodą, a podczas płukania pobiera wodę tylko w niewielkiej ilości. Po ręcznym dolaniu wody pranie jest krótkie i pralka nie wiruje. Wskazano na możliwą usterkę hydrostatu – elementu odpowiedzialnego za kontrolę poziomu wody. Hydrostat jest urządzeniem podciśnieniowym z gumowym wężem, który należy dokładnie wyczyścić, w tym kubek hydrostatu i przewody gumowe. Testy dmuchania i sprawdzania kliknięć styków hydrostatu wykazały, że działa on tylko w jedną stronę, co może wskazywać na jego uszkodzenie. Zalecane jest sprawdzenie drożności wężyka oraz działania styków hydrostatu za pomocą omomierza. Wymiana hydrostatu jest sugerowana jako najprostsze rozwiązanie, choć nie jest to pewne bez fachowej diagnozy. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia elektrozaworu poboru wody i dozownika. Wskazano również na ryzyko nieuczciwych napraw i zalecenie wezwania fachowca do dokładnej diagnozy i naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA