logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

terma elektryczna 220v, jak oszczędzać prąd

mecenass27 26 Mar 2008 08:56 7498 2
REKLAMA
  • #1 4955370
    mecenass27
    Poziom 10  
    Ocena: 52
    witam,
    szanowni koledzy, jak zaoszczędzić na energii elektrycznej?
    mieszkam w domku jednorodzinnym i widzę że terma pożera ogromna ilość prądu, jest to terma elektromet 220v. 80l., zastanawiałem się czy można wykombinować jakiś patent żeby włączała się tylko o określonej porze np. dwa razy dziennie.Czy takie rozwiązanie może obniżyć koszta?.
  • REKLAMA
  • #2 4955427
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Samo ograniczenie włączania nie na wiele się zda - terma musi pracować określoną ilość czasu aby utrzymała temperaturę wody.
    Sposoby- sprawdzone - obniżenia kosztów korzystania z termy:
    1) STRATY - nie znam konstrukcji tego ogrzewacza ale za przykład niech posłuży stara terma 80 litrów którą posiadałem.
    Po otwarciu górnej emaliowanej pokrywy zajrzałem do środka i zobaczyłem że zbiornik owiniety jest około 8mm szarym kocykiem - kocyk ten udawał izolację termiczną. Został przekazany kotu jako posłanie, przestrzeń pomiędzy zewnetrzną obudową i zbiornikiem została wypełniona pianą poliuretanową -UWAGA - piana musi być z pistoletu bo się mniej rozszerza, zwykła piana z butli mogła by "rozdąć" zewnętrzną blaszaną obudowę.
    Terma po takim zabiegu zaczęła się włączać rzadziej i na krócej - zbiornik się nie wychładzał.
    2) POLITYKA KORZYSTANIA - jak w czasie mycia zębów woda leci ciurkiem a delikwent/ka chodzi po łazience ze szczotką w pyszczydle to bezcenne kilowaty uciekają do kanalizacji... Oszczędzaj to będzie taniej.
    Pozdrawiam
  • #3 4955490
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Zapewne przydałyby się metody z USA. A więc żetony i dozowniki. Ewentualnie inna kontrola dystrybucji wody ciepłej. Też podziwiam ja moja małżonka delektuje się strumieniem gorącej wody. Niezależnie czy myje, czy opłukuje, czy nawet wykręca ścierką. Kąpiel w wannie wypełnionej po brzegi. A licznik energii bezlitosny.
REKLAMA