Witam piszę w imieniu koleżanki, mieszka w kamienicy w 39m². Dostaje wysokie rachunki za prąd. Miesięczne zużycie to ok 500 kWh. Posiada bojler. Jak sprawdzić co może być przyczyną tak dużej konsumpcji prądu?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamnajemnik napisał:Bojler to spory odbiornik, ale pewnie nie jedyny w tym lokalu? Bez dokładnego spisu i analizy pracy prądożernych urządzeń niewiele da się poradzić. Na pewno dobre dodatkowe zaizolowanie bojlera może pomóc oszczędzić nieco energii. Ponadto, w zależności od trybu życia, czasem także pomyśleć o jego okresowym odłączaniu od sieci. Na przykład za pomocą zegara programowanego na czas pobytu w pracy? Trzeba także przejrzeć mieszkanie pod kątem niewielkich odbiorników energii. To wszelkie zasilacze, ładowarki czy inne gadżety, które pozostawia się w gniazdach. Zużywają mało energii, ale działa tu efekt skali. Podobnie jak urządzenia na czuwaniu, jeśli jest ich sporo. Jeśli są ku temu warunki, to warto zastanowić się nad możliwością zainstalowania mikroinstalacji fotowoltaicznej. Taka "balkonowa elektrownia" nie jest dużą inwestycją, nie wymaga także umów, uzyskiwania zgód czy pozwoleń (do 0,8kWP). Taka inwestycja jest niekłopotliwa, bardzo wygodna, daje także odrobinę niezależności i zwraca się dość szybko, szczególnie w obliczu drastycznego wzrostu cen energii.Posiada bojler...
najemnik napisał:co może buc przyczyną tak dużej konsumpcji prądu?
najemnik napisał:Posiada bojler.
Michał_74 napisał:Komputer PC to gdzieś około 500W zasilacz a jak idzie non-stop.
kulmar napisał:A to już 117 złotówek.117 kWh
Michał_74 napisał:Bąbelek kosztuje, niestety.jest małe dziecko
zbich70 napisał:Bąbelek kosztuje, niestety
Mobali napisał:Kolegom powstrzymać się od "psztyczków
stanislaw1954 napisał:@Michał_74 Możesz mi wytłumaczyć, na czym ma ta oszczędność polegać? bo ja to rozumie tak . Grzejesz np 2 godziny