Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PLAZMA PHILIPS PDP 42V7A062 - brak obrazu

26 Mar 2008 12:26 4304 1
  • Poziom 1  
    Witam wszystkich,
    mam mały (mam nadzieje) problem z tym TV,

    z relacji użytkownika wynika, że w czasie oglądania pojawiły się na ekranie jakieś przebarwienia (koloru czerwonego) a po pewnym czasie (nie wiem po jakim) obraz całkowicie zgasł (było słychać coś w rodzaju trzasku lub syku).
    Okazało się, że uszkodzeniu uległ moduł ZSUS o symbolu 6871QZH041A - przepalony bezpiecznik i zwarcie na wyjściu hybrydy.
    Zmierzone napięcia (względem masy !) dochodzące do tego modułu wynosiły: 5V, 65V, 184V (Na naklejce panela widnieje 5V, 65V i 195V).

    Po wymianie modułu na nowy, telewizor włączył się, tz. był normalny obraz. Niestety, nie zmierzyłem napięć.
    Po skręceniu telewizora i postawieniu pracował normalnie kilka minut a następnie pojawiły się problemy.
    W pierwszej chwili, nagle (bo nie zauważyłem zmian w obrazie) ekran zgasł bez żadnych odgłosów.
    Po wejściu w standby i ponownym załączeniu obraz pojawił się znowu.
    Wtedy zauważyłem, że w lewym górnym rogu ekranu obraz nie jest czysty (zaszumiony, grysik).
    Przełączenie na sygnał antenowy, czyli na szum, ujawniło poziomy pas wysokości 1/5 - 1/4 ekranu
    w kolorze czerwonym, czerwono-fioletowym. Nie był on intensywny ale wyraźnie widoczny.
    Pas ten rozpoczynał się w lewym gónym rogu i w miarę zbliżania się do środka ekranu był coraz słabiej widoczny,
    za środkiem ekran był normalny. Po paru minutach (2 - 5) obraz zgasł (bez odgłosów) i już nie włączył się.

    Drugi raz jeszcze nie rozkręcałem, więc nie wiem co tym razem uległo uszkodzeniu.

    Mam w związku z tym "opowiadaniem" kilka pytań:

    Czy ten model telewizora również posiada jakiś błąd fabryczny ?
    Dzwoniłem do serwisu i powiedziano mi, że nic o tym nie wiedzą. (Na forum padło stwierdzenie, że TV LG z panelem PDP42V7 wyprodukowane w 2005 roku mają wadę fabryczną i trzeba wymienić 3 moduły, a ten PHILIPS jest na podzespołach LG i prawdopodobnie był kupiony w 2005 r. - gwarancja zaginęła)

    A może (biorę to pod uwagę) uszkodzony jest panel i powoduje problemy ?

    Może inne sugestie co sprawdzić (pierwszy raz naprawiam plazmę).

    Przed ponownym zakupem drugiego modułu (jest to bardzo możliwe) chciałbym wiedzieć coś więcej (jeżeli to panel to nie warto naprawiać).

    Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam.