logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung ML-2150 - powiększony wydruk i poziome paski na stronie

strato 26 Mar 2008 13:02 4613 10
REKLAMA
  • #1 4956085
    strato
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam
    Drukarka drukuje poprawnie, jednak co jakiś czas wypuszcza strone z wyrażnie powiększonym wydrukiem, oraz szeregiem cienkich poziomych paseczków co wygląda bardziej na lekkie zaciemnienie strony-owe paski czasami występują na całej stronie a czasami w postaci nieregularnych grup pasków na całej stronie ,a czasem jest to tylko parę pasków na całą stronę i tak jak napisałem wcześniej wydruk jest wyrażnie powiększony i powiększenie jest wyrażnie zależne od ilości psków-efekt jest taki że np.strona konfiguracyjna nie mieści się na A4 i "wychodzi" na zewnątrz czyli jest obcięta-praktycznie zaczyna się od "ML..."a Samsunga ...nie ma.-rozciągnięcie jest wyrażnie wzdłuż strony czyli w pionie- potem jak gdyby nic drukuje poprawnie bez rozciągnięcia.
    wygląda mi to na nierównomierny(zwolniony) przesuw kartki papieru ale wszelkie sugestie będa mile widziane-pytanie skąd te paski i wyrażna zbieżność z rozciąganiem:?:
    pozdrawiam _Strato
  • REKLAMA
  • #2 4956130
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Raczej problem z laserem. Zdemontuj go i przeczyść - może problem ustanie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4956153
    strato
    Poziom 15  
    Dzięki-też tak w pierwszej chwili pomyślałem i bawiłem się trochę w próby ze zwalnianiem zwierciadła- dają rezultaty ale... w poziomie-w skrajnym wypadku kończą się komunikatem-BŁAD LASERA-na razie jestem na etapie oględzin i eksperymentów-dziwne jest to że raz jest dobrze a raz żle(poszukam jakis zimnych lutów)...ale dzieki za szybką reakcję...
  • REKLAMA
  • #4 4959795
    strato
    Poziom 15  
    i nic nie znalazłem-dalej jest tak że od czasu do czasu wypuszcza takie zakreskowane strony-laser wygląda na ok...jeszcze jakieś pomysły?:?:
    pozdrawiam_Starto
  • #5 4960413
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    A możesz zamieścić jakiś skan wydruku.

Bo jak dla mnie to wygląda na problem z laserem.
  • #6 4961627
    strato
    Poziom 15  
    dzięki Forteca !!!-z Tobą się fajnie dyskutuje:D a jak Ty piszesz też, że laser to w to wchodzę....
    Jutro postaram się zrobić skan i umieszczę go na stronie...
  • #7 5145880
    sn55
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    witam
    strato znalazłeś rozwiązanie swojego problemu?? mam drukareczkę z identycznym problemem... czekam na odzew
    pzdr
  • #8 5146054
    strato
    Poziom 15  
    Tak-powodem jest skaner albo jak kto woli laser-w moim przypadku wystrczyło go porządnie wyczyścić i nasmarować łozyska silnika-nowy jest dość drogi....pracuje jak na razie bez zarzutu z tym że zaznaczyłem użytkownikowi że jeśli problem się ponownie pojawi, bez dyskusjii wymieniamy laser.
    pozdrawiam_Strato
  • #9 5146062
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    strato napisał:
    Tak-powodem jest skaner albo jak kto woli laser
    pozdrawiam_Strato

Jestem ciekaw kto woli mówić na laser skaner :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 5146075
    sn55
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    dzięki za podpowiedź :D
    a tak btw laser lepiej brzmi hehe drukarka laserowa a nie skanerowa :D:D:D
  • #11 5146108
    strato
    Poziom 15  
    koledzy....bardzo częste i popularne określenie modułu lasra...

Dodano po 3 [minuty]:

dzięki sn55-cieszę się że mogłem pomóc.pozdr_Strato

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Samsung ML-2150 sporadycznie drukuje strony z powiększonym wydrukiem oraz cienkimi, poziomymi paskami, które mogą występować na całej stronie lub w nieregularnych grupach. Problem objawia się rozciągnięciem wydruku w pionie, co powoduje obcinanie treści na stronie. Przyczyną jest najprawdopodobniej nierównomierny przesuw papieru lub uszkodzony moduł lasera (nazywany również skanerem). Zalecane jest demontaż i dokładne czyszczenie lasera oraz nasmarowanie łożysk silnika przesuwu papieru. W przypadku powtarzających się problemów konieczna może być wymiana modułu lasera, który jest kosztowny. Dyskusja potwierdza, że problem jest typowy dla tego modelu i związany z laserem odpowiedzialnym za obrazowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA