logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć Globo 7100CXE z Sharp Aquos LC-20B10M przez Component?

kpodolak 26 Mar 2008 19:01 1826 4
REKLAMA
  • #1 4957571
    kpodolak
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam, mam pytanie, czy da się połączyć ten tuner i telewizor przez Component? Pytam, gdyż na aukcji tego tunera jest zapisek "sygnał YPbPr przez SCART", a z tego co wyczytałem, jest to sygnał component. Telewizor natomiast ma wejścia Component i obsługuje rozdzielczości 480i, 480P, 576P, 720P, 1080i. Czy, żeby połaczyć te 2 urządzenia potrzeba polutować tylko kilka kabelków do wtyczki Euro czy trzeba jakiś specjalny kabel? Czy dałoby to dużego kopa w jakości obrazu? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 4958564
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Jeżeli posiadasz kabel dobrej jakości to możesz go przerobić ale lepiej dla jakości sygnału kup odpowiedni kabel.Poza tym globo mają bardzo słabą jakość obrazu i nie spodziewaj się rewelacyjnego obrazu nawet przez Component.
  • REKLAMA
  • #3 4958723
    kpodolak
    Poziom 15  
    Kable są słabej jakości, ale myślę, że koncentryk 75ohm załatwiłby sprawę? Z tego co wyczytałem w internecie, połaczenie to kwestia kilku lutów.
  • REKLAMA
  • #4 4959224
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    czytaj dalej...
    pzdr
  • #5 4959255
    kpodolak
    Poziom 15  
    Ironiczny post. Nie jestem specem, więc dlatego napisałem tego posta, żeby się czegoś więcej dowiedzieć. Jeżeli znasz odpowiedź na moje pytanie to podziel się tym. W internecie wyczytałem, że jeżeli tuner i Tv mają obsługę component, to na scarcie jest wyjście R, G i B i wtedy trzeba to podłaczyć do wejścia component w tv. I nie trzeba chyba żadnego układu do tego, gdyż obydwa urządzenia obsługują component. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

EDIT: Zrobiłem kabel testowy wg schematu znalezionego w internecie i faktycznie, działa, w trybie 576i. Obraz jest nieco ostrzejszy niż przez Euro. Jutro postaram się zmienić kable na grubsze 75ohm i wtedy zobacze czy jest poprawa. Ogólnie jest na plus. Pozdrawiam
REKLAMA