logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć tunery satelitarne SCART do monitora LCD z wejściem Component?

ploomba 31 Mar 2008 19:05 8319 2
REKLAMA
  • #1 4977589
    ploomba
    Poziom 12  
    Witam

Mam problem. Potrzebuje podłączyć do nowego monitora LCD (panorama 21") takie urządzenia:
    - tuner satelitarny skymax (posiada wyjscie Scart i obsluguje sygnal rgb i CVBS)
    - tuner satelitarny Globo (takze posiada wyjscie Scart, w menu tunera wybrac mozna obsluge sygnalu RGB, CVBS i YUV )
    - odtwarzacz dvd Korr (z tym mam najmniejszy problem bo odtwarzacz posiada wyjscia Scart oraz Component)

Monitor LCD Gateway posiada wejscia: VGA, DVI oraz Component.

I tu moje pytanie. Czy da sie podlaczyc wyzej wymienione tunery cyfrowe wyjsciem Scart do wejscia Component w monitorze LCD? Czy istnieje taki kabel / przejsciowka / konwerter ktory zapewnialby dobra jakosc obrazu?
    Przeszukalem sklepy internetowe oraz allegro i znalazlem tylko jednego sprzedawce ktory oferuje konwerter/adapter SCART+Component (3 x RCA COMPONENT YUV) firmy VIVANCO.
    (EURO<->3XRCA COMPONENT YUV,RGB - kierunek sygnału można regulować przełączając przełacznik WEJ/WYJ)
    Czy takowy adapter wywiaze sie dobrze z zadania przetworzenia obrazu.
    Nawet na stronie vivanco nie znajduje tego urzadzenia.
    czy kupując zwykły kabel Component (3xRCA<=>3xRCA) i taki adapter uda sie mi podpiac tunery satelitarne do LCD?
    Znalazlem takze cos takiego
    realne jest takowe polaczenie za pomoca zwyklego kabla?

Z gory dziekuje za jakakolwiek odpowiedz
  • REKLAMA
  • #3 4977746
    ploomba
    Poziom 12  
    ok, w sumie ten adapter Ferguson'a to chyba to samo co Vivanco.
    przeczytalem ostatni link (forum) z tym, ze na tamtym forum użytkwonik chce przeslac sygnal z tunera z wyjsciem component do telewizora z wejsciem Scart. Ja chce zrobic inaczej: przesłać sygnał z tunera wyjściem Scart do LCD wejsciem component. Z tego co jeszcze wyczytałem na necie , to podobno nie ma uniwersalnych kabli in/out. Z tamtego forum najbardziej przydatna jest chyba ta wypowiedz
    Cytat:
    Oto rzeczowa odpowiedź jak najbardziej sygnał YUV inaczej component jest realizowany przez euro zależy od skonfigurowania w urządzeniu wysyła albo rgb albo sygnał YUV poprzez styki RGB, natomiast istotne jest aby przy ustawieniu YUV component podać taki sygnał do telewizora przez złącze component (a nie euro). Innymi słowy uzyskasz pełen component wychodząc z euro do component pod warunkiem że urządzenie wyjściowe obsługuje sygnał yuv

czyli wynika z tego ze jesli globo poprawnie obsluguje sygnal YUV poprzez Scart to powinno sie udac pzreslac sygnal do LCD do gniazd component. Natomiast Skymax wysyla tylko sygnal RGB i CVBS. Wiec pewnie bedzie cos nie tak? Dobrze dedukuje?
    Mial ktos z uzytkownikow tego forum doswiadczenia w tej kwestii?

---------
    edit

tylko teraz powstaje kolejny problem, czy tego typu adapter to tylko zwykle polaczenie stykow RGB w scarcie z component'em ? czy taki adapter ferguson'a to konwerter sygnalu RGB na YUV w ktorym sa jakiejs uklady elektroniczne? Znalazlem taki konwerter w internetowym sklepie w UK (wlasnie taki z elektronicznymi ukladami w srodku ktore transkoduja sygnal)
    Dlatego zadaje to pytanie, ponieważ znalazłem jeszcze w polskim sklepie internetowym kabel Scart=>component (bez zadnych ukladow elektronicznych) ktory sluzy do przesylania sygnalu YUV z tunerow cyfrowych do LCD. W takim kablu nie potzreba dodatkowej elektroniki poniewaz to tuner przesyła YUV (nie trzeba juz konwertowac sygnalu RGB na YUV)
    Czyli w moim przypadku potzrebuje chyba do Skymax'a adapter scart=>component, ktory by mi transkodowal sygnal RGB na YUV, natomiast do Globo wystarczy mi przejsciowka scart=>component bez dodatkowej elektroniki? Dobrze mysle?
    Posiada ktos powyzszy adapter Fergusona?
REKLAMA