logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sterowniki + kolejność instalowania sterowników

fipik 26 Mar 2008 21:25 8407 7
REKLAMA
  • #1 4958466
    fipik
    Poziom 10  
    Witam,
    mam płytę główną GA-8IPE1000-G v4.0,
    kartę graficzną nVidia GeForce 6600,
    procesor Pentium IV 2.02 Ghz.

Problem występuje zaraz po formacie. Mianowicie komputer wykonuje taki manewr, że w pewnym momencie przestaje reagować na myszkę i klawiaturę, a obraz się nie zmienia. Miałem podejrzenie, że sprawcą jest GG, ale nie jestem pewien. Jednak problemu nie spotkałem przy wyłączonym GG, ale co to może oznaczać :?:

Natomiast zainstalowałem wszystko w takiej kolejności (w oparciu o Tweaks.pl):

najpierw Service Pack 2 + Windows Update

potem płyta główna (chipset) - i tutaj powstał problem. Na stronie Gigabyte dostępny jest sterownik do tego chipsetu i tej płyty głównej w wersji 6.x ileś tam. Natomiast na stronie Intela sterownik chipsetu (865PE) jest w o wiele nowszej wersji. Dlatego wpadłem na genialny pomysł i zainstalowałem jedne sterowniki po drugich :D
    Ten sam problem jest ze sterownikami LAN Realteka. Na stronie Gigabyte są starsze wersje niż na stronie tego producenta. Tylko które ściągnąć?

Potem zainstalowałem sterowniki do mojej karty dźwiękowej Creative SB Live! 5.1 z którymi też jest problem bo są one dostępne tylko na USA witrynie i dodatkowo pisze że nie trzeba mieć jakiś tam sterowników przed instalacją, ale same sterowniki są traktowane jako update (?)
    Link (Chodzi o plik Sound Blaster Live! - LiveDrvUni-Pack (English)).

Potem zainstalowałem sterowniki do nVidia GeForce 6600, te najnowsze. Dlatego zastanawiam się czy nie lepiej zainstalować jakieś starsze, jeśli tak to jakie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4958814
    fipik
    Poziom 10  
    Możliwe, że chodzi o RAM, sprawdzę to.
    Jednak sam BIOS testuje dość długo pamięć (mam 3GB) i ogólnie ma małego laga na samym początku.

Czekam na odpowiedź do innych pytań.
  • #4 4959097
    mucioo
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Zawsze jest zasada, iż instaluje się w miarę nowy i stabilny sterownik. Jednak tym zajmiesz się później, wyklucz najpierw błędy RAM-u. Jeśli takie będą - wymień kości na sprawne, potem zrób świeżą instalkę systemu po formacie dysku. Zainstaluj standardowe stery, które dostałeś z płytą. Jeśli dalej będą problemy - wtedy będziemy się zastanawiać.
  • REKLAMA
  • #5 4961391
    fipik
    Poziom 10  
    Witam,
    próbowałem tego programu memtest86 jak i jeszcze innego goldmemory, ale oba po zabootowaniu z dyskietki wyświetlały powtarzające się sekwencje, np. w przypadku memtest to powtarzające się 4 "zdania", a w przypadku goldmemory cały czas przy teście pojawiało się "E".
    Przeczytałem, że to działa w pętli, dlatego też sami musimy test przerwać (który ponoć powinien chodzić kilka godzin), jednak w przypadku obu programów, żaden z nich nie zareagował na ESC.
    Poza tym, myślałem że gdziekolwiek będzie rezultat testu, a tu nic :/
  • REKLAMA
  • #6 4965049
    fipik
    Poziom 10  
    Witam,
    bardzo proszę o odpowiedź.
  • #7 4965174
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    Cze,
    Zrób tak. Skoro zawieszają się programy do testowania pamięci RAM. Wyjmij wszystkie kości (przypuszczam że masz konfigurację 2x1GB + 2x512MB) wyłącz Dual Channel i testuj każdą z osobna. Tak samo na każdej z osobna uruchom Windows i sprawdź czy zwisy dalej występują.

A co do tej kolejności sterowników to zaopatrz się w ich najnowsze wersję, zarówno to płyty, dźwięku jak i grafiki i je zainstaluj, w tym przypadku odradzam manewry z nadpisywaniem jednego sterownika drugim.

tu masz sterowniki do dźwięku:
    http://www.pobieralnia.pl/plik-582-creative-s...e-5.1--audigy-1-drivers-v5.12.1.291-whql.html
  • #8 5903005
    arekgt13
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    ja tez szukam sterownikow mam to samo tylko karta dzwiekowa zintegrowana czy ktos pomoze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z płytą główną GA-8IPE1000-G v4.0, kartą graficzną nVidia GeForce 6600 oraz procesorem Pentium IV 2.02 GHz. Po formacie systemu pojawia się problem z zawieszaniem się komputera – brak reakcji na myszkę i klawiaturę oraz zatrzymanie obrazu. Podejrzewano wpływ komunikatora GG, jednak problem występuje niezależnie od jego działania. Instalacja sterowników odbywała się według kolejności: Service Pack 2 + Windows Update, następnie chipset płyty głównej (sterowniki Gigabyte vs. nowsze sterowniki Intela), a także sterowniki LAN Realtek, gdzie również występują rozbieżności wersji. Zalecane jest najpierw wykluczenie uszkodzenia pamięci RAM za pomocą testów Memtest86 lub GoldMemory, a w przypadku problemów z testowaniem RAM – testowanie pojedynczych kości pamięci osobno, wyłączając tryb Dual Channel. Po potwierdzeniu sprawności RAM należy wykonać świeżą instalację systemu i zainstalować stabilne, najnowsze sterowniki dedykowane do płyty głównej, dźwięku i grafiki, unikając nakładania sterowników różnych wersji. Podano również link do sterowników Creative Sound Blaster Live 5.1 / Audigy 1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA