logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 5L nie pobiera papieru - czy to wina separatora? Jak naprawić?

lukasz.. 18 Gru 2007 21:19 3340 10
REKLAMA
  • #1 4601998
    lukasz..
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Problem polega na tym że po włożeniu papieru do zasobnika jest ok, pali sie zielona dioda i niby jest ok, jak chce cos wydrukować kartki nie pobiera...czy to wina separatora? jesli on jest padniety to chyba ciagnie wszystkie?u mnie nie wciaga nic...jesli złapie to po pójdzie o 1 cm...za kilka sek o jeszcze 1 cm i tyle, nie wiem jak to sie kreci jak działa prawidłowo bo ja dopiero kupiłem.
  • REKLAMA
  • #2 4602092
    Boracz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Może zacznij od najbardziej banalnej rzeczy - wyczyszczenia rolki poboru?
  • #3 4602358
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Drukarce potrzebna jest solidna konserwacja. Trzeba ją rozebrać ocenić stan separatora papieru wraz z ślizgaczami bocznymi, rolki pobierającej, rolek ciągnących/idller roller/. W zależności od stopnia zużycia, mozna te części przeczyścić lub wymienic na nowe. Rolka jeśli raz nie pociągnie papieru, obraca się drugi raz, a póżniej drukarka wyświetla błąd
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #4 4602750
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Koszt rolki pobierającej i separtora jest nieduży, jak rozbierzesz tą drukarke to wymień te elementy, a problem zniknie.
  • REKLAMA
  • #5 4602977
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    isiek78 napisał:
    Koszt rolki pobierającej i separtora jest nieduży, jak rozbierzesz tą drukarke to wymień te elementy, a problem zniknie.

Dokup jeszcze rolkę prowadzącą tę którą opisał laserjack, będzie to pewniejsze.
  • REKLAMA
  • #6 4603031
    lukasz..
    Poziom 14  
    Boracz napisał:
    Może zacznij od najbardziej banalnej rzeczy - wyczyszczenia rolki poboru?

Czysciłem i nic to nie daje....

laserjack napisał:
    Drukarce potrzebna jest solidna konserwacja. Trzeba ją rozebrać ocenić stan separatora papieru wraz z ślizgaczami bocznymi, rolki pobierającej, rolek ciągnących/idller roller/. W zależności od stopnia zużycia, mozna te części przeczyścić lub wymienic na nowe. Rolka jeśli raz nie pociągnie papieru, obraca się drugi raz, a póżniej drukarka wyświetla błąd

Trudno mi ocenic stan separatora ponieważ nie wiem jak wyglada sprawny, pewne jest to że za pierwszym razem nie ciągnie i próbuje drugi raz i wtedy pociaga ten drugi cm i błąd.
    Także chyba najlepzym wyjsciem bedzie zakup tego :

Link do aukcji usunąłem. [Mirek Z.]

Dodano po 14 [minuty]:

Czyte rolki od których idą kreski mają być zablokowane?
    Załączniki:
    • HP 5L nie pobiera papieru - czy to wina separatora? Jak naprawić? skanuj1.jpg (43.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4603095
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Jesli chcesz, aby drukarka posłużyła ci dłużej kup orginalne produkty HP, to na aukcji to są częsci OEM/kompatybilne/ o których mam kiepskie zdanie, zwłaszcza o separatorach. Rolki zaznaczone na rys. muszą się obracać lużno, mają za zadanie aby papier sie przesuwał równomiernie, nie maja one wpływu na pobór oraz ciągniecie papieru. Separator sepparuje kartki, za pobieranie jest odpowiedzialna rolka poboru papieru/pickup roller/ oraz rolki ciągnące/idller roller/ . Jesli drukarka od nowości nie była rozbierana to rolka jest pewnie orginalna w takie wzorki na gumce, teraz stosuje sie rolki karbowane lub w poprzeczne paski na gumce.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #8 4606623
    lukasz..
    Poziom 14  
    Drukarka drukuje, jakos wciaga papier ale wiem juz że działa!

Problem był własnie w rolkach ciągnących idller roller ponieważ luz był na zebatce i wogóle ich nie napędzał, wsadziłem podkładke i jest ok!

Teraz musze jeszcze kupic czesci i wymienic rolke i separator.

Jak dostane czesci i zrobie to dam znać, ale to juz pewnie po nowym roku.

Pozdrawiam
  • #9 4688777
    lukasz..
    Poziom 14  
    A wiec separator i rolke pobierającą wymieniłem, papier pobiera bardzo ładnie tylko że nie ciągnie go dalej, jak pociągnie to zaraz gdzies stanie, najprawdopodobniej przyczyną sąrolki idller roller w dociskające je śrubie pękł mi gwint ale dałem jakiegos wkreta który mocno docisnął i problem jest nadal, czy te rolki mogą byćteż tak zużyte że nie ciągną papieru????
  • #10 4690655
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    W którym momencie zatrzymuje się? Może bęben nie kręci.
  • #11 4691948
    lukasz..
    Poziom 14  
    isiek78 napisał:
    W którym momencie zatrzymuje się? Może bęben nie kręci.

zatrzymuje sie w różnych momentach a czasem przejdzie dobrze jak lekko popycham kartke. Toner jest dobry bo mam kilka i na kazdym to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką HP 5L polega na tym, że papier nie jest prawidłowo pobierany z zasobnika mimo świecącej zielonej diody. Przyczyną może być zużycie lub uszkodzenie elementów mechanicznych odpowiedzialnych za podawanie papieru, takich jak separator papieru, rolka pobierająca (pickup roller) oraz rolki ciągnące (idler roller). Czyszczenie rolek nie przyniosło efektu. Luz na zębatce rolek ciągnących powodował brak napędu, co zostało częściowo naprawione przez podłożenie podkładki. Po wymianie separatora i rolki pobierającej papier jest pobierany, ale dalej zatrzymuje się w różnych miejscach, co może wskazywać na zużycie rolek idler lub problemy z ich dociskiem. Rolki idler muszą obracać się luźno, a ich zużycie lub uszkodzenie może powodować problemy z przesuwaniem papieru. Zaleca się wymianę oryginalnych części HP dla lepszej trwałości. Problem z zatrzymywaniem papieru nie jest związany z tonerem ani bębnem, które działają prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA