logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ocenić stan techniczny używanych kolumn głośnikowych?

michał 1985 27 Mar 2008 09:30 2584 5
REKLAMA
  • #1 4959905
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Witam czytając jeden post na forum coś mnie zastanowiło. Ktoś pisał, że nie ma kolumn na lata ok może i tak, ale teraz mam pytanie jak można poznać kupując kolumny używane czy nie są już dość wyeksploatowane? Powiedzmy wygląd ok stan też ale nie mam możliwości sprawdzenia i jak mam wiedzieć czy kolumna nie ma przegrzanych cewek w głosnikach? na oko sie chyba nie da? I czy np używka moze grać ciszej lub głośniej od nówki?
  • REKLAMA
  • #2 4959949
    jasioplo
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Z kolumnami podobnie jak z samochodami, jeżeli ktoś nie "katował" ich dźwiękiem to mogą na prawdę dobrym stanie - tak jak nieźle na drogach radzą sobie teraz ponad 20-letnie "garbusy"
    ale kupno kolumn bez sprawdzenia na miejscu (bez gwarancji) to niewiadoma !
  • REKLAMA
  • #3 4960014
    michał 1985
    Poziom 27  
    No tak ale skąd wiedzieć czy ktoś ich nie katował? Przecież się nie przyzna? Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie tego?
  • REKLAMA
  • #4 4960059
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Nie ma złotego środka by jednoznacznie stwierdzić czy ta kolumna pogra jeszcze długo czy nie. Możesz jedynie oglądnąć głośniki pod kątem uszkodzeń mechanicznych (załamania membrany lub jej roztargania), popukać w koło membrany i nią poruszać w celu sprawdzenia czy cewka nie ociera o magnes, oglądnąć czy przypadkiem membrana nie jest zapadnięta (częsta sytuacja w kolumnach niskotonowych tubowych). Jeśli masz wprawę zobaczysz czy dany głośnik był przewijany czy nie. Warto taką kolumnę pomęczyć generatorem głównie w niskich częstotliwościach- usłyszysz wtedy ewentualne wady związane z rozkalibrowaniem średnicy cewki. To co piszę tyczy się głośników nisko i średnio tonowych gorzej z driverami. W przypadku drivera najlepiej było by go rozkręcić i dokładnie oglądnąć cewkę ale kto Ci się na to zgodzi? Pozostaje generator (znowu szukamy czy aby cewka nie ociera o magnes) i ogólny rzut oka na stan głośnika. Tak czy inaczej nawet jeśli wykonasz wszystkie te czynności nie będziesz miał 100% pewności że kolumna taka jest w dobrej kondycji.
  • REKLAMA
  • #5 4960132
    djlb
    Poziom 2  
    Żeby sprawdzić stan cewki głośnika musiałbyś usunąć kopółke ochronną a to pewnie nie wchodzi w gre.Możesz sprawdzić stan zwrotnic przy dużym natężeniu prądu rdzeń cewki nadtapia się(chyba że jest ona powietrzna).Sprawdz zawieszenie głośnika niskotonowego (przejedz obwód gumy palcem).Jeśli wyczujesz niejednolitą twardość materiału licz się z wymianą membrany lub głośnika.
  • #6 4960442
    michał 1985
    Poziom 27  
    Hmm bo chodzi o to ze kupiłem już dawno kolumny LDM P315 pro i wygląda na to ze jest wszystko ok zdjąłem siatkę i wygląda ok. Wysoki nawt ni był yjmowany siedzi na jakiejś gąbce z klejem czy cuś. Ale mam dylemat bo kolumny są z 97roku i czy to miałby wpływ na stan? Facet mówił że nagłasniał nimi konferencje.
REKLAMA