logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon ip4300 - zamiennik tuszu Activejet nie jest wykrywany, co zrobić?

pazdziochowski 27 Mar 2008 18:35 5421 7
REKLAMA
  • #1 4961659
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam !!!
    Mam drukarke canona ip4300 kupiłem zamienniki activeajeta skończył mi sie czerwony tusz więc wymieniłem go orginalny z chipem na zastępczy activa i przełożyłem chip prawidłowo jak pisało w instrukcji chip był napewno dobry i gdy włożyłem pełny tusz Magneta swieci mi się komunikat że brak tuszu co mam robić i swieci sie dioda w sordku drukarki od czerwonego tuszu sygnalizuje ze go nie ma a jest mimo to pełen, jakiś RESTART CHIPA czy CO POMOCY BŁAGAM WAS
  • REKLAMA
  • #2 4962517
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    ogólnie to raczej nie ma nic do kasowania chipów. Chip przekleja się jak drukarka zaczyna pokazywać że tusz zaczyna się kończy. W tedy działa poprawnie. Kup pojemnik org i przeklej(pamiętaj o komunikacie).
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #3 4965545
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    jak przecierz kupie orginała to nie musze zamieniać chipa bo chipy już są tak mi sie wydaje ale pytam co mam zorbić jak prawidłowo przełożyłem chip aby nie mrugała dioda na czerwono że brak tuszu co zrobic
  • REKLAMA
  • #4 5440766
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    Ale panowie kupiłem 2 oryginalne razem z nowymi chipami te co się świeciły rozumiecie kupiłem wczoraj i wymieniłem i nic świeci się 15 razy dioda na pomarańczowo i nic i wtopiłem 70 dych wiecie może jak się robi restart drukarki restart do ip4300
  • REKLAMA
  • #5 5440787
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Może styki w karetce są zabrudzone i dlatego drukarka nie rozpoznaje pojemnika?
  • #6 5440802
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    jakie styki w karetce te co są na niej chipy to jakoś wyczyścić spirytusem czy co zrobić

Dodano po 2 [minuty]:

mam pytanie jak się robi restart mojej drukarki wiem jak się robi canona i350 wyjąć kable zasilający przytrzymać przycisk power i podłączyć w tym czasie kabel zasilający i chyba już wszystko ale do ip4300 nie wiem a to powinno pomóc restart ale nie wiem jak ;/ help!!!

Dodano po 12 [minuty]:

POdczas zaczęcia drukowania wyskakuje mi taki błąd : Wystąpiły błędy ze zbiornika atramentem. Odtwórz pokrywę drukarki i wymień zbiorniki z atramentem, na których nie świecą się lampki atramentu!!!!!!!! a nie swiecą się na 3 kolorowych ale tam są tusze no ale nieoryginalne z chipami tych starych oryginałów !!! nie wiem sam co robić restart restart jak się robi napewno ktoś wie !!! proszę pomocy
  • #7 5442222
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Reset drukarki nic tu nie pomoże, albo maśz powalone te zamienniki albo uszkodzona została elektronika. Wymień na orginalne tusze bez odklejania i czego kolwiek, jeżeli to nie pomoże to prawdopodobnie uszkodzona została płyta główna, ta część odpowiedzialna za czytanie Chipów
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #8 5443517
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    Czarne wymieniłem i świecą się jest ok zostały kolory ale mogą to być tusze activea jeta z chipami ale po co mam kupić 3 skoro np. padł tylko jeden chip jak najlepiej sprawdzić nie chce przekładać np. czarnego oryginalnego do koloru bo ubrudzę najlepiej będzie jak od kogoś pożyczę te 3 kolory i wtedy po kolei sprawdzę który padł chip i jak to nie da rady to wydaje mi się że nie warto jest wtedy naprawiać tej płyty głównej tylko nowa drukarka, z góry dziękuje za podpowiedz.

Link usunąłem -Regulamin p.10.11. rys57

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki Canon iP4300, która nie rozpoznaje zamiennika tuszu Activejet z przełożonym chipem, mimo że tusz jest pełny. Po wymianie tuszu magenta pojawia się komunikat o braku tuszu, a dioda sygnalizuje jego brak. Próby resetu drukarki nie przyniosły efektu. Sugerowano, że chip należy przekleić dopiero gdy drukarka sygnalizuje kończący się tusz, a styki w karetce mogą być zabrudzone i wymagają oczyszczenia, np. spirytusem. Wymiana na oryginalne tusze z nowymi chipami również nie rozwiązała problemu, co wskazuje na możliwe uszkodzenie elektroniki lub płyty głównej odpowiedzialnej za odczyt chipów. Zalecane jest testowanie poszczególnych kolorów tuszu, aby zidentyfikować uszkodzony chip. Jeśli problem nie ustąpi po wymianie tuszy i chipów, prawdopodobna jest awaria płyty głównej, co może wymagać zakupu nowej drukarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA