logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon IP4300 - Błąd z tuszem po wymianie chipa, co zrobić?

j.pawlowski2 07 Kwi 2008 18:38 2825 15
REKLAMA
  • #1 5004359
    j.pawlowski2
    Poziom 10  
    Posiadam wyżej wymieniona drukarkę i mam problem. Gdy chcę coś wydrukować wyskakuje mi że muszę wymienić tusz przy którym nie świeci sie lampka. Tylko problem w tym że ten tusz jest praktycznie nowy . Chipa zmieniałem sam ale na początku drukowała normalnie. Jest możliwość naprawienia tego samemu czy trzeba kupować oryginalny tusz ?
  • REKLAMA
  • #2 5006277
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    jeżeli org tusz przestał działać i chip się zablokował to nic to nie da że go przeklejsz. muszisz zmienić na chip orginalny lub nie uszkodzony.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #3 5006655
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    albo wyłącz kontrolę chipów - przytrzymaj klawisz STOP/CANCEL ponad 5 sek.
  • #4 5007999
    j.pawlowski2
    Poziom 10  
    gabrycha napisał:
    albo wyłącz kontrolę chipów - przytrzymaj klawisz STOP/CANCEL ponad 5 sek.

Nie widzę u siebie takiego przycisku . Próbowałem zatem wszystkimi innymi i nic . Może w ip4300 tak nie ma bo wiem ze w 4200 jest coś takiego.
  • REKLAMA
  • #5 5010107
    gabrycha
    Poziom 19  
    Na jakich kałamarzach to biega - symbole, i czy posiadają chipy. jeśli posiadają to trick zadziała na 100%. Może być też wada chipa - uszkodzenie samoistne lub w wyniku operacji przeklejania.
    może też przeklejając chipy pozamieniałeś je między tuszami. może są naklejone w niewł. miejscu i nie stykają jak trzeba z czytnikiem.
  • #6 5011065
    j.pawlowski2
    Poziom 10  
    gabrycha napisał:
    Na jakich kałamarzach to biega - symbole, i czy posiadają chipy. jeśli posiadają to trick zadziała na 100%. Może być też wada chipa - uszkodzenie samoistne lub w wyniku operacji przeklejania.
    może też przeklejając chipy pozamieniałeś je między tuszami. może są naklejone w niewł. miejscu i nie stykają jak trzeba z czytnikiem.

AC-8BK , posiadają. Na razie wymieniałem tylko w jednym więc nie ma możliwości pozamieniania. Myślę ze jest dobrze przeklejony bo parę razy na początku mi drukowała, a teraz lipa :/ I ja nie wiem którym przyciskiem ten trick wykonać :/
  • #7 5011250
    gabrycha
    Poziom 19  
    Tu masz LINKĘ

RESUME to ten guzik trza nadepnąć 3-5 sekund.
  • #8 5011456
    j.pawlowski2
    Poziom 10  
    gabrycha napisał:
    Tu masz LINKĘ

RESUME to ten guzik trza nadepnąć 3-5 sekund.

Wciskam go po pojawieniu sie błędu

Canon IP4300 - Błąd z tuszem po wymianie chipa, co zrobić?

i nic sie nie dzieje ;/
  • REKLAMA
  • #10 5017470
    gabrycha
    Poziom 19  
    Potwierdzam - chip jest Beeeeeee
    uwalony po manipulacji gdy drukarnia pierwszy raz zgłosiła brak tuszu - początkowo drukowała bo w przeklejonym chipie "atrament jeszcze był" jak się skończył to kolega zamiast włączyc blokadę zaczął manipulować i bęc... to tyle
  • #11 5018363
    j.pawlowski2
    Poziom 10  
    gabrycha napisał:
    Potwierdzam - chip jest Beeeeeee
    uwalony po manipulacji gdy drukarnia pierwszy raz zgłosiła brak tuszu - początkowo drukowała bo w przeklejonym chipie "atrament jeszcze był" jak się skończył to kolega zamiast włączyc blokadę zaczął manipulować i bęc... to tyle

Znaczy ze trzeba kupić nowy. Jak mam następnym razem zrobić żeby mi sie nic takiego nie stało?
  • #12 5018400
    gabrycha
    Poziom 19  
    Znaczy tak - trza nowego chipa kupić czyli nówkę oryginalny rezerwuar!!!
    potem jak drukowanie sie skończy delikatnie przenieść go na nie oryginalny Co już raz się udało i działało troszkę.
    Potem jak ci wywali brak tuszu robisz BLOKADĘ poziomu tuszu i koniec przy chipie już nie manipulujesz - nie jest wykluczone że w wyniku operacji o których tu dużo było blokada została już uaktywniona - niedługo się o tym przekonasz bo inne tusze na pewno długo już nie pociągną (troszke już podrukowały przecie.
  • #13 5018524
    j.pawlowski2
    Poziom 10  
    gabrycha napisał:
    Znaczy tak - trza nowego chipa kupić czyli nówkę oryginalny rezerwuar!!!
    potem jak drukowanie sie skończy delikatnie przenieść go na nie oryginalny Co już raz się udało i działało troszkę.
    Potem jak ci wywali brak tuszu robisz BLOKADĘ poziomu tuszu i koniec przy chipie już nie manipulujesz - nie jest wykluczone że w wyniku operacji o których tu dużo było blokada została już uaktywniona - niedługo się o tym przekonasz bo inne tusze na pewno długo już nie pociągną (troszke już podrukowały przecie.

Ta blokadę to sie robi tym przyciskiem co go trzeba wcisnac na 5 sekund ? A jeżeli jest aktywowana to wtedy juz nie bede nic musiał robic po przekładaniu chipów ? :>
  • #14 5018533
    gabrycha
    Poziom 19  
    3 x tak - nic dodać nic ująć
  • #15 5020723
    j.pawlowski2
    Poziom 10  
    To fajnie że mi to ktoś wcześniej powiedział hehe ::P Teraz będę musiał bulić za nowy tusz :P
  • REKLAMA
  • #16 5028378
    gabrycha
    Poziom 19  
    1. co jakiś czas i tak trzeba.
    2. na błędach człek się uczy.
    3. Ucz się na błędach innych nie swoich.
    4. A pytał o to wcześniej zanim zaczął kombinować.
    5. Zanim nowy ORYG założysz do drukary:
    a: wyjmij go z pudełka i woreczka
    b: nie odrywaj ZAKLEJEK żadnych.
    c: przełóż chipa do regena.
    d: zużyj regena - bo ci on się zestarzeje.
    e: dalej używaj regena - ORYG niech se leży nie otwarty. Chipa nie przeklejająć nie uszkodzisz.
    f: jak coś sanie się z regenem to przelożysz chipa i masz gotowy nowy tusz.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce Canon IP4300 pojawia się błąd informujący o konieczności wymiany tuszu, mimo że wkład jest nowy, a chip był samodzielnie przeklejany. Problem wynika najczęściej z uszkodzonego lub zablokowanego chipa, który po wyczerpaniu atramentu przestaje działać poprawnie. Rozwiązaniem jest zakup nowego, oryginalnego chipa lub całego oryginalnego wkładu tuszu. Istnieje możliwość wyłączenia kontroli chipów przez przytrzymanie przycisku RESUME (STOP/CANCEL) przez 3-5 sekund, co pozwala na dalsze korzystanie z wkładów z przeklejanymi chipami. Ważne jest, aby chip był prawidłowo zamontowany i nieuszkodzony. Po wyczerpaniu atramentu w oryginalnym wkładzie można delikatnie przenieść chip na wkład regenerowany, a następnie aktywować blokadę poziomu tuszu, aby uniknąć dalszych problemów z rozpoznawaniem tuszu. Zaleca się ostrożność przy przeklejaniu chipów, aby nie uszkodzić ich mechanicznie i stosowanie oryginalnych chipów jako podstawy do dalszej eksploatacji wkładów regenerowanych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA