logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zalogować się jako Administrator w Windows XP w trybie normalnym?

marek003 27 Wrz 2002 09:09 1911 6
REKLAMA
  • #1 48085
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Przeszedłem niedawno (miesiąc temu) na XP z 95 i mam pytanie do ludzi działających już na tym systemie.

Jak można zalogować się jako Administrator w zwykłym trybie pracy XP?

Uściśle że nie chodzi mi o uruchamianie programów jako administrator, jak również nie chodzi mi o przypisanie do użytkownika "obcji" administrator.
    Chciałbym zobaczyć na ekranie powitalnym oprócz innych użytkowników uźytkownika "Administrator" tak jak w trybie awaryjnym. Czy to jest możliwe?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 48501
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Z poziomu każdego użytkownika można uruchomić każdy program jako administrator: prawy klawisz myszy na ikonce i wybranie opcji "run as..." ( w polskim pewnie: "uruchom jako..." ).
  • REKLAMA
  • #3 48798
    DariuszM
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Podczas instalacji Win XP masz opcję wykreowania użytkowników. Użytkownicy w ten sposób wykreowani posiadają automatycznie przywileje równoznaczne z kontem administratora ale bez hasła. Po nadaniu hasła w panelu "Control Panel/User Accounts" użytkownik taki powinien pojawić sie na planszy startowej Welcome. Można również wykreować użytkownika z przywilejami administratora po zainstalowaniu XP. Aby natomiast zalogować się jako ADMINISTRATOR należy zmienić w panelu "Control Panel/User Accounts" sposób logowania czyli wybrać opcję "Change the way users log on or off" i wyłączyć opcję "Use the Welcome screen". Po wylogowaniu się należy wpisać w miejsce użytkownika Administrator i ewentualnie hasło. Microsoft nie zaleca użytkowania komputera jako Administrator ze względów bezpieczeństwa. Komputer narażony jest wówczas w znacznie większym stopniu na ryzyko hackingu, zwłaszcza jeśli jest on podłączony do sieci internetowej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 49123
    marek003
    Poziom 40  
    Chociaż pisałem że nie chodzi mi o uruchamianie programów jako administrator i przypisywanie innym użytkownikom właœciwoœci admina BARDZO DZIĘKUJĘ za zainteresowanie.

Adminem przez wybór sposobu logowania ... rzeczywiœcie ..... proste

Jeszcze raz dzięki :)

PS A może jest obcja włšczenia admina z ikonkš przy "ładnym" logowaniu może cos trzeba odznaczyć w rejestrze by admin był widoczny.
  • #5 49129
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    przy ładnym logowaniu , podczas wyświetlania ładnego :) ekranu wystarczy nacisnąć trzech króli i wskoczy ikona admina po wpisaniu "administrator"
    Co to jest trzech króli jest opisane na stronie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic6999.html
  • #6 49231
    marek003
    Poziom 40  
    Co do strony to :) Stare ale zawsze wesołe :) - tak też myœlałem że o to chodzi :)

:) w Winach nic mnie juz nie zdziwi :) Więc sprawdzę w domu z tym logowaniem i z góry dziękuje za poradę :)
  • REKLAMA
  • #7 49554
    marek003
    Poziom 40  
    Sprawdziłem - działa - dzięki za radę :) z tym że musze króle przycisnąć dwukrotnie.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP standardowo konto Administrator jest ukryte na ekranie powitalnym w trybie normalnym, widoczne jedynie w trybie awaryjnym. Aby zalogować się jako Administrator w trybie normalnym, można wyłączyć ekran powitalny (Welcome screen) w panelu "Control Panel/User Accounts" poprzez opcję "Change the way users log on or off". Po wylogowaniu należy ręcznie wpisać nazwę użytkownika "Administrator" oraz hasło. Alternatywnie, podczas wyświetlania ekranu powitalnego z włączonym "ładnym logowaniem", można uzyskać dostęp do konta Administrator poprzez naciśnięcie kombinacji klawiszy (tzw. "trzech króli") i wpisanie nazwy "Administrator". Konto Administrator domyślnie nie posiada hasła, co można zmienić w ustawieniach użytkowników. Microsoft zaleca unikanie pracy na koncie Administrator ze względów bezpieczeństwa, zwłaszcza przy połączeniu z internetem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA