logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

olej w przewodach intercoolera!

benio82 28 Mar 2008 13:12 125548 14
REKLAMA
  • #1 4964719
    benio82
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    mam passata b5 116KM 99r. Mam pytanie odnośnie obecności oleju w intercolerze.czy powinien on tam się znajdowac?słyszałem że jesli nie jest to wyrażna ilosc to nie jest to problem.wiem także ,że mam małą dziurke w intercolerze wyrobiła ją osłona ! czy to też wymaga nie zwłocznego remontu i czy ma to jakiś wpływ na wydajnośc turbiny?z uzasadnionej ciekawości zdjełem też gumowy przewód idący górą od intercoolera tuz przy "zaworku lub przepustnicy"(nie znam fachowej nazwy),który jest przy kolektorze dolotowym powietrza do silnika zauważyłem że jest tam jakby pył lub piach raczej pył z olejem zaniepokoiło to mnie.dodam że nie mam problemów z silnikiem tzn wiem że turbina jest na "zejściu" ale silnik ma jeszcze moc(5 osób 190km/h ale to nie był jeszcze koniec jego możliwości w dodatku to kombiak) nie dymi ani na czarno ani na szaro niebiesko-no może minimalnie ale to znikoma ilosc bardzo.prosze o opinie-porady!
  • REKLAMA
  • #2 4964866
    marcys20
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    no teoretycznie caly uklad powinien byc bez oleju, ale praktycznie jest to niemozliwe chocby ze wzgledu na odme, lub pary oleju przedostajace sie przez uszczelnienia turbinki...
    w kazdym razie napewno uklad musi byc szczelny! kazda neiszczelnosc to paprochy w dolocie oraz straty cisnienia doladowania!
    ps. padnieta turbina w wiekszosci przypadkow leje olejem ale nie powoduje spadku mocy- no chyba ze lopatki sie urwa :-)
  • #3 4965839
    benio82
    Poziom 10  
    ok!dzięki za opinię i rade.wygląda na to że,znowu będe musiał rozbroic przód :(
  • REKLAMA
  • #4 4969199
    p1212
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    niewielkie ilości oleju to norma, ja bym nie ruszał niewielką dziurę w IC możesz spróbowac poxipolem załatać albo innym mocnym klejem ja bym z turbawą nie panikował i jeśli nie bierze silnik oleju to bym nic nie grzebał:D
  • #5 4969968
    gutman2005
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Lejace turbiny to standard jak nie ''bierze' dozo oleju to proponowal bym jezdzic
  • #6 4970073
    benio82
    Poziom 10  
    z tym rozbrajaniem to chodziło mi o sam intercooler bo chyba inaczej sie nie da go stamtąd wyrwac?
  • #7 4970153
    p1212
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    zdejmujesz zderzak i masz dojscie
  • REKLAMA
  • #8 4972566
    Apsik
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Intercooler jest z aluminium i można mały otworek ładnie polutować :)
    A jeżeli oleju jest tyle ze po odstawieniu auta na 8-10h masz na podłodze parę kropli to takie wycieki nie sa z odmy tylko już turbawka leje.
    Ja nie radze jeździć na "padającej" turbinie, bo to może bardziej zaszkodzić niż pomóc zaoszczędzić trochę kasy ... wirnik nie jest wyważony i ma coraz większe drgania.
    Ja u siebie miałem podobną akcję z GT20 i od razu wymieniałem - jak się okazało wirnik miał 3mm luzu juz :/
    Co do samego układu dolotowego, to jeżeli ktoś ma swobodne wyprowadzenie odmy i zdrowe turbo to układ jest 100% suchy i czysty - tak właśnie miałem u siebie do momentu aż pierwsza sztuka zaczęła sie kończyć :) teraz co prawda siedzi juz 2gie GT20, ale układu nie myłem.
  • #9 4972688
    benio82
    Poziom 10  
    co do ilości oleju to narazie nie moge nic powiedziec bo po pierwsze ma auto krótko około2 miesiecypoziom oleju sprawdziłem nazajutrz po zakupie i BYŁ ponizej poziomu minimalnego oczywiście odrazu wymiana wraz zfiltrem. w serwisie okazało sie że do metalowej rury intercoolera jest przykręcona na wkrety słona dolna silnika!!!!!!!!!!!!!!! przy wymianie rozrządu dokładnie wszystko zaspawałem. po ilosci oleju na osłonie trudno mi powiedziec ile go ubywało i ubywa.z kolei przy wymianie oleju koles wlał mi odrobine oleju za dużo około 150-250 ml tak to jest jak sie nie zna ilosci oleju (ja też wtedy jeszcze nie wiedziałem)ale sam silnik upora sie z taką iloscia.teraz jest max no i zaczne monitorowac poziom z przebiegiem
  • #10 4977998
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Myślę, że masz silnik AJM a w tych silnikach często jest problem z "puszczającą odmą" Ściągnij odmę i sprawdż czy jest tam olej. To taka rurka, która odchodzi od lewego- przedniego rogu pokrywy zaworów, stojąc przodem do silnka. Daj odpowiedź to potem powiem co dalej działać.
  • #11 4978531
    benio82
    Poziom 10  
    ok.Jutro zajrze tam i napisze jak jest.:-)
  • REKLAMA
  • #12 4981668
    benio82
    Poziom 10  
    witam!zdjełem ten przewód i są tam śladowe ilości oleju.jakies sugestie?
  • #13 4983560
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Czy tam było lekko zapocone czy raczej olej stał, bo to spora róznica?
  • #14 4986307
    benio82
    Poziom 10  
    raczej lekko zapocone przetarłem wewnątrz szmatą i była zabrudzona jakbym przetarł kurz! tyle tam było tego oleju czyli śladowe jego ilosci(na zimnym silniku). ale napisz jak możesz odpowiedz i na ten drugi wariant jak możesz to będe wiedział na przyszłosc.
  • #15 4987759
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    No to raczej nie wina odmy. Wychodzi jednak, że turbina puszcza. U mnie kiedyś miałem lejącą odmę. Zdemontowałem pokrywę zaworów i tam jest coś w rodzaju grodzi z okrągłymi otworami, przez które wydostają się gazy. Ta gródź niezbyt szczelnie przylegała bokami do ścianek pokrywy i po tych ściankach olej płynął do odmy. Uszczelniłem miejsca styku silikonem i już nie ma oleju w odmie.:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W układzie dolotowym Passata B5 116KM z 1999 roku obecność niewielkich ilości oleju w intercoolerze jest praktycznie nieunikniona ze względu na działanie odmy i nieszczelności turbiny. Układ powinien być szczelny, gdyż każda nieszczelność powoduje spadek ciśnienia doładowania i zanieczyszczenia w dolocie. Mała dziura w intercoolerze może być tymczasowo załatana mocnym klejem lub lutem, jednak zaleca się naprawę, aby uniknąć dalszych strat. Turbina często przecieka olej, co niekoniecznie wpływa na spadek mocy, ale uszkodzona turbina z luzem wirnika może powodować drgania i wymagać wymiany. Obecność śladowych ilości oleju w przewodach odmy jest normalna, ale większe wycieki mogą wskazywać na uszkodzenie turbiny lub nieszczelności w układzie odmy. W silnikach AJM problem z "puszczającą odmą" jest częsty i wymaga sprawdzenia oraz ewentualnego uszczelnienia elementów pokrywy zaworów. Wymiana oleju i filtrów oraz monitorowanie poziomu oleju jest istotne dla oceny stanu układu. Demontaż intercoolera wymaga zdjęcia zderzaka, a naprawa uszkodzeń powinna być wykonana jak najszybciej, aby nie pogorszyć wydajności turbiny i silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA