logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy radio 4x45W wystarczy do napędzenia subwoofera z głośnikiem GDN 25/40?

buster_kiton 28 Mar 2008 13:57 921 6
REKLAMA
  • #1 4964896
    buster_kiton
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam! Mam stary głośnik GDN 25/40 i chciałbym z niego zrobić suba. I moje pytanie jest takie: czy do suba musi być wzmacniacz, czy wystarczy radio 4x45W?

Moderowany przez andre1979:

Przeniesiono z Konstrukcje DIY

• REKLAMA
  • #2 4964920
    gugus89
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ma być do samochodu czy do domu?
  • REKLAMA
  • #3 4964951
    buster_kiton
    Poziom 10  
    Do samochodu
  • #4 4964972
    gugus89
    Poziom 14  
    To ten głośnik nie za bardzo się nadaje..A może masz możliwość uzbierania trochę funduszu na samochodowy sub?
  • REKLAMA
  • #5 4964999
    buster_kiton
    Poziom 10  
    Wiesz, fundusze by sie znalazły, ale chodzi o zabicie czasu i własna satysfakcje. A że mam takie głośniki to chciałem coś z nich zrobić żeby mieć jakiekolwiek basy w aucie :) No a gdybym dołożył wzmacniacz? I jakiej mocy?
  • #6 4965069
    gugus89
    Poziom 14  
    Do takiego eksperymentu wystarczy wzmak niewielkiej mocy(max 100W i to nie na pelnej mocy), ale sam głośnik ma duży problem do przenoszenia czestotliwosci niższych jak 50Hz..wiec bardzo niskich zejść nie bedzie, ale do nie za głośnej muzyki powinien wystarczyć..jak mu przygrzejesz na wzmaku, możesz go wykopać..
  • REKLAMA
  • #7 4965116
    buster_kiton
    Poziom 10  
    Dzięki, przemyśle to, bo na dodatek te głośniki mają 8 ohm :(

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy wykorzystania radia samochodowego o mocy 4x45W do napędzenia subwoofera z głośnikiem GDN 25/40. Głośnik ten nie jest optymalny do zastosowań subwooferowych, zwłaszcza w samochodzie, ze względu na ograniczenia w przenoszeniu niskich częstotliwości poniżej 50 Hz oraz impedancję 8 omów. Do eksperymentu z takim głośnikiem wystarczy wzmacniacz o mocy do około 100W, jednak nie należy go przeciążać, aby nie uszkodzić przetwornika. Radio 4x45W może nie zapewnić odpowiedniej mocy i kontroli nad głośnikiem, dlatego zalecane jest użycie dedykowanego wzmacniacza samochodowego. Projekt ma charakter amatorski i ma na celu uzyskanie podstawowego efektu basowego, a nie wysokiej jakości subbasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA