logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić dobry subwoofer do auta nie używając wzmacniacza

maciek1912 11 Lip 2007 11:53 13259 19
REKLAMA
  • #1 4071166
    maciek1912
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam problem, chciałbym w aucie zrobić tubę z subwooferem, mam już głośnik, skrzynie basową. Jednak gdy podłączam to bezpośrednio do radia (w miarę dobre parametry) gra bardzo słabo. Słyszałem coś o filtrach dolnoprzepustowych, ale nie wiem czy będą działały w aucie bez wzmacniacza.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4071619
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • #3 4071677
    maciek1912
    Poziom 11  
    niezbyt rozumiem...?
  • #4 4071740
    darlon
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    jak to be wzmacniacza? wogóle to co to za radio? wogóle co znaczy że gra bardzo słabo? i jakie to są dobre parametry wzmacniacza?
  • #5 4071777
    maciek1912
    Poziom 11  
    Radio to blaupunkt 4x35W, gra słabo tzn. słabiutki bas.
    Chodzi mi o to żeby subwoofer podłączyć pod kanał głośnika w radiu bez pośrednictwa dodatkowego wzmacniacza, słyszałem że to możliwe więc proszę o radę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4071808
    zenek213
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Może trochę więcej info model radia.
    Po pierwsze wysokosprawna kolumna koniecznie 4ohm.
    Po drugie filtr dolnoprzepustowy napewno poprawi brzmienie wytnie zbędną góre zakresu częstotliwości.
    Po trzecie sub z dużym głośnikiem np. 12 cali
    To wszystko wpływa na końcowy efekt.
    maciek1912 jeżeli na twoim subie gra słabo (rzecz względna dla jednych słabo dla innych głośno) musisz zastosować zewnętrzny wzmacniacz.
    Pozdrawiam!!!
  • #7 4071857
    Brutus_gsm
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Zrób sobie jakiś prosty filtr dolnoprzepustowy, ale bez dodatkowego wzmacniacza nie oczekuj zaskakujących wyników :]
  • #8 4072018
    maciek1912
    Poziom 11  
    Radio to blaupunkt montreux rcr30, może nie najmłodsze ale naprawdę jakość dźwięku jest dobra.
    Głośnik to TONSIlL GDN 25/60/1 moc 60W 8 Ohm. Średnica jeżeli dobrze pamiętam to 30 cm.
  • Pomocny post
    #9 4072073
    zenek213
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Winą jest duża impedancja głośnika przy 8ohm radio nie oddaje całej swojej mocy dlatego gra cicho. Głośnik jest jak najbardziej z wysokiej półki ale bez wzmacniacza nie da rady. Dla tego głośnika trzeba wzmacniacz samochodowy 80W RMS
    PS z danych głośnika jakie podałeś wskazuje że głośnik ma 25cm (10cali).
  • Pomocny post
    #10 4072179
    darlon
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    no i wszystko jasne - 8 ohm, spróbuj z 4 ohm albo zrób jakiś prosty wzmacniacz i filtr dolnoprzepustowy. to naprawde banalne konstrukcje więc nie ma się co szczypać
  • REKLAMA
  • #11 4072239
    maciek1912
    Poziom 11  
    ok, dzięki bardzo za pomoc, chyba zrobię jak radzisz. Tylko jakbyś mógł jeszcze doradzić który schemat wzmacniacza dostępny na tej stronie wybrać.
    Jeszcze raz dzięki.
  • #13 4084847
    KamilMC1
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Filtr dużo nie da, niestety tak to już jest że jak chcesz mieć troche mocy to musi być wzmacniacz (jest niezbędny do napędzenia głośnika, a tymbardziej niskotonowego) po co szukasz schematów filtru? nie lepiej poszukać schematu wzmacniacza ok 50...70W ?
  • REKLAMA
  • #14 4085031
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Nie trzeba stosować ogromnych wzmacniaczy aby otrzymać dobry dźwięk. Wystarczą dobre głośniki o wysokiej skuteczności ( w instalacjach samochodowych powinny być 4R ze względu na niskie napięcie zasilania wzmacniacza) albo dwucewkowe i wtedy można to napędzać wzmacniaczem z radia.
  • #15 4085201
    Jedwab11
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Sądząc po wypowiedzi "słyszałem coś o filtrach..." wydaje mi sie że kolega maciek1912 nie bardzo wie co to jest :) Otóż filtry oddzielają różne częstotliwości aby na głośnik szły odpowiednie dla niego tony np. dla głośnika subwoofera basy. Filtr dolnoprzepustowy przepuszcza wyłącznie niskie częstotliwości. filtry stosuje sie również przed wzmacniaczami basowymi aby je odciążyć z wzmacniania wyższych częstotliwości.
    Powiedział co wiedział :D:D
  • #16 4085728
    KamilMC1
    Poziom 18  
    Jedwab11 napisał:
    filtry stosuje sie również przed wzmacniaczami basowymi aby je odciążyć z wzmacniania wyższych częstotliwości.
    Powiedział co wiedział :D:D

dziwne określenie- wzmacniacz basowy...
    Jedwab11 montowałeś kiedyś filtr przed wzmacniaczem w samochodzie??
    Jak Ty to zrobiłeś na przewodzie RCA?? <lol>
  • #18 4177391
    marekpast
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    KamilMC1 napisał:

Tak zastosowałem filtry przed wzmacniaczem na przewodach RCA
  • #19 4187082
    KamilMC1
    Poziom 18  
    marekpast napisał:
    KamilMC1 napisał:

Tak zastosowałem filtry przed wzmacniaczem na przewodach RCA

no to gratulacje...
  • #20 4187160
    marekpast
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    KamilMC1 napisał:

no to gratulacje...

Dziękuję, :D

A właściwie zwrotnicę/filtr dolnoprzepustowy,
    wzmacniacz monoblok więc służył tylko w jednym celu (do jednego głośnika)

Podsumowanie tematu

✨ Autor chciał zbudować subwoofer do auta bez użycia wzmacniacza, podłączając głośnik bezpośrednio do radia Blaupunkt Montreux RCR30 (4x35W). Głośnik to Tonsil GDN 25/60/1 o mocy 60W i impedancji 8 Ohm, średnica około 25-30 cm. Problemem jest zbyt wysoka impedancja głośnika (8 Ohm), przez co radio nie jest w stanie dostarczyć wystarczającej mocy, co skutkuje słabym basem. Filtr dolnoprzepustowy może poprawić jakość dźwięku, eliminując wysokie częstotliwości, ale bez wzmacniacza nie zapewni odpowiedniej głośności i mocy. Zalecane jest zastosowanie wzmacniacza samochodowego o mocy około 80W RMS oraz głośnika o impedancji 4 Ohm dla lepszego dopasowania. Proste konstrukcje wzmacniaczy na układach takich jak TDA1554 są polecane jako rozwiązanie. Filtry dolnoprzepustowe stosuje się przed wzmacniaczem, aby odciążyć go od wysokich częstotliwości i poprawić brzmienie subwoofera. W dyskusji podkreślono, że bez wzmacniacza nie da się uzyskać satysfakcjonującej mocy basu w samochodzie, nawet przy dobrym radiu i głośniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA