logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar - pranie mokre po wirowaniu, możliwa wina programatora?

Damek78 11 Sty 2004 16:31 23560 16
REKLAMA
  • #1 471223
    Damek78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Mam pralkę polar (automat). Po zakonczeniu prania (programu), wyciągam pranie mokre, mimo ze pralka odwirowuje. Pompka chodzi normalnie, i wydajnie. Ustawilem chydrostat, tak zeby brala mniej wody. Niestety jeszcze nie sprawdzalem. Co moze być przyczyną, Czy moze być to wina programatora>?

Proszę o radę Dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 471264
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Sprawdż dwie rzeczy:pierwsze to czystość filtra,drugie to w jakim stanie jest pasek klinowy i jak mocno jest naprężony,i jeszcze jedna sprawa zdejmij pasek klinowy i zobacz czy bęben obraca się lużno i cicho.Cześć to wszystko.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #3 471274
    Damek78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Tu jest wszystko w porządku. Jeszcze jej nie sprawdzałem, ale podejrzewam ten chydrostat i za duzo wody w bebnie. Ale jesli nie to czy moze to byc program?

Dzieki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 471336
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 472159
    elmag77
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Podobny problem mam w Rosie 565 mojej kuzynki. Po odppmpowaniu slychac jak beeben kreci w wodzie przy odwirowaniu tak ze ja rozchlapuje az do pokazania sie cieku pod pokrywa. Pasek jest ok, kostka silnika tez. Prawde mowiac nie moge dojsc przyczyny. tak jakby pompka za krotko pracowala, ale nie wiem . Facet sprzedajacy agd stwierdzil ze to wybite teleskopy. (?) Pytam czy widzi ktos teoretycznie zwiazki. Ciekawe czy pralka z poczatku postu to tez malogabaryt.
  • #6 472213
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    W starych pralkach /PS663/ wirowanie włączało się dopiero po wypompowaniu wody, pompka włączała się też na krótko, w czasie wirowania,aby usunąć odwirowaną wodę. Myślę, że w nowych jest podobnie i jeżeli jest inaczej to raczej wina programatora.
    A co mają teleskopy, czyli zawieszenie bębna do pompowania wody?
    to tak na stwierdzenie tego fachowca.
  • #7 472304
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    elmag77 napisał:
    Podobny problem mam w Rosie 565 mojej kuzynki. Po odppmpowaniu slychac jak beeben kreci w wodzie przy odwirowaniu tak ze ja rozchlapuje az do pokazania sie cieku pod pokrywa. Pasek jest ok, kostka silnika tez. Prawde mowiac nie moge dojsc przyczyny. tak jakby pompka za krotko pracowala, ale nie wiem . Facet sprzedajacy agd stwierdzil ze to wybite teleskopy. (?) Pytam czy widzi ktos teoretycznie zwiazki. Ciekawe czy pralka z poczatku postu to tez malogabaryt.

W tych pralkach (skoczkach) takie cuda się zdażają.
    Czasami zflaczały wąż zbiornik - fltr pod wpływem dużych
    ruchów (teleskopy :D ) pracuje jak pompa, tyle, że pompuje
    nie w ta stronę :) . Sprawę może jeszcze pogarszać jakiś element
    w tym wężu, który może działac jak zastawka. Przyczyn może być
    jeszcze kilka, ale zacząłbym od tego węża.
    Zakładam oczywiście, że sito, odpływ wody (wywalić kulkę, jeżeli jest),
    wąż odpł. i tym podobne sprawdziłeś.

Nic mnie tak nie wku...a jak przyjęty do naprawy skoczek.
  • REKLAMA
  • #8 472646
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Program absolutnie nie,natomiast jest jeszcze jedna ważna rzecz gdzie masz wetknięty wąż spustowy wyjmij go izobacz czy odpływ jest drożny a jeżeli masz zakładany na wannę lub coś w tym rodzaju to zaobserwój moment spustu wody/musi lecieć dość szybko pełnym wężem/.Możesz dmuchnąć w koniec węża.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #9 473570
    elmag77
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Elmag od rosy. Koledzy waz i wszelka hydraulika w okolicach pompy jest 100% OK. Kuzynka stwierdzila ze kilka lat temu wymieniono pompke. Przyjrzalem sie i stwierdzam ze to niejest polarowska pompka. Gorzej ze jest tylko jeden text na niej made in Italy. Zadnych innych parametrow. Ona chyba ma za mala wydajnosc. Mam oryginalnego polara i zaobserwuje po przekladce jak odprowadza. edowskie pompki mialy 23 l wydajnosci.
  • #10 474548
    walo
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    popierwsze sprawdz weze dopływ i odpływ .po drugie czxy czasami nie zatarty wałek pompki i czy nie ma zadnych smieci na wirniku (śmieci tzn. sznurków obkreconych)bo i takie cuda sie zdarzają.po trzecie sprawdz droznosc całego odpływu>A z tymi amortyzatorami to sie ten ktos nie popisał.POZDRAWIAM
  • #11 474679
    zayzayer
    Specjalista AGD
    walo napisał:
    A z tymi amortyzatorami to sie ten ktos nie popisał.POZDRAWIAM

Ja to bym się z tych amortyzatorow nie śmiał. Same jako
    takie nie mogą spowodować takiej awarii, ale duże skoki bębna,
    połaczone z kiepskim węzem zbiornik-fitr i jeszcze połączone
    z kilkoma innymi czynnikami może spowodować, że woda
    wczasie wirowania przestanie odplywać. Miałem ostatnio
    takie coś w zeszłym roku. Wymieniłem tylko waż zbiornik-filtr
    i pomogło. Nie znaczy to oczywiście, że pomoże to pralce elmag.
  • REKLAMA
  • #12 475331
    latanmp
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A czy przypadkiem nie wpływa do pralki woda, bo uszkodzony jest elektrozawór. Miałem taka pralko – suszarkę, która nie suszyła, bo cały czas wciekała do niej woda z sieci.
  • #13 475412
    zayzayer
    Specjalista AGD
    latanmp napisał:
    A czy przypadkiem nie wpływa do pralki woda, bo uszkodzony jest elektrozawór. Miałem taka pralko – suszarkę, która nie suszyła, bo cały czas wciekała do niej woda z sieci.

:D :D
    Jak do pralko-suszarki nie "wcieka" woda to przestaje suszyć.
    Ta zimna woda jest potrzebna do skraplania pary. Z tąd nazwa -"kondensacyjna"
  • #14 486640
    darek faz
    Poziom 11  
    może do pralki dostaje się woda
  • #15 486854
    oliwagdansk
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    zkrec wode do pralki wsadz mokre reczniki do pralki i wlacz odrazu na wirowanie iteraz zobaczysz czy wirowka odpowiednie wysokie obroty
  • #16 489454
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Witam
    Moje problemy z mokrym praniem w Lunie
    > czasem dostaje się skarpeta do węża między pompką a bębnem
    > brudny filtr (ale to już było)
    > pare razy miałem wrażenie jak by pompka się zapowietrzyła i wtedy działa ale nie wypompowuje wody
  • #17 489684
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1715
    w pralce Luna to normalne ,ze wciaga drobne przedmioty,ktore automatycznie znajduja sie w filtrze.
    jest duza przerwa pomiedzy zbiornikiem a bebnem,orginalny fartuch jest poszerzzony u dolu i tak trzeba go zakladac,czesto trzeba sprawdzac filtr i przewody odplywowe od bebna az do wylotu

Podsumowanie tematu

✨ Problem mokrego prania po wirowaniu w pralce Polar może mieć różne przyczyny. Należy sprawdzić czystość filtra, stan i napięcie paska klinowego oraz czy bęben obraca się swobodnie. Ważne jest, aby wirowanie odbywało się przy odpowiednich obrotach, a pompka skutecznie wypompowywała wodę przed i w trakcie wirowania. Możliwe jest zatkanie węża odprowadzającego wodę lub jego uszkodzenie, które może działać jak zastawka, utrudniając odpływ. Sprawdzenie drożności węża spustowego i jego prawidłowego podłączenia jest kluczowe. W niektórych przypadkach problem może wynikać z niewystarczającej wydajności pompki, zwłaszcza jeśli została wymieniona na nieoryginalną. Wskazane jest także zweryfikowanie, czy do pralki nie dostaje się nadmiar wody przez uszkodzony elektrozawór. Programator raczej nie jest przyczyną problemu, gdyż w starszych modelach wirowanie uruchamia się dopiero po wypompowaniu wody. Problemy z amortyzatorami (teleskopami) mogą powodować duże drgania bębna, co w połączeniu z wadliwym wężem może utrudniać odpływ wody. W pralkach innych marek, np. Luna czy Rosa, podobne problemy mogą wynikać z dostawania się drobnych przedmiotów do filtra lub zapowietrzania pompki. Zaleca się systematyczne sprawdzanie filtrów, węży odpływowych oraz elementów hydraulicznych w okolicach pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA