logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekty instalacji parteru domku jednorodzinnego na zadanie szkolne

oborniczek11 28 Mar 2008 20:29 1950 7
  • #1 4966549
    oborniczek11
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 54
    Witam Bardzo pilnie potrzebuję Projekty instalacji mieszkania (domek jednorodzinny, wystarczy sam parter) , kosztorysy To jest jako zadanie do szkoły. Jeżeli by mi ktoś wykonał takie zadanie oddam mu wszystkie swoje punkty.
    Schemat, kosztorys no wiecie :)
  • #2 4966722
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Za bardzo kolego chcesz iśc na skróty,a znasz przysłowie czego Jaś się nie nauczy to Jan nie będzie umiał?Gdybyś w którymś momencie projektu miał problem to rozumiem,ale żeby za Ciebie całą robotę odwalić?Trochę włóż wysiłku w swoją edukację,przecież chodzisz na lekcje,masz książki,korzystasz z internetu itd.Życzę powodzenia(w szukaniu i nauce).
  • #3 4967142
    oborniczek11
    Użytkownik obserwowany
    Niepotrzebnie mi to piszesz :) Bo ja nie wiem jak to zacząć :) A w ogóle kto z klas technikum będzie projektował instalację elektryczną :) Dziś szkoła to tylko papier, a mnie instalacje nie kręcą, wolę sobie pracować przy wykonaniu instalacji. I nie mam czasu tego robić bo tego jest dużo i trzeba czasu poświęcić a ja go nie mam :) Więc piszę o pomoc w zamian za wszystkie moje punkty.
  • #4 4967887
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    oborniczek11 napisał:
    Niepotrzebnie mi to piszesz :) Bo ja nie wiem jak to zacząć :) A w ogóle kto z klas technikum będzie projektował instalację elektryczną :) Dziś szkoła to tylko papier, a mnie instalacje nie kręcą, wolę sobie pracować przy wykonaniu instalacji. I nie mam czasu tego robić bo tego jest dużo i trzeba czasu poświęcić a ja go nie mam :) Więc piszę o pomoc w zamian za wszystkie moje punkty.

Aby wykonać instalację musisz umieć czytać projekt,a jak to umiesz to i ze zrobieniem projektu sobie poradzisz,a jeśli nie masz czasu jak piszesz (dziwne to,bo wybrałeś tą szkołę-jakby nie było-i należałoby ją skończyć i czegoś się nauczyć)to są strony producentów(miedzy innymi Moellera)na niektórych są poradniki instalatora,projektanta,sa też książki dostępne czy to w księgarni czy też w czytelni-to zaoszczędzi Ci czasu.Jeśli chodzi o kosztorysy,to są specjalne programy(międzyinnymi Edbud)oraz zbiory jednostkowych wskażników cenowych(między innymi Bistyp Consulting),są też google.Tu możemy Ci pomóc,ale nie robić za Ciebie.
  • #5 4968183
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 429
    Nikt tego nie zrobi przez internet i poprzez to forum. To jest zbyt dużo pracy i odpowiedzialności. Sam również nie zrobisz tego, gdyż musisz znać normy elektryczne w budownictwie. Na początek chociaż sobie poczytaj poradniki firmy Moeller, szczególnie "Poradnik Elektroinstalatora". Jest to plik pdf, kliknij i poczekaj chwilę, aż się otworzy. Jest to druga pozycja od dołu na tej stronie:
    http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=664
  • #6 4970228
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    MAJSTER XXL - Kiedyś to przeglądałem i zaginął mi oczywiście gdy chciałem podsunąć kumplowi budującemu dom. Dzięki za link -jest to bardzo dobre kompendium! Warto czytać obce tematy
  • #7 5062627
    oborniczek11
    Użytkownik obserwowany
    Proszę zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy prośby o wykonanie projektu instalacji elektrycznej parteru domu jednorodzinnego wraz z kosztorysem na potrzeby zadania szkolnego. Odpowiedzi podkreślają konieczność samodzielnej nauki i zrozumienia norm elektrycznych oraz umiejętności czytania projektów. Zalecane jest korzystanie z dostępnych materiałów edukacyjnych, takich jak poradniki i książki, a także stron producentów sprzętu elektrycznego. Wskazano na przydatność poradnika firmy Moeller „Poradnik Elektroinstalatora” dostępnego w formacie PDF na stronie producenta. Dodatkowo polecono programy do kosztorysowania, np. Edbud, oraz bazy wskaźników cenowych, np. Bistyp Consulting. Podkreślono, że wykonanie projektu wymaga znajomości norm i odpowiedzialności, dlatego nie jest możliwe wykonanie go przez internet lub forum. Udostępniono również link do forum z dodatkowymi materiałami dotyczącymi elektroinstalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA