logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C75 - brak logowania do sieci po aktualizacji oprogramowania

energy7 28 Mar 2008 20:55 1479 6
REKLAMA
  • #1 4966688
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Mam problem z Siemensem C75.

Był padnięty, tzn soft. wgrałem nowego i telefon ożył było ok, "złapał" zasięg, ale okazało się że nie da się z niego zadzwonić.

Po ponownym włączeniu telefon już się nie loguje do sieci, choć na ręcznym wyszukiwaniu znajduje wszytkich 3 operatorów.

Grzałem już płytkę, układ Renesan podlany topnikiem.... Przejście na konektorze anteny jest.
    Co jeszcze może być przyczyną usterki??
  • REKLAMA
  • #2 4967230
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Sprzętowo jest ok ;)
    Telefon jest zablokowany przez operatora, tj. kradziony!
    Zgłoś go na policje...
  • REKLAMA
  • #3 4967260
    energy7
    Poziom 23  
    Hmm też się nad tym zastanawiałem, ale czy nie będzie blokady tylko na jedną sieć?? Sprawdzałem na erze oraz na orange.
  • REKLAMA
  • #4 4967267
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    nie tylko na jedną, na wszytkie!
    To stary telefon i już dość dawno pewnie został zablokowany
  • #5 4967568
    energy7
    Poziom 23  
    A jest jakaś możliwość zmiany IMEI dla sprawdzenia czy to aby napewno to?? IMEI jest w układzie OTP-czyli jednokrotnego zapisu.
    Jak faktycznie jest kradziony to niestety trzeba go będzie zwrócić.

Ah te Allegro :|
  • REKLAMA
  • #6 4968355
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Zmiana numeru IMEI jest w Polsce nielegalna. Wiec nawet nie probuj.
    Co do sprawdzenia - w momencie, jak na wyswietlaczu masz napis o szukaniu sieci, to nacisnij lewy klawisz pod lcd z napisem "Info" - i zobaczysz powod, dla ktorego telefon sie nie loguje do sieci. Jezeli bedzie to "Aparat odrzucony" - to bedzie znaczylo, ze jest zablokowany przez operatora. Najbezpieczniejsza dla Ciebie droga w takim wypadku, to wziac wszystkie dokumenty od telefonu, a zwlaszcza dowod zakupu (lub dane a zaukcji) i udac sie na najblizszy komisariat/komende policji. Zalatwianie sprawy na wlasna reke odradzam, bo mozesz sie znalezc na policji, ale w kajdankach.
    Pozdro,
    Tom
  • #7 4968384
    energy7
    Poziom 23  
    tomaszwl napisał:

Co do sprawdzenia - w momencie, jak na wyswietlaczu masz napis o szukaniu sieci, to nacisnij lewy klawisz pod lcd z napisem "Info" - i zobaczysz powod, dla ktorego telefon sie nie loguje do sieci. Jezeli bedzie to "Aparat odrzucony" - to bedzie znaczylo, ze jest zablokowany przez operatora. Tom

No i faktycznie aparat odrzucony.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens C75, który po aktualizacji oprogramowania początkowo odzyskał zasięg, lecz nie umożliwiał wykonywania połączeń, a po ponownym uruchomieniu nie loguje się do sieci mimo wykrywania operatorów przy ręcznym wyszukiwaniu. Sprzętowo telefon jest sprawny, antena i układ Renesas zostały sprawdzone. Przyczyną usterki jest blokada sieciowa nałożona przez operatora, co oznacza, że telefon jest zablokowany (prawdopodobnie kradziony). Blokada dotyczy wszystkich sieci, nie tylko jednej. Numer IMEI jest zapisany w układzie OTP i nie można go legalnie zmienić. W celu potwierdzenia blokady należy na ekranie telefonu wywołać menu "Info" podczas próby logowania do sieci – komunikat "Aparat odrzucony" potwierdza blokadę. W takim przypadku zaleca się zgłoszenie sprawy na policję i zwrot urządzenia, unikając samodzielnych prób odblokowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA