logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #1 4967100
    elmotoja
    Poziom 2  
    Na wstępie witam wszystkich:)
    A oto problem mojego dobrego kumpla: od jakiegoś czasu ma on prąd na lewo, a niebawem sprzedaje mieszkanie, więc wszystko najprawdopodobniej wyjdzie na jaw. Co powinien zrobić, żeby kara była jak najniższa i co w ogóle ma zrobić, może się przyznać? Co wtedy?
    Dzięki za odp.

elmo
  • REKLAMA
  • #2 4967164
    Kris-591
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    nie rozumiem pytania miał myśleć jak kombinował
  • REKLAMA
  • #3 4967181
    MARIUSZ R
    Poziom 28  
    Ocena: 278
    Zaraz pewnie odezwą się słowa krytyki ,ale ja na miejscu Twojego kumpla zatrudniłbym dobrego elektryka i doprowadził instalację do porządku.Na pewno wyjdzie taniej,dużo taniej.
  • REKLAMA
  • #4 4967208
    elmotoja
    Poziom 2  
    Kris-591 napisał:
    nie rozumiem pytania miał myśleć jak kombinował

Wtedy za bardzo nie myślał, bo chlał jak szalony;) Prawdę powiedziawszy aż wstyd, bo sam mu w tym trochę pomagałem... Pamiętam, że zerwaliśmy plombę, więc chyba po ptokach.. pokombinować się już nie da...:|
  • REKLAMA
  • #5 4967225
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    A może to nie kolega czerpie ten prąd na lewo tylko Ty? Dlaczego zawsze jak ktoś zadaje tego typu pytania to zawsze w imieniu kolegi, czy to nie podejrzane ;)

Skoro kolega podłączył sobie prąd na lewo to niech to połączenie zlikwiduje przed sprzedażą i po sprawie. Tak trudno na to wpaść?
    Nikt o zdrowych zmysłach nie kupi mieszkania z prądem bez licznika :idea:
    Jakie są kary? DUŻE lepiej nie pytaj.

Jeśli tylko zerwaliście plombe to jest na to sposób i każdy elektryk wie co w takim przypadku zrobić aby nie było nieprzyjemności.
    Sorry, ale ja publicznie nie dam takich wskazówek.
  • #6 4967228
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Naważył sobie piwa... Niech je teraz pije... I w tej Polsce ma być dobrze... :/ szkoda mi tych niezamądrych ludzi :/
  • #7 4967249
    gory
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    tia... Miał pomysły jak ukraść a nie ma jak to naprawić?
    Trzeba było myśleć przed faktem.
  • #8 4967253
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Popieram kolegę, należy ponosić konsekwencje własnych czynów. A to, że pił jak idiota, nie jest w żadnej mierze okolicznością łagodzącą, a wręcz przeciwnie. Jak wam obu nie wstyd? Człowiek honorowy nie miałby żadnego problemu z odpowiedzią na pytanie, jak należy postąpić.
  • #9 4967255
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4967273
    elmotoja
    Poziom 2  
    Łukasz-O napisał:
    A może to nie kolega czerpie ten prąd na lewo tylko Ty? Dlaczego zawsze jak ktoś zadaje tego typu pytania to zawsze w imieniu kolegi, czy to nie podejrzane ;)

heh wiedziałem że padnie takie pytanie i nawet zastanawiałem się, czy od razu napisać "na wstępie zaznaczam, że nie piszę o sobie w trzeciej osobie blebleblele....."
    Ok.. Na wstępie zaznaczam, że nie piszę o sobie w trzeciej osobie, to problem mojego dobrego kumpla, który ma już dość kłopotów i szkoda, by pakował się jeszcze w to.. choć właściwie to już się wpakował...:|

Jeśli możecie to poradźcie coś, a nie tylko krytykujcie, bo doskonale wiem że to niemoralne, złe, bezprawne, wredne itp. chociaż widzę, że bez kary się chyba nie obędzie..

EDIT:

Cytat:
    Taaa, zawsze w imieniu kolegi/znajomego/znajomego brata znajomego itp. zawsze prawie zerowy dorobek na forum. Normalnie cuda na kiju ;)

A jaki mam mieć dorobek na forum, skoro elektroniką w ogóle się nie interesuję? Ech myślałem, że internet służy m. in. do tego, by móc skorzystać z rad innych..
    I nie pisz proszę, że zawsze w imieniu kolegi (...), bo głupi nie jestem - mój komp ma swoje IP i chyba nie narażałbym się na wizytę różnych panów, nie?;)
  • #11 4967454
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    A ja zamykam!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy nielegalnego poboru energii elektrycznej („prąd na lewo”) przez znajomego autora, który planuje sprzedać mieszkanie. Dyskusja wskazuje, że zerwanie plomby i manipulacje przy instalacji elektrycznej mogą prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych i finansowych. Użytkownicy radzą, by zatrudnić wykwalifikowanego elektryka do przywrócenia prawidłowej instalacji i usunięcia nielegalnych połączeń, co może zmniejszyć karę. Podkreślono, że ukrywanie takiego procederu jest ryzykowne, a kary za kradzież prądu są wysokie. Wskazano również, że kupujący raczej nie zdecydują się na zakup mieszkania z nielegalnym poborem energii. Dyskusja zawiera krytykę moralną i ostrzeżenia przed konsekwencjami prawnymi, ale brak jest szczegółowych technicznych instrukcji naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA