logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Deskpro EN: Jak zmniejszyć rozdzielczość grafiki z poziomu DOS?

agatorn 28 Mar 2008 22:24 1541 11
REKLAMA
  • #1 4967152
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam.
    Problem jest taki: compaq deskpro en, karta grafiki onboard, na chipsecie 810. Postawiłem system win98 i wystartował z szesnastoma kolorami. Sciągnąłem wszystkie potrzebne stery do grafiki, zainstalowałem, pokazały się 24 bity, i coś mnie podkusiło żeby sobie ustawić rozdzielczość 1024. Głupota oczywiście, bo grafika kiepściutka, ilość przydzielanej pamięci tyle co nic. Ale stało się. Po restarcie widzę zajawkę windy i na tym koniec. Nie dochodzi do okna logowania, ekran ciemny jak tabaka w rogu i już. Nie pomogła oczywiscie reinstalka windy. Nie chce mi sie robić formatu, bo dość się namęczyłem, żeby dysk ponieść po jakimś kretynie, który nie potrafił pingwina odinstalować, jak człowiek. Proszę o pomoc, bo setup mam ograniczony, praktycznie nie ma w nim nic, co by sie mogło przydać. Więc jak zmniejszyćć z poziomu dosa rozdzielczość? Może jakiś programik ktoś zna?

Pozdr, Tomek
  • REKLAMA
  • #2 4967171
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Nie masz gdzieś pod ręką sąsiada z lepszym monitorem?
  • REKLAMA
  • #3 4967197
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4967226
    agatorn
    Poziom 19  
    spinnaker napisał:
    Nie masz gdzieś pod ręką sąsiada z lepszym monitorem?

Dziekuję koledze za cenną uwagę. Postaram się odwdzięczyć w temacie drukarek, gdy kolega będzie miał problem, bo tam ja jestem specem.

Dodano po 6 [minuty]:

Marcin230 napisał:
    Uruchom Windows w trybie awaryjnym i odinstaluj grafikę. Po kolejnym starcie w normalnym trybie zainstaluj od nowa i po robocie.
    W awaryjny wejdziesz trzymając CTRL lub przez F8.

Jak sugeryje poprzednik wina raczej jest po stronie monitora niż grafiki.

Dzięki za poradę. Monitor mam CRT od paru lat na innym kompie i jest OK na wyższych rozdzielczościach niż ta którą ustawiłem, w przeciwieństwie do kompa, którego dostałem od kolegi, bo nie potrafił sobie poradzić z deinstalcja linuksa. Niestety użycie F5 (tryb awaryjny na tej maszynie) nie działa. Nie wiem dlaczego i szkoda mi czasu dociekać. Przetestowałem juz wszystkie klawisze funkcyjne, bo spotkałem już maszyny z trybem awaryjnym pod F7, F9 itp. Ale tu nic nie działa, dlatego pytałem o programik.

Pozdr, Tomek
  • #5 4967277
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Kolega Marcin ma racje. Tryb awaryjny, grafikę odinstalować i na nowo wgrać sterowniki. I niech Cię nie kusi zwiększać rozdzielczość!!! ;)

Dodano po 1 [minuty]:

F8, F11, F12 Sprawdzałeś??
  • REKLAMA
  • #6 4967301
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4967397
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ale, żeby dojść do ustawień częstotliwości odświerzania to musi się dostać do windowsa i widzieć co się w nim dzieje..... Chyba, że załadowałbyś windowsa, a my powiedzielibyśmy Ci kolejność naciskania poszczególnych skrótów klawiszowych i wtedy mógłbyś zmienić rozdzielczość. Bo jeśli dobrze rozumiem, to system Ci się ładuje, tylko nie widzisz co się dzieje na monitorze, bo za duża jest rozdzielczość.
  • #8 4967422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4967463
    agatorn
    Poziom 19  
    sylwek870531 napisał:
    Chyba, że załadowałbyś windowsa, a my powiedzielibyśmy Ci kolejność naciskania poszczególnych skrótów klawiszowych i wtedy mógłbyś zmienić rozdzielczość.

Z poziomu windy, to ja sobie dam radę. Nie prosiłbym o pomoc.

Cytat:
    Bo jeśli dobrze rozumiem, to system Ci się ładuje, tylko nie widzisz co się dzieje na monitorze, bo za duża jest rozdzielczość.

Właśnie. Nie jestem w stanie wejść w tryb awaryjny. Jak napisałem, próbowałem już wszystkich kombinacji. Jedyny efekt to plansza wyboru trybu startu (z cd rom lub bez). Muszę z tym skończyć dziś w nocy, więc chyba skończy się na format C. Dziękuje kolegom za okazaną mi pomoc.
    Pozdr, Tomek[/quote]
  • REKLAMA
  • #10 4967478
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4967531
    agatorn
    Poziom 19  
    Marcin230 napisał:

Ale o czym ty piszesz? Wywal płytę z napędu.

System masz zainstalowany i pozwól na jego uruchomienie w trybie awaryjnym.

Hehehe, dziwne prawda? Też oczy przecierałem ze zdumienia kiedy to ujrzałem po raz pierwszy. Nie mam płyty w napędzie, w biosie pierwsze bootowanie ustawione jest na twardym, dopiero drugie na cdromie. A jednak przy próbie odpalenia trybu awaryjnego pojawia sie to, co napisałem. Ten komp ma pokręcony bios, a ja nie mam w tej chwili narzędzi i czasu. Muszę go postawić do jutra. Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas.

Pozdr, Tomek
  • #12 4967566
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera Compaq Deskpro EN z zintegrowaną kartą graficzną na chipsecie Intel 810, na którym po instalacji Windows 98 i sterowników grafiki pojawił się czarny ekran po ustawieniu rozdzielczości 1024x... i próbie uruchomienia systemu. Użytkownik nie może wejść w tryb awaryjny, gdyż standardowe kombinacje klawiszy (F8, CTRL, F5, F7, F9, F11, F12) nie działają, a przy próbie uruchomienia trybu awaryjnego pojawia się menu wyboru bootowania z CD-ROM, mimo że płyta nie jest w napędzie. Proponowane rozwiązania to uruchomienie Windows w trybie awaryjnym, odinstalowanie sterowników graficznych i ponowna instalacja z ustawieniem niższej rozdzielczości. Tryb awaryjny powinien działać z rozdzielczością 640x480 i 16 kolorami, co umożliwia dostęp do systemu i zmianę ustawień. Problem może wynikać z nietypowego BIOS-u lub konfiguracji bootowania. Brak znanych narzędzi działających z poziomu DOS do zmiany rozdzielczości karty graficznej. Ostatecznie użytkownik rozważa formatowanie dysku z powodu braku dostępu do trybu awaryjnego i niemożności zmiany rozdzielczości w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA