logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reverb sprężynowy w Engl Screamer - brak działania mimo wymiany sprężyn i przewodów

LishaY 29 Mar 2008 15:01 3286 4
REKLAMA
  • #1 4969251
    LishaY
    Poziom 10  
    Witam wszystkich, to mój pierwszy post.
    Mam bardzo pilną sprawę. Zepsuł mi się reverb sprężynowy w engl Screamer. Znaczy nie używałem sprężyn bo miałem multi a teraz chciałem je wstawić do obudowy i nie działa...
    Ruszając gałką reverbu nic się nie dzieje (jedynie minimalne podniesienie głośności). Myślałem że to sprężyny, podłączyłem inne i to samo, wymieniłem przewody i nic... Co może być nie tak? Od razu mówię że lampy wstawiam w losowej kolejności wiec to raczej nie to, a może?
    Tu jest schemat wzmacniacza: http://www.houseofenglamps.com/ENGL_Sch … matics.pdf

Sprawa jest bardzo pilna! Proszę a nawet błagam fachowców o pomoc! wink
  • REKLAMA
  • #2 4973153
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Podłącz na wyjście "Reverb" "Send" głośnik 16Ω min 2W i sprawdź czy na sprężynę wychodzi odpowiednia moc z układu TBA820. Jeśli na głośniku będziesz słyszał dzwięki to znaczy że TBA820 jest OK i trzeba szukać dalej. Mam nadzieję że masz podłączony foodswich załaczający efekt reverb. Efekt ten włącza przekaźnik RE3 przez gniazdo D-Sub 9 pin. lub gniazdo Foodsw2 V.L.S. Reverb.
  • REKLAMA
  • #3 4974474
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    ...Idąc dalej jak doradza Diver. Nie podłączaj gitary, do wzmaniacza idą do sprężyn dwa kabelki, jeden z nich to return. Weż śrubokręt, złap za metal i dotknij we wtyczce sygnału. Powinieneś mieć typowe buczenie i co najważniejsze powinien działać pot. Level-reverb czyli jak typowy level.
    W taki sposób będziesz pewien, że scalaczki w reverbie są ok a także myślę, że tu masz problem, działa ci footswitch. Jeżeli zrobisz jak piszę to będziesz to wiedział. Stawiam na footswitch.
  • REKLAMA
  • #5 5001880
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Kol. Lishay ten sam temat założył na forum gitara.pl.
    Jakiś czas potem samemu udało mu się zlokalizować przyczynę awarii - odlutowanie wyprowadzenia jednego z kondensatorów. Myślę, że tu temat również mozna by było zamknąć.
REKLAMA