logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K800i - Jak naprawić wyrwane pady joysticka bez podpinania pod glass?

clooks 30 Mar 2008 00:38 3075 16
REKLAMA
  • #1 4971574
    clooks
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Dostalem dzis taki telefon. Wiekszosc padow wyrwanych. Zostal tylko ten na samej gorze.

Pytanie brzmi nastepujaco. Czy jest opcja postawienia tego poza podpinaniem sie pod glass ?

Nic ciekawego na elce nie znalazlem. Wiec prosze o rzeczowa odp.
  • REKLAMA
  • #2 4971916
    +Sikora+
    Poziom 11  
    To wez schemat i popatrz jak ida połaczenia. skoro na elce nic nie znalazles to znaczy ze nie potrafisz szukac.
  • REKLAMA
  • #3 4971919
    kazekk84
    Poziom 18  
    jest sposob, tylko moze sie to slabo trzymac.

Sciezki ktore zostaly od zerwanych padow oczysc z lakieru, ale nie duzo, tak na ok 1 do 2 mm max. Posmaruj topnikiem i ocynuj. Joy przyklej czyms w swoje miejsce skoro masz tylko 1 pad. Przylutuj go do niego. Nastepnie wez cieniutki drucik najlepiej z jakiegos trafo, gdyz sa emaliowane i nie bedzie zwarc i zrob z niego w tym przypadku 7 krotkich drucikow. Pamietaj oczysc ich konce i odpowiednio polutuj. do sciezek i joya.

Ostatnio mnie sprzedawca na allegro K700 oszukal i nie chcial przyjac zwrotu, ze wzgledu iz wiele wart model nie byl, wykonalem wedlug powyzszej instrukcji i dziala po dzien dzisiejszy.

Jak Ci sie sposob spodoba i uda, to sie pochwal
  • #4 4971981
    clooks
    Poziom 14  
    A nie lepiej podpiac sie pod diody,do ktorych ida sciezki od joy'a ? Znajduja sie one zaraz obok.

Jeszcze pozostaje kwestia padu na samym dole. Tam nei widac sciezki do niego. Co z nim uczynic ?
  • #5 4972105
    onrad18
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    ten pad na dole jest nie wazny bez niego joy bedzie dzialal
  • #7 4972534
    kazekk84
    Poziom 18  
    dolny jest od gnd

Dodano po 2 [minuty]:

jak tylko sie da pod diody podpiac i nie bedzie to przeszkadzac to probuj.
    Miernik do reki i posprawdzaj gdzie sie mozesz wpiac. Jedyna metoda
  • REKLAMA
  • #8 4972594
    diablokomis
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Ja gdy mam takie przypadki zawsze wlutuje sie pod diody , cienki drucik z jakieś cewki , ale bardzo cienki pobielić końcówke , i ja robie to tak ze hotem grzeje diode jak widze że cyna sie błyszczy wsuwam drucik pod elemet , no i najpierw lutuje druciki a jako drugi jest joy.
  • REKLAMA
  • #9 4974569
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    kazekk84 napisał:
    dolny jest od gnd

Tak od GND ale nie GND telefonu tylko GND joysticka. :)
    O ile się nie mylę to te 3 pady na rysunku nie mają połączenia z masą telefonu! :)
    Sony Ericsson K800i - Jak naprawić wyrwane pady joysticka bez podpinania pod glass?
  • #10 4974994
    kazekk84
    Poziom 18  
    jutro rozbiore fonika, zeby to sprawdzic,

ale jest jedno GND, zero ro zero, to nie TV zeby mial dwie rozne masy
  • #11 4976169
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Bo GND joysticka to złe określenie. Bardziej na miejscu jest 'punkt wspólny'.
  • #12 5394736
    lala166
    Poziom 21  
    Trafił mi się SE z wyrwanym joyem (górny pad został) oraz z brakiem diody jednej oraz padów pod nią ... Dalej linie lecą do procesora ? Można się do nich dodrapać? Robił to ktoś ?
  • #13 5395953
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Odpowiednie pady od diody 'złapiesz' na złączu klawiatury. Resztę padów po joyu do diód łącz.
  • #14 5396043
    PITER.99
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Racja,racja lacz do diod!!ZAWSZE dziala!!! :)
  • #15 5397255
    lala166
    Poziom 21  
    Fyszo, jak to sprawdzić, znaleźć, złapać ?? Bo nie rozumiem założenia :) Mam się podlutować pod jakiś pad przy złączu klawiatury ??

Do diod to wiem, z tym problemu nie będzie, brakuje mi tylko jednej :)
  • #17 5397757
    lala166
    Poziom 21  
    OOO .. Ekstra :) Dzięki wielkie :) Jutro sprawdzę i dam znać :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono problem naprawy wyrwanych padów joysticka w telefonie Sony Ericsson K800i bez konieczności podłączania się pod glass. Zalecane jest oczyszczenie ścieżek po zerwanych padach z lakieru, ich cynowanie oraz przylutowanie joysticka na miejscu pozostałego pada. Do połączenia z płytą sugeruje się użycie cienkich, emaliowanych drucików (np. z transformatora) jako przewodów łączących pady joysticka ze ścieżkami lub bezpośrednio z diodami znajdującymi się obok joysticka, co jest metodą często stosowaną i skuteczną. Pad na dole jest mniej istotny, gdyż nie ma bezpośredniego wpływu na działanie joysticka. Wskazano również, że punkt GND joysticka to wspólny punkt, niekoniecznie masa telefonu. Do weryfikacji połączeń i miejsc lutowania rekomendowano użycie miernika oraz schematów dostępnych na forum elektroda.pl. W przypadku braku padów pod diodami, można je złapać na złączu klawiatury. Całość naprawy wymaga precyzyjnego lutowania i znajomości układu ścieżek joysticka w modelu K800i.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA