logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku z głośników po podłączeniu do estradowej końcówki mocy

dj-bartez 30 Mar 2008 11:03 1137 5
REKLAMA
  • #1 4972016
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Ostatnio mialem impreze i przydażyła mi się sytuacja, które do dziś mi żyć nie daje. Otóż podłączyłem zestawy głośnikowe do estradowej końcówki mocy i mimo, że końcówka pokazywała że sygnał wychodzi to kolumny milczały. Następnie podłączyłem te zestawy pod power mikser i wszystko było w porządku, czyli wszystko grało.

Dodam że zestawy były podłączone zarówno do końcówki i power miksera tym samym kablem, czyli od strony wzmacniaczy Speakonem, a od zestawów głośnikowych XLR.

Może ktoś z was miał z czymś podobnym doczynienia i wie o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #2 4972187
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Sprawdź czy gniazda w końcówce nie są zabrudzone i czy wogóle są podłączone.
  • REKLAMA
  • #3 4972218
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    powodów jest tak dużo jak gwiazd na niebie mógł speacon nie kontaktować, może być uszkodzona końcówka mocy, mógł się nie właczyć układ opóźniający załączenie głośników, mogą być upalone wewnętrzne zabezpieczenia wzmacniacza i jeszcze może być tysiąc innych.
  • REKLAMA
  • #4 4972557
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    Speakon, czasem ma 4 styki, a końcówka mogła miec 2 i właśnie nie ta pare która była w speakonach.
  • REKLAMA
  • #5 4973945
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Końcówka jest w 100% sprawna ponieważ podłączyłem inne zestawy pod nie i wszystko jest OK.
  • #6 4973992
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    Gniazdo speakon ma często 2 pary styków, jedne są przeznaczone jako dół drugie jako góra, ewentualnie łączy sie je rownolegle w końcówkach o mocy większej niż 1kW. W Twoim przypadku najprawdopodobniej kabel głośnikowy zaprawiony był na 2 parę, końcówka natomiast posiadała tylko pierwsza parę styków, a powermixer posiadał 2 pary połączone równolegle.
REKLAMA