logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset 2010 - przegrzewanie i szybkie rozładowanie akumulatorków, co robić?

Majger 12 Sty 2004 04:34 1340 5
REKLAMA
  • #1 471894
    Majger
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Witam i zwracam się z pytaniem, czy miał ktoś podobną usterkę do mojej.W w.w. aparacie założone były baterie, które wylały się i telefon przestał działać.Przemyłem dokładnie płytke włozyłem aku i o dziwo ruszył no ale po ok. roku pracy wyswietla max 2 kreski stanu baterii,chociaz aku są gorące i ok.1,5V każdy.Proszę o jakąś podpowiedż. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 471903
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 475626
    Majger
    Poziom 19  
    Próbowałem i na innych akumulatorkach ale dalej jest to samo. Co ciekawe gdy pokazuje jedną kreskę po zdjęciu pokrywki od baterii i założeniu z powrotem pokazuje 2 kreski. Schemat może pomógłby mi ale nie wiem gdzie go dorwać. :cry:
  • REKLAMA
  • #4 475971
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 476008
    altelsystemy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    PICIA ma rację problem prawdopodobnie tkwi w zalanej płytce i akumulatory nie są doładowywane do końca, a pewnie i przy okazji świruje układ kontroli ładowania. Jakiej pojemności akum. założyłeś? Na początku było Ok ale teraz gdzieś coś "przeżarło", najpewniej przelotkę i nie ładuje prawidłowo. Sprawdź jeszcze diody od ładowania, smd na brzegach płytki u dołu.
    Pozdr.
  • #6 476164
    Majger
    Poziom 19  
    Zgadzam się co do przyczyny(zalana i niedoczyszczona płytka) ale chodzi nie o niedoładowane akumulatorki ale wręcz przeciwnie!Pojemność aku chyba nie ma tu znaczenia,najprędzej będzie to przeżarta ścieżka,a druk jest wielowarstwowy (jak w komórkach) Bez schematu raczej jest niemożliwe sprawdzenie układu kontroli ładowania,chyba że się myle.Ma ktoś jakiś pomysł aby tego dokonać? :roll:
REKLAMA