logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz na LM317, by regulacja była od 0V do 30V?

masteriusz 30 Mar 2008 13:40 1878 5
REKLAMA
  • #1 4972622
    masteriusz
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Witam,

na elektronice dostałem następujące zadanie z układów analogowych:
    zaprojektuj układ zasilacza regulowanego 0-30V 3A (schemat opis działania płytka drukowana).

Zrobiłem schemat na LM317 i tranzystorze dla 3A i kiedy już skończyłem rysować schemat dotarło do mnie ze LM pracuje od 1,2V czy da się poniższy schemat przerobić tak aby regulacja odbywała się od 0V-30v?? ponieważ muszę wykonać do tego projekt płytki nie chcę tego za bardzo komplikować
    Jak przerobić zasilacz na LM317, by regulacja była od 0V do 30V?

Proszę o pomoc, Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4974620
    masteriusz
    Poziom 21  
    Witam,

Oglądałem wszystkie linki ale nie znalazłem tego co chciałem :/
    w zamieszczonych przez kolegów notach katalogowych jest tylko zasilacz 0-30Y na LM117 ale trzeba podać zasilanie -10V (oprócz 35V).
    Druga sprawa ze schemat z rysunku w pierwszym moim poście mam juz przerysowany do zeszytu i bardziej wolałbym jego nie wielką modyfikacje(jak to mozliwe) niż nowy schemat :/

Pozdrawiam

P.S. wiem ze jakoś mozna zrobić ze LM317 daje regulacja w zakresie 0-30V tylko nie wime jak:/ szukam cały czas na google...
  • REKLAMA
  • #5 4974741
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    masteriusz napisał:
    bardziej wolałbym jego nie wielką modyfikacje(jak to mozliwe) niż nowy schemat :/
    Na wyjściu LM317 daj 2 diody prostownicze (szeregowo) i sprawa załatwiona. :-)
  • #6 4975025
    masteriusz
    Poziom 21  
    Witam,

Już znalazłem sposób;] ponieważ układ na tranzystor zwiększający wydajność prądową wystarczyła niewielka modyfikacja układu.

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie i pomoc :)
REKLAMA