logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dźwięku Alphard EW100 w obudowie 67L?

slipknot1989 30 Mar 2008 15:53 1272 4
  • #1 4973150
    slipknot1989
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    witam

Dostałem za free łlosnik alpharda EW 100 wraz z pudłem domowej roboty 67 litrów jest to niby... Ma 4 BR o srednicy 4.2 mm i dł 7 cm... Szczerze to nie gra to za ładnie szczególnie przy głosniejszej muzyce nie ma w niej filtra dolnoprzepustowego jest tylko zwyczajna zwrotnica basowa

Napędzam go wzmakiem denona pma-250.

Mam pytanie czy poprawienie długosci BS miało by jakies większe znaczenie na jakość grania tego czegoś?? A może jest za duży albo za mały litrarz tej obudowy...
  • #2 4975470
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Może jest po prosu źle pozkręcana i ma przedmuchy.
    Dlatego nie ciekawie gra. Może w ogóle lepiej zmniejszyć obudowę albo Bassreflex zatkać i zrobić ob. zamkniętą.
  • #3 4976925
    slipknot1989
    Poziom 10  
    Poskręcana jest dobrze. We wnętrzu, miejsca łączenia płyt przejechane sa grubą warstwą wikolu

Próbowałem juz wszystkiego, zmniejszałem pojemność pudła, zatykałem BR, wyciagałem je całkowicie i nawet przedłużałem. Wszystko bez skutku.
    To wina chyba samego głosnika.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Posiadam altusy140 i podpiętą do nich Unitre ws 418... brakuje mi troche basu w pokoju i myslalem o kupnie jakiegoś suba. Był by napedzany właśnie tym denonem pma-250...jak myslicie pociagnał by jakiś sub?? Jeśli tak to jakiej mocy :) z góry dziękuje

Proszę poprawić tytuł postu.
    Regulamin p.11
    [Art]
  • Pomocny post
    #4 4979207
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Zrób obudowę zamkniętą - tak gra lepiej, miałem go dawno temu jak się nie znałem za bardzo na głośnikach (ba! nawet bardzo dawno temu) Po pierwsze musisz ocenić w jakiej częstotliwosci głosnik ma rezonans, żeby zastosować BR o częstotliwości rezonansowej bliskiej głośnikowi, żeby te podbicie - miało sens Ekonomiczny pod względem akustycznym. Czyli podbiło BAS w miejscu, gdzie widać pik na tyle duży, aby jakoś przeżyć opóźnienia czasowe, przeciąganie itp.

Ten DENON pewnie jest stereofoniczny, aby użyć obu kanałów kup dwa tańsze głośniki wsadź do jednej obudowy napędź 4-ma przewodami do tego denona. Zamiast filtra pasywnego; zwrotnicy basowej użyj filtra aktywnego. Unikasz w przypadku użycia dwóch kanałów mostkowania. No i jeden filtr basowy bedzie działał dla obu kanałów. Kolejny pozytywny efekt ekonomiczny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 4980721
    slipknot1989
    Poziom 10  
    Powiedzcie mi jeszcze czy to normalne że po podłączeniu do tego denona 2 kolumn(stereo) jedna gra normalnie a druga nie daje praktycznie basu? czy te wzmacniacze mają już tak fabrycznie, czy może z moim jest tylko coś nie tak?

Na czym polega to mostkowanie kanałów? Czy to coś trudnego do wykonania dla laika?

Moderowany przez Artur k.:

Kolega przeczytał punkt regulaminu o którym wspomniałem ?
    Proszę skrótowo opisać problem w tytule postu, w przeciwnym wypadku temat poleci do kosza.

REKLAMA