logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Car audio, skoda octawia, radio panasonic i co dalej?

tomason83 30 Mar 2008 18:14 1769 11
REKLAMA
  • #1 4973691
    tomason83
    Poziom 10  
    Witam serdecznie
    w ostatnich dniach kupilem skode octawie i zalezy mi strasznie na zamontowaniu dobrego sprzetu grajacego,zaczelem od zakupu i zamontowania radia panasonic,niestety moja znajomosc w tym temacie sie konczy i w zwiazku z tym prosze was drodzy internauci o rady.
    dysponuje dosc wysoka suma przeznaczana na ten cel(w granicach rozsadku oczywiscie)jestem gotow krok po kroku realizowac wasze rady.
  • REKLAMA
  • #2 4973700
    adamboss
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Co to za panasonic dokladnie?? I jaka to cena??:D
  • #3 4973808
    tomason83
    Poziom 10  
    RADIO panasonic CQ-C3355N
    suma ktora mam na mysli to okolo 4 moze 5tys zl
  • #4 4973984
    Potwórciastkowy
    Poziom 14  
    Niestety ale czeka cię wymiana radia na lepiej brzmiące (przy tej kwocie którą dysponujesz na resztę sprzętu).

Wyprzedaż naprawdę dobrego sprzętu CA od zawodników się już skończyła i sam z tego powodu cierpie :D Niedawno był fajny zestaw za 6k używany (ceny katalogowe 17k złotego) i bym ci to polecił.... no ale.

Radio :Clarion z serii 9xx (nie pamiętam konkretnie modelu)

Wzmak :był Audison Vrx 6.420 lub polece Vrx 4.300 (gra lepiej podobno od 6-kanał Vrx-a , ale to jest mało ważne)

Okablowanie :było DLS (tu masz spore pole do popisu , nie jest to kwota oszałamiająca i za ~400 zł okablujesz auto + głuszenie ~300zł)

Głośniki : Focal Utopia (stara seria) lub Focal K2 Power do tego radia i wzmaka pasują idealnie.

Sub:był Carvin-vega ... subów dobrych jest mnóstwo DLS,JL Audio,RE itp

Jest to sprzęt uniwersalny nadający się do słuchania praktycznie wszystkiego. :) Tylko musisz pamiętać że zmiana konfiguracji jednego podzespołu z tych co tu wymieniłem (pomijając SUB) może NIE wyjść na DOBRE ! ... dlatego iż zestawienie Clarion/AudisonVrx/Focal zostało dobrane po wielokrotnym odsłuchu z innymi klockami i się sprawdziło.
  • REKLAMA
  • #5 4974127
    BlueSystem
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    bzdury ;P moze i fajne, ale duzo mozna zmienic, bo ciezko dostepne i w wiekszosci drogi ten sprzet. Najpierw napisz jaka muzyka Cie interesuje i jaki to samochod, w sensie kombi, czy sedan.
  • #6 4974142
    tomason83
    Poziom 10  
    zestaw ktory mi polecles stanowczo przekracza moje mozliwosci finansowe,no chyba ze uzywany ale czy ktos takowy posiada?

Dodano po 8 [minuty]:

jest to octawia w sedanie a muzyka ktora preferuje to techno w wydaniu DJ-a Tiesto,oczywiscie nie jest to scisle zamkniety rodzaj melodii,preferuje takze ragge.
  • #7 4974243
    Potwórciastkowy
    Poziom 14  
    No tak do Techno ten sprzęt co wymieniłem się nie nadaje :(
  • REKLAMA
  • #8 4974277
    tomason83
    Poziom 10  
    no dobra wiec jaki sprzet sie nadaje?
  • REKLAMA
  • #9 4974295
    adamboss
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    To pod tiesto trzeba precyzyjnego suba, w octavi sa glsoniki w drzwiach z tylu?? Jesli tak to i tam sie cos wsadzi??
    Radio: Alpine 9812(lub wyzsza serie CDA!!)
    wzmak na przod+tyl:μ-Dimension RM V41 4x75rms
    glosniki na przod:Dego PO-650 Powerline lub DLS R6A
    subwoofer: 2x Powerbass M-10 w skrzyni closed lub Intertechnik MDS10
    wzmak na suba: Hifonics TXi 6406(wzmak pod intertechnik Hifonics TXi 4006)

+ okablowanie, wygluszenie i kondensator przekroczy 5tys
  • #10 4974507
    tomason83
    Poziom 10  
    Mozecie mi powiedziec co jest lepsze Tuba czy subwoofer i dlaczego?

Dodano po 41 [sekundy]:

i czy pasywna czy aktywna?
  • #11 4974539
    MediaX
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    FAQ by Nazar

DLACZEGO SKRZYNKA A NIE TUBA

-Głośnik subwoofera powinien pracować w sztywnej odpowiednio dopasowanej dedykowanej obudowie.
    - Tuba jest zła, bo jest zrobiona z kartonu który nie jest sztywny, głośniki w tubie są miernej jakości, tuby strojone są na efektywność a co za tym idzie mają duże braki w jakości dźwięku, dodatkowo jest to sprzęt robiony po najniższych kosztach (wiadomo co za tym idzie)
    - Skrzynka robi bum bum a tuba buuuuu buuuuu
    - Skrzynka powinna byś wykonana z MDF'u i wyliczona odpowiednim programem na podstawie parametrów głośnika.
    - Kupno tuby to wyrzucenie pieniędzy w błoto, to rozwiązanie jest poniżej krytyki.
  • #12 4974605
    tomason83
    Poziom 10  
    nooo... to mi wiele pomoglo a co za tym idzie takze nauczylo,stawiam wiec na suba

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Skody Octavii sedan zakupił radio Panasonic CQ-C3355N i dysponuje budżetem około 4-5 tys. zł na dalsze ulepszenia car audio. Otrzymał sugestie wymiany radia na lepsze, np. Clarion z serii 9xx, oraz zastosowania wzmacniaczy Audison Vrx 4.300 lub 6.420, głośników Focal Utopia lub K2 Power, subwoofera Carvin Vega lub alternatyw DLS, JL Audio, RE, a także profesjonalnego okablowania DLS i wygłuszenia. Jednak ze względu na preferencje muzyczne (techno DJ Tiesto, reggae) i ograniczenia finansowe, zaproponowano sprzęt bardziej dopasowany do muzyki elektronicznej: radio Alpine CDA 9812 lub wyższe serie, wzmacniacz μ-Dimension RM V41 4x75W RMS na przód i tył, głośniki Dego PO-650 Powerline lub DLS R6A, subwoofery Powerbass M-10 w obudowie zamkniętej lub Intertechnik MDS10 z wzmacniaczem Hifonics TXi 6406. Podkreślono konieczność profesjonalnego okablowania, wygłuszenia i zastosowania kondensatora. W dyskusji wyjaśniono przewagę subwoofera w obudowie MDF nad tubą subwooferową, ze względu na lepszą jakość dźwięku i trwałość, co skłoniło autora do wyboru subwoofera aktywnego zamiast tuby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA