logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalna długość węża odpływowego w pralce.

nelik1987 30 Mar 2008 19:45 72695 21
REKLAMA
  • #1 4974143
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam

Jestem studentem i planuję kupić pralkę, problem w tym ze nie bardzo mam ją jak postawić w łazience (małe mieszkania studenckie :P) i chciałem ją postawić w kuchni, tylko ze mam daleko do odpływu wody w zlewozmywaku. Nie chce prowadzić 2 węży przez próg w drzwiach bo ktoś się potknie i będzie nieciekawie :P, Dlatego musiał bym pociągnąć wąż odpływowy około 5-6 m. wody musiała by być podnoszona na wysokość około 80cm od ziemi na wysokość zlewozmywaka.

Czy pompa w pralce będzie miała taką siłę żeby przepchnąć tą wodę?
    Jakiej średnicy ma być wąż odprowadzający wodę a jaki doprowadzającą wodę do pralki?

Przeniosłem z: AGD.
    19:40 30.03.2008
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4974228
    markom
    Poziom 19  
    Ocena: 88
    Moim zdaniem sama długośc nie ma znaczenia. Ma natomiast znaczenie wysokość na jakiej umieścisz koncówke węża! Jeśli bedzie za wysoko to nie wyleje Ci wody a jeśli za nisko to woda moze swobodnie odpływać z pralki.
  • REKLAMA
  • #3 4974290
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Wąż może być długi jaki tylko chcesz bo pompka dopompowywuje wodę na pewną wysokość i potem ta woda swobodnie spływa.
    Więc jak widzisz jeśli masz pralkę na piętrze to możesz sobie wąż do piwnicy poprowadzić.
  • #4 4974656
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3227
    I długość i wysokość ma znaczenie, bo im dłuższy wąż tym więcej wody pompa musi przepchnąć bo więcej wody będzie w nim zostawać. Najprawdopodobniej pompa da radę ale może to skrócić jej żywotność. Myślę że 3-4m to max ale co wcale nie znaczy że na 5m nie będzie działać. Średnice węży postaraj się zostawić takie jakie są.
  • REKLAMA
  • #5 4975819
    MakroSerwis
    Ocena: 343
    Kiedyś miałem wąż od automatu puszczony prawie dookoła łazienki, z konieczności oczywiście :). Nie było najmniejszych problemów z odpompowaniem wody, pomimo 8m węża. Pralka ARDO A400.
  • REKLAMA
  • #6 4976273
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    mrhari napisał:
    I długość i wysokość ma znaczenie, bo im dłuższy wąż tym więcej wody pompa musi przepchnąć bo więcej wody będzie w nim zostawać. Najprawdopodobniej pompa da radę ale może to skrócić jej żywotność. Myślę że 3-4m to max ale co wcale nie znaczy że na 5m nie będzie działać. Średnice węży postaraj się zostawić takie jakie są.

Coś dziwnie piszesz:
    Wyobraż sobie wąż długi na 20 metrów rozciągnięty w poziomie i wiszący na wysokości 2 metrów i wlej do niego wody to spłynie na sam dół i się wyleje z węża.
    Pompka ma za zadanie tylko wypompować wodę na taką wysokość potem woda sama płynie.
    Kolega nie napisał że zostawi 100 metrów węża owiniętego wokół pralki, bo z pewnością by mu to przeskadzało w praniu.
    Można wywnioskować że wąż będzie cały czas miał spadek i nie ma potrzeby by pompka musiała pompować wodę w wężu bo ona sama płynie.
  • #7 4976436
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Długość tu nie ma żadnego znaczenia, natomiast ma znaczenie jego ułożenie. Ważne aby był zachowany spad, i aby odpływ nie był usytuowany powyżej wyjścia z odpływu pralki.
    Sama pompka wypompuje tylko z pralki do węża gdzie woda sama spłynie do najniższego punktu, w tym przypadku powinna to być np. kanalizacja.
    Jak toś ma pralkę na 10 pietrze to co nie może mieć odpływu w piwnicy ??
    Inaczej się sytuacja przedstawia jeśli ktoś by miał pralkę na parterze a odpływ na 10 pietrze, wtedy pompka nie da rady wytłoczyć takiej ilości wody.
  • #8 4976651
    mrhari
    nelik1987 napisał:
    pociągnąć wąż odpływowy około 5-6 m. wody musiała by być podnoszona na wysokość około 80cm od ziemi

Polecam zapoznanie sie z obrazkiem. Patrz pkt 2.3 Water outlet

• #9 4976671
    nelik1987
    Poziom 31  
    Wiem o co wam chodzi tylko Wy nie bardzo wiecie o co mi chodzi, chodzi mi to, że jak wyprowadzę wąż z pralki to poprowadzę go przy podłodze przez całą kuchnię i dopiero koło zlewozmywaka wyprowadzę go do góry na wysokość zlewozmywaka czyli na jakieś 80 cm czy tak to będzie działać czy nie bardzo??
  • #10 4976684
    godzuki23
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    No raczej nie będzie dobrze działać. Pralka będzie pobierać więcej wody lub za mało zostanie w bębnie. Woda spłynie do węża jak będzie poniżej bębna. Przy pralce zawiń wąż na wys. ok. 70 cm, a dalej "może iść podłogą".
  • #11 4976688
    nelik1987
    Poziom 31  
    mrhari napisał:
    nelik1987 napisał:
    pociągnąć wąż odpływowy około 5-6 m. wody musiała by być podnoszona na wysokość około 80cm od ziemi

Polecam zapoznanie sie z obrazkiem. Patrz pkt 2.3 Water outlet

no i takie coś lubię jak dobrze zrozumiałem to nie może być 5-6 m mój angielski jest dość słaby ale z rysunku wynika że nie, prawda?
  • #12 4976805
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Samuraj napisał:
    Ważne aby był zachowany spad, i aby odpływ nie był usytuowany powyżej wyjścia z odpływu pralki.

Przepraszam, ale nie rozumiem. Czy kolega widział kiedykolwiek pralkę automatyczną i zna zasadę działania układu wypompowywania z niej wody? Może "przejęzyczenie"? Przynajmniej u mnie i wszystkich moich znajomych i sąsiadów wylot węża odprowadzającego wodę z pralki jest POWYŻEJ otworu wylotowego pralki (pompki).
  • #13 4977505
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Dokładnie tak, zwracam honor przejęzyczyłem się.
    Jeśli wąż jest za krótki można dać rurkę PCV φ32 po ścianie, pamiętając o skosie.
    Sam mam tak zrobione w łazience za wanną.
  • #14 4977655
    Remeknapr
    Poziom 33  
    nelik1987 napisał:

no i takie coś lubię jak dobrze zrozumiałem to nie może być 5-6 m mój angielski jest dość słaby ale z rysunku wynika że nie, prawda?

Proponuję nie traktować zbyt poważnie tych obrazków. Raczej przypomnieć sobie zasadę działania naczyń połączonych i samemu wyciągnąć wnioski dotyczące ułożenia węża. Jeśli chodzi o jego długość, to nie ma ona w zakresie kilku metrów większego wpływu na działanie pompki.
  • #15 4986585
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    Remeknapr napisał:

... Jeśli chodzi o jego długość, to nie ma ona w zakresie kilku metrów większego wpływu na działanie pompki.

Witam.
    :arrow: Remeknapr Nie zgodzę się z tym, ponieważ na działanie może wpływu nie ma, ale na jej żywotność tak.
    Natomiast inna sprawa to to że przy zbyt długim wężu spustowym i podłączeniu np. szczelnym pod umywalkę, zlewozmywak lub do kanalizacji, może również się zdarzyć się sytuacja, że pralka przy pierwszym wypuszczaniu wody z płukania i załączeniu elektrozaworu do następnego płukania może nastąpić zassanie nabieranej wody i automatycznie jej wylewanie do kanalizacji.
    :arrow: nelik1987 Rada na to jak będziesz miał ten długi wąż to wylot lepiej, żeby leżał u góry na zlewozmywaku.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #16 4986676
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Paw_el napisał:

[:arrow: Remeknapr Nie zgodzę się z tym, ponieważ na działanie może wpływu nie ma, ale na jej żywotność tak.

Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale to czy zgadzasz się ze mną, czy nie ma małe znaczenie dla tematu. Tym bardziej, że nie podajesz żadnego sensownego argumentu na rzecz wpływu długości węża na żywotność pompki. Nie wiem nawet co masz na myśli. Czy razem z długością węża rośnie długość życia pompki, czy wręcz odwrotnie?
  • #17 4986895
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    :arrow: Remeknapr Nie zamierzałem sprowokować Cię do polemiki, tylko zasygnalizować autorowi tematu, żeby wziął pod uwagę częstszą ewentualność wymiany pompki lub jej silnika.
    To jest raczej oczywiste, że żywotność tak pracującej pompki będzie krótsza, pisał o tym również kol.mrhari w pierwszym swoim poście tego tematu.
    Sensowny argument? :idea: Elektropompka w pralce jest tylko pomką "tłoczącą" i ma swoją wydajność określoną przez producenta do węża standardowo 1,5mb, poprawianie producenta rzadko przynosi poprawę, a często wręcz przeciwnie.
    Niejednokrotnie wymieniałem pompki "starego typu" przegrzane lub spalone.:cry: obecnie "magnetyczne" są jeszcze słabsze przy "inwencjach twórczych użytkowników". :D
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #18 4987588
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    Pompa w pralce jest wirnikowa o swobodnym przepływie tak wiec długość węża lub wysokość nie ma znaczenia na żywotność. Za to czas pracy ma znaczenie , zanieczyszczenie wody elementami stałymi ma znaczenie. Trzeba pamiętać aby nie wyszedł wąż za wysoko lub pod złym spadkiem bo może nie wypompowywać wody. Tak jak silniczek w fontannie umieszczony za głęboko będzie słabo działał ale działał tak samo długo jak umieszczony zaraz pod lustrem.
  • #19 4987958
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Paw_el napisał:

jest raczej oczywiste, że żywotność tak pracującej pompki będzie krótsza, pisał o tym również kol.mrhari w pierwszym swoim poście tego tematu.

Nie jest oczywiste, bo niby dlaczego? Poza tym jest to nieprawda. A jeśli kolega mrhari, na którego się powołujesz uważa, że ilość wody w pralce (do wypompowania) zależy od długości węża, to już nie mój problem.
  • #20 4989367
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Temat niby banalny i w zasadzie każdy zdaje sobie sprawę że nawet te 8 m do kanalizacji nie stanowi problemu, ale syfon należy zrobić jak najbliżej pralki (najlepiej na oryginalnych uchwytach na ściance tylnej). Po prostu ilość brudnej wody pozostawionej przed zasyfonowaniem od strony pralki jest niestety proporcjonalna do ilości smrodu który potencjalnie może wydzielać się w pomieszczeniu w okresie między praniami. A idealnie szczelnych pomp nie ma. Niestety często (nawet u ludzi z dyplomami inżynierskimi) wąż biegnie po podłodze i syfonem jest dopiero krawędź odpływu.
  • #21 4989455
    mrhari
    Remeknapr napisał:
    A jeśli kolega mrhari, na którego się powołujesz uważa, że ilość wody w pralce (do wypompowania) zależy od długości węża, to już nie mój problem.

:?: Ja tak uważam i tak napisałem? A to ciekawe gdzie :D
    Jeśli ktoś chce to może przedłużyć wąż spustowy np. o 10m. Jeśli o 10 to czemu nie o 15 lub o 25m. A może też o 100m i unieść koniec węża jeszcze o w/w 80cm . Gdzieś granica długości węża do której pompa da radę wypompować wodę z pralki musi być. Czy też się mylę? Może można przedłużać w nieskończoność?
    4 do 5 metrów i basta.
  • #22 4990247
    Remeknapr
    Poziom 33  
    mrhari napisał:

:?: Ja tak uważam i tak napisałem? A to ciekawe gdzie :D

To cytat z Twojego postu, czy moja pomyłka?

"I długość i wysokość ma znaczenie, bo im dłuższy wąż tym więcej wody pompa musi przepchnąć bo więcej wody będzie w nim zostawać. "

mrhari napisał:
    Jeśli ktoś chce to może przedłużyć wąż spustowy np. o 10m. Jeśli o 10 to czemu nie o 15 lub o 25m. A może też o 100m i unieść koniec węża jeszcze o w/w 80cm . Gdzieś granica długości węża do której pompa da radę wypompować wodę z pralki musi być. Czy też się mylę? Może można przedłużać w nieskończoność?

W nieskończoność raczej nie. To oczywiste :). Rozumiem, że chodzi własnie o 5-6m i napisałem, że ta długość nie ma większego wpływu na pracę pomki. Nie pisałem, że nie ma żadnego wpływu.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Długość węża odpływowego w pralce może wynosić nawet 5-6 metrów lub więcej, pod warunkiem zachowania odpowiedniego spadku i prawidłowego ułożenia węża. Kluczowa jest wysokość, na jakiej znajduje się końcówka węża – powinna być nie wyżej niż maksymalna wysokość tłoczenia pompy (około 80 cm) oraz najlepiej zagięta na wysokości około 70 cm przy pralce, aby zapobiec cofaniu się wody i zapewnić prawidłowy odpływ. Pompa w pralce jest wirnikowa i ma określoną wydajność, zwykle dostosowaną do standardowej długości węża około 1,5 m, ale może poradzić sobie z dłuższym wężem, choć może to skrócić jej żywotność. Ważne jest, aby wąż miał odpowiedni spadek i nie był prowadzony w sposób utrudniający odpływ (np. bez podniesienia przy pralce). Średnice węży doprowadzającego i odpływowego powinny pozostać zgodne z oryginalnymi specyfikacjami producenta. Dłuższy wąż może powodować pozostawanie większej ilości wody w przewodzie, co może skutkować częstszą koniecznością wymiany pompki. Syfon powinien być umieszczony możliwie blisko pralki, aby ograniczyć nieprzyjemne zapachy. Przykładem pralki, która radziła sobie z 8-metrowym wężem, jest ARDO A400.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA