logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przenośny iskrownik z generatorem z aparatu fotograficznego?

wkoi 19 Lis 2010 21:06 1727 4
REKLAMA
  • #1 8764698
    wkoi
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Potrzebuje przenośnego urządzenia zasilanego bateriami które wytworzyłoby iskrę przeskakującą między drutami na odległość około 0,5 cm. W jednym z tematów tego forum sprzed kilku lat, użytkownik zaproponował zastosowanie generatorka wysokiego napięcia z aparatu fotograficznego. Rozkręciłem stary aparat analogowy i oddzieliłem układ od obudowy. Oto zdjęcia które przedstawiają owy układ:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Czy mógłby ktoś mi pomóc (łopatologicznie) jak zrobić z tego użytek?
    Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8764849
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Z tego układu uzyskasz napięcie ok. 400V. Więc to jest stanowczo zbyt mało dla uzyskania takiej iskry.
    Najlepszy byłby iskrownik z kuchenki gazowej lub z cewki zapłonowej samochodu.
  • REKLAMA
  • #3 8764906
    wkoi
    Poziom 2  
    chodzi mi tu o rozwiązanie przenośne (bateryjne). Jak jak to wygląda w kuchenkach gazowych? jakie bedzie potrzebne napięcie?
  • REKLAMA
  • #4 8768467
    wkoi
    Poziom 2  
    Mimo wszystko chciałbym spróbować zrobić z tego iskrownik, jak to zrobić aby dawało impuls wysokiego napięcia? Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc?
  • #5 8772746
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.14, p.16.
REKLAMA