logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mocny iskrownik bez cewki telewizyjnej?

RangerPL 29 Mar 2012 21:37 2273 1
REKLAMA
  • #1 10734492
    RangerPL
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, potrzebuję zrobić prosty iskrownik. Iskrownik z zapalniczki i zapalarki do gazu odpada. Ostatnio wywołałem iskrę za pomocą kondensatora którego gwałtowne rozładowanie przepalało drucik, jednak jest to zbyt męczący sposób gdyż za każdym razem trzeba zakładać drucik. Z kolegą zrobiłem również iskrownik z cewki od telewizora i baterii li-po, iskra była bardzo ładna, w dodatku odpalanie było zdalne na telefon ;) niestety kolega zawinął cały układ i wyjechał. No i teraz potrzebuję czegoś co by wytwarzało iskrę(im większa tym lepiej), tego z cewki nie zrobię ponieważ jej nie posiadam. Najlepsze by było coś w stylu tej iskry z zapalniczki ale mocniejsze. Dodam jeszcze że im dłuższy będzie przewód między pstryczkiem zapalającym a iskrownikiem, tym lepiej(wiem że to strata mocy ale chodzi o bezpieczeństwo) :)
  • REKLAMA
  • #2 10735040
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.14, p.3.1.16, p.3.1.17.
REKLAMA