logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wypożyczę lub kupię generator 30kV

Genex2 31 Mar 2008 00:41 1748 6
REKLAMA
  • #1 4975576
    Genex2
    Poziom 2  
    Witam!

Najchętniej wypożyczę, oczywiście za pewną opłatą, generator dający napięcie 30kV, niewymagane duże natężenie.
    Mieszkam w Jastrzębiu Zdroju, więc poszukuję ofert z okolic mojego miasta jak i całego śląska.
    Potrzebuję tego aby zasilić mój model Jonolotu.
    Generator wystarczy mi na jeden dzień, bo potrzebuję model jedynie uruchomić aby to sfotografować. Ma to być doświadczenie w ramach konkursu...
    Ewentualnie kupię ten generator jeżeli nie będę miał innej opcji.

Pozdrawiam!
    ---
    Chciałem przypomnieć o mojej prośbie, bo jest mi to bardzo pilnie potrzebne.

Scalono, używaj Wypożyczę lub kupię generator 30kV
    20:07 26.06.2008
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4978588
    tolo2
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Taki generator to parę minut pracy.Wystarczy znalezc' ze starego telewizora trafopowielacz i popędzic' go np 555 i jako drajwera użyc' bu508.Kawałek zasilacza to chyba każdy z nas ma pod ręką......i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #3 4978932
    Genex2
    Poziom 2  
    No tak, łatwo napisać trudniej zrobić...
    Już wiele naczytałem się na necie a'propo generatorów wysokiego napięcia, ale ja kompletnie sie na tym nie znam i każdy schemat jest dla mnie czarną magią ;/
    Gdybym był w stanie coś takiego zrobić, to dawno miałbym już po kłopocie.
    Jako że nie potrafię (niestety), zrobiłem ten temat...
  • #4 4983284
    Genex2
    Poziom 2  
    Ponawiam swoje pytanie.
    Mam coraz mniej czasu a bardzo tego potrzebuje
  • REKLAMA
  • #5 4992355
    zbychmg
    Poziom 31  
    Ocena: 159
    Mam przetwornice z powielaczem daje co najmniej 25kV zasilana z 24V~
    Lub miernik lampowy z generatorem 30kV, ale bardzo ciężki.
    Najprościej weź jakiś stary TV np. RUBIN. Zdejmujesz kabel wysokiego napięcia z kineskopu i masz 30kV.....
  • REKLAMA
  • #6 5005065
    Świętoszek
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Nie wiem czy cię zainteresuje ale mam w pełni sprawny generator 10kV na tranzystorach mocy- chyba 2N3055
  • #7 5288145
    wegeras
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam takowy -Defektoskop iskrowy f-my PCWI

kontakt 609 277 899

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano generatora wysokiego napięcia o wartości około 30 kV do jednorazowego użycia przy zasilaniu modelu Jonolotu w Jastrzębiu Zdroju lub na Śląsku, z możliwością wypożyczenia lub zakupu. W odpowiedziach zasugerowano samodzielne wykonanie generatora na bazie trafopowielacza ze starego telewizora, sterowanego układem 555 i tranzystorem BU508, co jest jednak trudne dla osób bez doświadczenia. Alternatywnie polecano użycie przetwornicy z powielaczem napięcia zasilanej 24 V, generującej około 25 kV, lub wykorzystanie kabla wysokiego napięcia z kineskopu starego telewizora, np. marki Rubin, który dostarcza napięcie około 30 kV. Pojawiła się także oferta generatora 10 kV na tranzystorach mocy 2N3055 oraz iskrowego defektoskopu firmy PCWI o napięciu 30 kV, choć ten ostatni jest ciężki. Dyskusja podkreślała trudności w samodzielnym wykonaniu takiego generatora oraz pilną potrzebę urządzenia do krótkotrwałego zasilania modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA