logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator wysokiego napięcia na bazie powielacza napięcia z

adinoekrak 26 Sie 2007 14:09 5902 10
REKLAMA
  • #1 4217200
    adinoekrak
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam powielacz napięcia z telewizora elektronika c432 i chce go podłączyć to transformatora o częstotliwości 50Hz i przekładni 220/1500V. schemat tv jest na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #2 4219385
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4219503
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Odp. - nie, nie można podłączyć, chyba, że chcesz się poważnie uszkodzić...
  • REKLAMA
  • #4 4222130
    adinoekrak
    Poziom 12  
    To ten układ o który mi chodziło. Chciałbym uzyskać stałą iskrę o długości ok. 3cm czy jest to możliwe?
    Załączniki:
    • z.JPG (78.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4222307
    pslosarz
    Poziom 17  
    Ocena: 176
    adinoekrak napisał:
    Mam powielacz napięcia z telewizora elektronika c432 i chce go podłączyć to transformatora o częstotliwości 50Hz i przekładni 220/1500V. schemat tv jest na elektrodzie.

Trudno będzie wyciągnąć takie napięcie przy 50Hz.

3 cm iskra?? hmm. Jest to możliwe przy pomocy układu na dwóch mosfet-ach pracujących przeciwsobnie.

Schematów na elektrodzie jest multum.
    W opcje szukaj wystarczy wpisać "generator WN"
  • #6 4222424
    adinoekrak
    Poziom 12  
    Tamte układy raczej nie będą mi potrzebne, ale dzięki. Głównie chciałbym wykorzystać ter okład bo mam taki wymontowany z tv. Pozdrawiam
  • #7 4222993
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 4226485
    adinoekrak
    Poziom 12  
    A masz może pomysł jak to podłączyć do tego mojego transformatora bo tam są jeszcze 2 przewody do podłączenia?
  • #9 4226807
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    mi się udało wyciągnąć 3cm iskrę z trafa sieciowego (!!!) i banalnego generatora :P (ale to nie była zwykła iskra tylko cieniutka iskra z taką poświatą jakby ogień) Nie wiem jakim cudem mi sie to udało
  • #10 4226845
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4227464
    adinoekrak
    Poziom 12  
    byłbym ci wdzięczny gdybyś to narysował na schemacie razem z transformatorem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania powielacza napięcia z telewizora elektronika C432 do zasilania transformatora o częstotliwości 50 Hz i przekładni 220/1500 V w celu uzyskania wysokiego napięcia generującego iskrę o długości około 3 cm. Uczestnicy wskazują, że bezpośrednie podłączenie powielacza do transformatora sieciowego jest niemożliwe lub grozi uszkodzeniem układu. Uzyskanie iskry 3 cm wymaga napięcia około 60 kV, co przekracza możliwości standardowej kaskady z telewizora, która wymagałaby diod o wyższej wytrzymałości i dłuższej kaskady. Proponowane jest zastosowanie układów z mosfetami pracującymi przeciwsobnie lub prostych generatorów wysokiego napięcia. Podłączenie transformatora wymaga jednego końca uzwojenia wtórnego do masy, a drugiego przez kondensator wysokiego napięcia (np. 1 nF, min. 3 kV) do końcówki powielacza, przy czym maksymalne napięcie wyjściowe to około 12 kV. Schematy generatorów wysokiego napięcia można znaleźć na forum Elektrodzie, wpisując w wyszukiwarkę hasło "generator WN". Autor prosił o schemat połączenia powielacza z transformatorem, jednak nie otrzymał szczegółowego rysunku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA