logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyjście TX RS232 do kabla mini-USB?

Gandi667 31 Mar 2008 13:03 2718 12
REKLAMA
  • #1 4976410
    Gandi667
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,
    Z góry przepraszam jeśli pomyliłem działy albo wyskoczę z czymś głupim ale jestem nowy a temat jest dla mnie dość abstrakcyjny.

Posiadam w jakimś układzie wyjście TX dla RS232. Moim problemem jest podłączenie się do tego wyjścia z kablem mini-a usb. Zauważyłem, że usb posiada data+ i data- do transferu informacji więc jak się tutaj podpiąć żeby pobierać dane z TX? Tutaj link do schemaciku tego (czytnik rfid http://fotozrzut.pl/zdjecia/d017ef9fef.jpg).

Z góry dziękuję,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4976523
    marcino_p
    Poziom 12  
    aby sie podpiąć do tego scalaka to tak prosto nie będzie, bo jeszcze potrzebujesz FT232 do translacji protokołu, poza tym do czego to będziesz uzywał. Moze są inne rozwiązania.
  • #3 4976535
    Gandi667
    Poziom 10  
    Chcę to podpiąć do PDA i zależy mi na tym żeby otrzymać przesłane dane a na poziomie oprogramowania będę to rozszyfrowywał. Przynajmniej ja tak to widzę.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4976547
    marcino_p
    Poziom 12  
    Co to jest PDA, bo nie potrafie rozszyfrowac skrótu?
    Bez FT to cieżko będzie cokolwiek zrobić, zupelnie inne są timingi na RS232 i na USB poza tym jedna linia USB słuzy do przeplotu danych, więc ta jedną linie TX z RS musiałbyś rozdzielić na dwie - co jest nie możliwe.
  • #5 4976561
    Gandi667
    Poziom 10  
    PDA w sensie do Palmtopa. Mam nadzieję, że da się to zrobić jednak w jakiś kompaktowy sposób, może w wyniku małej burzy mózgów znajdzie się jakiś pomysł.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4976570
    marcino_p
    Poziom 12  
    czy na tej plytce jest jakiś max232? w sklepach sa takie kable co konwertują sygnał z rs na usb(cena ok 20zł). Poza tym jaki to jest sygnał TTL czy CMOS?
  • #7 4976593
    Gandi667
    Poziom 10  
    To jest czytnik rfid (nie chcę podawać linka do allegro ale tam i tak więcej informacji nie ma).

Format danych : RS232 TTL (ramka danych 0xff,x,x,x,x,x,crc8 )
    Tutaj zdjęcie

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4978328
    hmpawel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeżeli dla twojego PDA nie ma dostępnego kabla RS-232 (jeśli to nowy sprzęt to najpewniej nie ma), to musisz wykorzystać jakiś scalak realizujący funkcję wirtualnego portu COM poprzez złącze USB.
    Z tego co wiem, to tylko polecane wyżej scalaki firmy FTDI (np. FT232RL czy podobny) mają sterowniki pod Windowsa CE. Pytanie czy będą odpowiednie dla twojego PDA??

Pozdrawiam,
    Paweł.
  • #9 4978509
    Gandi667
    Poziom 10  
    Ale dlaczego potrzebny mi sterownik? Nie mogę czytać surowych danych z usb? Może piszę głupoty, wybaczcie niewiedzę :)

Z tego co widzę to pozostaje mi kupienie przejściówki rs232 -> usb, rozwalenie wtyczki com i bezpośrednie podlutowanie pod ten układ. Z drugiej strony też obcięcie usb i podpięcie usb-mini - wtedy będzie działać? Do tego układu potrzebne jest też zasilanie - w rs232 nie ma więc muszę obejść ten układ z przejściówki i podłączyć je prosto do mojego układu. Dobrze rozumiem? W razie czego proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Pozdrawiam.
  • #10 4980545
    marcino_p
    Poziom 12  
    chodzi o to, że w windows XP CE/embedded nie ma dostępu do jako takiego portu USB. Jest dostęp do portu COM(Wirtualny poprzez ten scalak-FT232). Ogólnie to jest to dostep za pomocą sterownika HID(human interface device). Windows Ci nie rozpozna co to za sprzet jezeli podłączysz tak jako surowe dane. Zapewne sam chcesz programować to w C albo jakiejś odmianie. Uwierz mi, nie warte zachodu.
  • #11 4984701
    Gandi667
    Poziom 10  
    marcino_p możesz mi powiedzieć co w tym wypadku zrobić? Rozumiem, że ten scalak znajdę też w popularnych przejściówkach typu rs232 <> usb ? I wtedy ten układ do przejściówki a przejściówkę do pda?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 4984797
    marcino_p
    Poziom 12  
    masz wyjście z tej płytki RSowej i to podłanczasz na wejście RX po stronie RSowej tego FT232. Potem z tego za pomocą jakiś rezystorków "terminatory" i kondensatory sprzęgające (jest o tym w nocie do FT232) wpinasz to do usb. A w aplikacji musisz sie połączyć jako standardowy port com, tutaj masz wiecej na ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic517903.html
    pzdr

Dodano po 5 [minuty]:

a tutaj jeszcze jeden, gotowy jakbyś chciał.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic419622.html
  • #13 4991452
    Gandi667
    Poziom 10  
    marcino_p dzięki za odpowiedzi i zaangażowanie. Sam sobie chyba niestety nie poradzę patrząc na ten schemat. Nie wiem też czy zda to u mnie egzamin, musi to być na tyle małe aby umieścić to jakoś w etui od palmtopa. Możesz mi napisać jaką wielkość miałby taki układ?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia wyjścia TX sygnału RS232 TTL z czytnika RFID do kabla mini-USB w celu przesyłania danych do PDA (palmtopa). Ze względu na różnice w protokołach i sygnałach pomiędzy RS232 a USB, bezpośrednie podłączenie jest niemożliwe. Konieczne jest zastosowanie konwertera sygnału, najczęściej opartego na układzie FTDI, np. FT232RL, który realizuje translację protokołu RS232 do USB i tworzy wirtualny port COM rozpoznawany przez system operacyjny (np. Windows CE). Układ ten wymaga odpowiedniego zasilania oraz elementów pasywnych (rezystory, kondensatory) do poprawnej pracy i sprzęgania sygnałów. Sterowniki dla FT232 są niezbędne, gdyż system nie obsługuje surowych danych USB bez warstwy wirtualnego portu. Gotowe przejściówki RS232-USB dostępne na rynku mogą być wykorzystane, jednak należy zwrócić uwagę na kompatybilność z PDA i rozmiar układu, gdyż małe wymiary są istotne dla montażu w etui palmtopa. Wskazano również linki do przykładów implementacji i schematów podłączenia FT232 do USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA