logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł komunikacyjny USB

piotrekp90 05 Kwi 2010 12:57 10809 14
REKLAMA
  • Moduł komunikacyjny USB

Moduł komunikacyjny został zbudowany na układzie FT232RL firmy FTDI Chip. Wersja RL układu nie wymaga dodatkowej pamięci eeprom dzięki czemu konwerter może zajmować mniej miejsca. Moduł zasilany jest bezpośrednio z portu USB. Układ składa się zaledwie z kilku części. Kondensatory C1, C2, C3 filtrują zasilanie. Dioda D1 wskazuje obecność zasilania, natomiast dioda D2 sygnalizuje transmisję do/z układu. Podłączenia np. mikrokontrolera do przejśćiówki możemy dokonać na dwa sposoby. Podłączając go do złącza SV1 lub X1. Złącze X1 ma taki sam układ wyprowadzeń co port COM w komputerze. Na stronie: http://www.ftdichip.com/Resources/Utilities.htm znajduje się program FT_Prog dzięki któremu można zmieniać ustawienia układu FT232RL takie jak np. zmiana polaryzacji wejść, zmiana nazwy i identyfikatora urządzenia, ustawienie funkcji pinów CBUS0..4 itd. Płytka posiada 4 otwory do których możemy przykręcić kawałeczek zakrzywionej blaszki i tym sposobem przymocować moduł do obudowy jakiegoś urządzenia.

Na mojej stronie www.piotrp.net można dodatkowo pobrać plik rar zawierający schemat oraz wzór płytki w Eagle

Moduł komunikacyjny USB Moduł komunikacyjny USB Moduł komunikacyjny USB
    Moduł komunikacyjny USB Moduł komunikacyjny USB Moduł komunikacyjny USB

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    piotrekp90
    Poziom 14  
    Specjalizuje się w: projektowanie pcb, mikrokontrolery, mechatronika
    piotrekp90 napisał 90 postów o ocenie 209, pomógł 7 razy. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7922631
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Myślę, że warto było wyprowadzić pozostałe linie FT232. W takim wykonaniu nie możesz wykorzystać wszystkich jego możliwości.
  • #3 7922946
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    To nie jest żadna przelotka z USB na RS232 tylko co najwyżej na RS232TTL/5V Ponieważ nie ma konwertera poziomów logicznych niezbędnego do poprawnej pracy ze standardowym RS232. Tylko czekać aż ktoś tam omyłkowo wetknie kabel od urządzenia wyposażonego w konwerter. Istnieje spore prawdopodobieństwo że FT232RL diabli wezmą.
  • #4 7923106
    papudrun
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Czym różni się ten układ od tego zamieszczonego w nocie aplikacyjnej FT232R?
  • #5 7923223
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2632
    AVE...

Niczym. Tu jedynie jest zaprojektowana płytka. Ale istnieją dziesiątki takich przelotek, i to jeszcze z dodatkowym układem MAX232 i z pełną kompatybilnością...
  • REKLAMA
  • #6 7923570
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Rzeczywiście, płyteczka jeśli chodzi o metodę żelazkową ślicznie wykonana, brawo. Ale jeśli chodzi o to gniazdo DB9 to jest ono raczej nieporozumieniem. Powinno ono być gdyby wstawić tam MAX232 z konwersją sygnałów TTL do RS232. Oczywiście sama przejściówka USB/RS232-TTL też jest przydatna ale szczególnie wtedy gdy wyprowadzone są wszystkie sygnały RS232 a nie tylko dwa z nich RxD oraz TxD. Nie mówiąc że i pozostałe CBUSx też się mogą czasem przydać. A ich wyprowadzenie jest o tyle ważne, że ciężko później, gdy zajdzie taka konieczność , podłączyć się "na szybko" do nóżki scalaka z tak drobnym rastrem. Sugerowałbym więc dokonać odpowiednich zmian w takiej przejściówce.

Reasumując rzeczywiście to pokazuje, że do zrobienia takiej przejściówki USB/RS232-TTL praktycznie nic nie trzeba dodawać, nawet ta dioda LED jest zupełnie zbędna, wystarczą tylko dwa/trzy kondensatorki. Tak więc za dużo to tu nie ma do roboty przy takim scalaku.

Za to dobrze jest polutowany, więc pochwalić można za sam montaż i wykonanie płyteczki.
  • #7 7924325
    Estarriol
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Ja mam natomiast inne pytanie - w jakiej cenie kupował kolega te scalaki? Jak się orientowałem niedawno w jakimś pobliskim sklepie to musiałbym wyłożyć coś około 18zł za jeden układ.
    Bo sam układ nie powiem - wygląda no i pewnie działa całkiem OK, ale gdy u siebie stanąłem przed problemem USB->RS232TTL to bez namysłu kupiłem kilka kabli do nokii 1zł/szt(z przesyłką 2zł/szt), gdyż względy finansowe dużo przeważyły (kable na układach OTi).
  • #8 7926944
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    Czy po zastosowaniu takiej przejściówki programator si-prog na rs232 będzie odczytywał i programował z taką prędkością jak przy rs232 wbudowanym? Inaczej - czy jest to pełnoprawny port rs232, czy coś podobnego jak prolific 2303?
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • REKLAMA
  • #9 7927123
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2632
    AVE...

Masz tylko linię RxD i TxD. To nie jest pełnoprawny port...
    No i nie ma tutaj zmiany poziomów z TTL do standardu RS232...
  • REKLAMA
  • #10 7927212
    piotrekp90
    Poziom 14  
    Ocena: 209
    Co do konwertera poziomów i wykorzystania układu to koledzy mają racje jednak ja przystosowałem układ do swoich potrzeb :) Może w wolnej chwili zrobię jeszcze wersje z konwerterem poziomów i wyprowadzonymi wszystkimi pinami.
    Estarriol Układ kupiłem na jednym z portali aukcyjnych i zapłaciłem coś koło 12 zł.
    krzychu1985^ Układ jest podobny do prolific 2303. Jeśli chodzi o prędkości nadawania i odbierania danych to są porównywalne z wbudowanym portem COM. Jednak programator si-prog wykorzystuje fakt iż możemy ustawiać stany logiczne na wyjściach portu COM a tutaj układ FT232RL radzi sobie chyba nieco gorzej, nie testowałem go jeszcze z programatorem si-prog ale używałem tego programatora z przejściówka opartą na prolific 2303 i prędkość była tragiczna. Zaprogramowanie Atmegi 8 2kb programu trwało około 10 minut.

PS Zmieniłem nazwę tematu żeby nie wprowadzała ludzi w błąd ze względu na brak konwertera poziomów.
  • #11 7927389
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 416
    Co do użyteczności układu. Moje zdanie jest takie, że każdy robi to co mu jest potrzebne, jak autor sobie zaplanował, tak zrobił, działa i to godne podziwu jest :). Co do płyteczki, pierwsza klasa, nawet mi tak nie wychodzą! :D. Pozdrawiam
  • #12 7927866
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    a mi brakuje jedynie uziemienia obodow portow

procz tego bardzo ladnie, byc moze moja pierwsza plytka drukowana (do ktorej sie przymierzam) to bedzie taki modulik

dlaczego mowicie ze jak na sposob zelazkowy to jest super? jaki problem zazwyczaj napotykacie? (i czy to glownie przez cienkie sciezki ktorych wymaga ten uklad?)
  • #13 8025517
    LOTR2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, chciałbym się dowiedzieć w odniesieni do tego układziku czy schemat z załącznika ma racje bytu?
    Moduł komunikacyjny USB
  • #14 8066016
    piotrekp90
    Poziom 14  
    Ocena: 209
    Oj na schemacie masz błąd. Mianowicie pomyliłeś zasilania z gniazda USB. Na 1 pinie jest 5V (a ty dałeś tam masę) a na 5 jest minus (ty dałeś plus). Poza tym wszystko jest raczej dobrze.
  • #15 8271184
    matis007
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    LOTR2 napisał:
    Witam, chciałbym się dowiedzieć w odniesieni do tego układziku czy schemat z załącznika ma racje bytu?
    Moduł komunikacyjny USB

Witam sprawdzał ktoś ten schemat czy działa?

Podsumowanie tematu

✨ Moduł komunikacyjny oparty na układzie FT232RL firmy FTDI Chip został zaprezentowany jako konwerter USB na RS232TTL. Użytkownicy zwracają uwagę na ograniczenia tego rozwiązania, wskazując, że nie jest to pełnoprawny port RS232, ponieważ brakuje konwertera poziomów logicznych, co może prowadzić do uszkodzenia układu przy podłączeniu do standardowego RS232. Dyskutanci sugerują, że warto wyprowadzić dodatkowe linie FT232, aby w pełni wykorzystać możliwości układu. Pojawiły się również pytania dotyczące cen układów oraz ich porównania z innymi rozwiązaniami, takimi jak Prolific 2303. Użytkownicy podkreślają, że płytka jest dobrze wykonana, ale wymaga poprawek, aby zwiększyć jej funkcjonalność.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA