logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ z tranzystorem do sterowania sygnalizatorem 12V?

tashemik 31 Mar 2008 15:42 1500 2
REKLAMA
  • #1 4976865
    tashemik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!!!
    Szukałem na forum podobnego tematu bardzo intensywnie lecz nie znalazłem nic podobnego(chyba że mam pecha). Proszę nie odpowiadać tekstem "Szukajka ci padła" bo nie idę na łatwiznę.

Potrzebuje zmontować naprawdę prosty układ z użyciem tranzystora jako sterownika (on/off).
    Mam w urządzeniu diodę LED która w stanie normalnej pracy ma 1,1V a w momencie aktywacji urządzenia wzrasta do 2V.(impuls). Chciał bym aby w momencie stanu wysokiego czyli tych 2V załączyło mi sygnalizator 12V(także impuls;tzw BIP).
    Jaki układ radzicie zmontować ? Aha tak aby 12V nie ingerowało w zasilanie tej diody. Sterowanie 1V stan normalny sygnał wyłączony,2V aktywacja sygnału.
    Ekspertowi zajmie to prawdopodobnie ~1min ;-) Ja zajmuje się inną dziedziną i nie jestem elektronikiem więc proszę was o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4977083
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Najlepiej chyba użyć tranzystora mosfet. Ma dużą rezystancję wejściową i nie będzie obciążał układu sterującego diodą. Trzeba tylko na wejście chyba zrobić dzielnik napięcia i ustawić tak żeby przy 2V się załączał.
  • #3 4980301
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 306
    Witam
    Proponuje w szereg z dioda wlaczyc transoptor-pozwoli to na nie obciazanie obwodu wyjsciowego a przez zalaczany tranzystor wysterujesz odbiorniki na 12V bez ingerencji tego napiecia w obwod diody
REKLAMA