logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik trójfazowy trójbiegowy z 9 przewodami?

piotrek** 02 Kwi 2008 13:51 2436 5
REKLAMA
  • #1 4984497
    piotrek**
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich.Mam pytanie jak w temacie podłączenie silnika trójfazowego trójbiegowego.
    Czy ktoś się z tym już spotkał jeżeli tak to proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedniego schematu.
    Dodam że z silnika do kostki zaciskowej wychodzi 9 przewodów oznaczonych przez kogoś tak:

LX, 2L2, 3L3

L4, 5L2, 6L3

L7, 8L2, 9L3

Pracuje z obrotami - 735/980/1440
    Tabliczka jest mało czytelna i po rosyjsku
    Bardzo proszę o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 4984635
    darxxxx
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Prawdopodobnie silnik składa się z dwóch uzwojeń.Jedno przełączalne na obroty: 700/1400 i drugie na 900. Omomierzem określisz więc zaciski odpowiadające obrotom 900.W drugim uzwojeniu przy obrotach na 700 wyjścia na 1400 nie mostkuje sie.Silnik dwubiegowy na biegu jalowym na wolnych obrotach pracuje prawie na prądzie znamionowym. Na biegu 1400 mostkuje sie zaciski mniejszego biegu.
    Dzięki tym wskazówkom okreslisz które zaciski są od którego biegu. Opis ten mozna zastosowac dla typowych grup połączeń dla silnika dwubiegowego.
  • REKLAMA
  • #3 4984823
    piotrek**
    Poziom 12  
    Dzięki za błyskawiczną odpowiedz, ale jest w twojej wypowiedzi trochę niejasności.
    Co do pierwszej części twojego postu to też przeleciało mi przez myśl taka możliwośc i posunołem się dalej i podłączyłem (900obr) i silnik zadziałał ale co do drugiej części zadania czyli znalezienie (735/1440) to wywalały bespieczniki.
    Bo podłączyłem go jak silnik dwubiegowy i w obu konfiguracjach strzelały bespieczniki.
    Więc proszę kolegę o dokładniejszy opis lub radę i może schematy lub odręczne szkice podłączenia.
    Z góry dziękyję
  • REKLAMA
  • #4 4985187
    darxxxx
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Jak pisałem jedno uzwojenie jest na 900( na tabliczce 3 zaciski). Drugie jest połączone tak(dochodzi kolejnych 6 zacisków):
    Jak podłączyć silnik trójfazowy trójbiegowy z 9 przewodami?
    Wyrzucanie bezpieczników może byc spowodowane zwarciem w uzwojeniach silnika, przebiciem izolacji do pakietu, dużą mocą w stosunku do zabezpieczeń, zamienionymi końcami uzwojeń. Na wolniejszym biegu silnik będzie pracował i na jednych zaciskach i na drugich. Tu gdzie będzie pobierał większy prąd na biegu jałowym jest uzwojeniem wolniejszym.Myślę, że teraz trochę napisałem jaśniej?
  • REKLAMA
  • #6 4986590
    piotrek**
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi i za schemat w szczególności.
    Co do samego silnika to ja doszedłem do wniosku że to złe oznaczenia na kablach spowodowało to całe zamieszanie.
    Silnik jest zamontowany w żeliwnej obudowie która uniemożliwia dostęp do kostki zaciskowej już o rozpoznaniu oznaczeń na kostce nie wspomne.
    Więc nie zaglądałem i sugierowałem się oznaczeniami na przewodach a te jak się teraz okazało są złe.
    Są to efekty kończenia za kogoś roboty, dodam że w szafce sterowniczej bajzel totalny więc nie dziwne że ta osoba nie zadbała o odpowiednie oznaczenie przewodów.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim i pozdrawiam:D
REKLAMA