logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wytłumienie tunelu wpływa na jakość basu i przepływ powietrza?

bisti 12 Sty 2004 21:28 2017 9
REKLAMA
  • #1 472884
    bisti
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam, mam pytanie
    mianowicie:
    w jakim stopniu z otworu konczacego tunel powinno wydobywac sie powietrze, bo mam wrazenie ze bas nie jest tak soczysty jak powinien byc a w sumie dosc wyraznie czuc wydobywajace sie powietrze, mimo to iz otwor jest wielkosci ponad 80% powierzchni membrany, mam wrazenie ze to kwestia zlego wytlumienia, czy dobrze sadze , czy tak po prostu powinno "wiac" ;] ?
  • REKLAMA
  • #2 472971
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wiac powinno...ale 80% pow. membrany(czynnej) plus wytlumienie to moze troche glosnik dusic.... Normalnie nie powinno byc slyszalnych turbulencji.

Czy dowiemy sie co to za glosnik i czegos wiecej o obudowie??
  • #3 473025
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    :arrow: tomaszo
    a czy takie duszenie glosnika o ktorym piszesz nie podwyższa nieco wytrzymalosci mocowej? Tak mi sie jakos ubzdurało i postanowiłem spytac :wink:
  • REKLAMA
  • #4 473046
    bisti
    Poziom 13  
    myslalem ze to w sumie nieistotne ;]
    jest to kolumna trojdrozna, glosnik niskotonowy tonsil gdn 20/60/3 8ohm , obudowa jak obudowa, wymiary wew. 21x29x125, wylot z tylu na dachu, dlugosc tunelu 215cm
    generalnie nie slychac przetlaczajacego sie powietrza, jednak jak przyloze reke to czuje ze ono dosyc bogato wylatuje, a wytrzymalosc mocowa mnie zaskoczyla, jest bardzo duza ( w porownaniu do obudowy zamknietej) , to moja pierwsza konstrukcja oparta na LT ;]

a jeszcze przy okazji moglby ktos mi przyblizyc sprawe wytlumienia, tzn czytalem ze trzeba skupic wieksza ilosc odrazu na poczatku tunelu, za glosnikiem, i w zalamaniu
    pozatym czym najlepiej wytlumiac ?
  • REKLAMA
  • #5 473717
    tomaszo
    Ogolnie tlumienie nie jest takie proste...Jesli chcesz uzyskac niskie strojenie przy pomocy w miare krotkiego tunelu - trzeba tlumic dosc mocno...
    Tlumienie w Twoim przypadku nie musi byc mocne - i nie powinno (pow. wylotu). Mozna zastosowac bardzo zadka wate - na calej dlugosci tunelu...Jesli nie, to warstwe - u Ciebie mysle nie wiecej niz 1,5 cm - na calej powierzchni tunelu. Za glosnikiem mocno tlumic (ale pozostawic przelot!!)

Wytrzymalosc mocowa nie jest najmocniejsza strona takiej obudowy - potrzeba glosnikow z duzym wychyleniem. Ten GDN nie jest najlepszy do TL - ale powiedzmy, ze cos sie z niego da wydusic.

Jescze taka sprawa - jak z zalamaniem tunelu? Czy nie pow. jest odpowiednio duza??

Nie mozna dusic glosnika - poprzez ograniczenie przelotu i pow. wylotu! To moze poprawi i wytrzymalosc mocowa, ale zepsuje dzwiek - obudowa nie bedzie pracowac optymalnie (to troche jak z za malym otworem BR - od pewnej glosnosci kompresuje...)
  • #6 473765
    bisti
    Poziom 13  
    co do wytlumienia mysle ze wytlumilem mimo to troszke za slabo , bo na calej dlugosci tunelu przykleilem samoprzylepna jakby mate bitumiczna majaca nie wiecej niz 0,5 cm grubosci, wlasnie za glosnikiem i na zalamaniu tunelu dalem wiecej warstw tejze maty, co do zalamania to deska z ktorej wykonana jest przegroda jest umieszczona w odleglosci 9.5 cm od dna, jednak ma jeszcze odciety "trojkat" po lewej stronie o dlugosci przyprostokatnych 6.5 cm w poziomie i 28.5 w pionie.

nie wiem czy zbyt zrozumiale to napisalem ;]

slyszalem rowniez ze jak uzyje zwylkej waty to moze ona sie zapalic pod wplywem przeplywu powietrza, ale nie chce mi sie w to wierzyc ...
  • REKLAMA
  • #7 473844
    tomaszo
    AAAAAAAAa...to dobre z zapaleniem!!! Nieprawda naturalnie...
    Zostawilbym jak jest... Wytlumienie jest ok. w porownaniu do pow. przekroju.

Problem moze byc tylko jeden - ustawiles cz. strojenia na okolo 39 Hz (widze , ze mierzyles pod Fs glosnika). Mozliwe, ze calosc gra niemrawo, bo nalezalo stroic nizej - do okolo 33 Hz...Jednak dzieki wyzszemu strojeniu masz wieksza wytrzymalosc mocowa. Jak na ten glosnik, to chyba optimum do sluchania muzyki.
  • #8 473906
    bisti
    Poziom 13  
    zdawalem sobie sprawe ze kolumna ta i tak nie zagra bardzo nisko, biorac rowniez pod uwage moj dosc maly pokoj...

Jednak pokusilbym sie o lepsze wytlumienie odrazu za glosnikiem i chociaz troszke waty na scianki, ale skoro ma to tylko pogorszyc sprawe.... skoro expert tak pisze to cos znaczy.
  • #9 473910
    tomaszo
    Eh.....Za glosnikiem mozna tlumic - ale to praktycznie niczego nie zmieni. Jesli strojenie wyglada wlasnie tak - to za duzo "miecha" nie bedzie. Uwazam jednak, ze slusznie wybrales taka wlasnie cz. strojenia dla tego glosnika - wykorzystujesz go optymalnie i masz spora wytrzymalosc mocowa w pasmie slyszalnym...Jesli juz chciales uzyskac niskie zejscie i stroic np. do 27 Hz - to trzeba by sie zastanowic nad innym glosnikiem i wtedy od razu zrobic wiekszy przekroj tunelu, tak by zmiescic tlumienie.

EKSPERYMENTY sa zawsze wskazane i powinienes pokombinowac z tym tlumieniem - sprobuj. Mozliwe, ze cos sie poprawi!! (watpie, ale trzeba poprobowac - wtedy bedziesz pewien, ze sie niczego wiecej nie da zrobic)...
  • #10 474030
    bisti
    Poziom 13  
    nie no, zdaje sobie sprawe ze nie osiagne niewiadomoczego, ale za glosnikiem wytlumie troszke dla wlasnej pewnosci, zebym mogl spac spokojnie, jak napisales, wiedzac ze nic wiecej juz nie moge zrobic...
    irytowalo mnie tylko to wydobywajace sie powietrze (myslalem ze w nadmiarze), jednak jesli to jest ok to nic za wiele nie bede juz kombinowal

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu wytłumienia tunelu bas-refleks na jakość basu i przepływ powietrza w kolumnie głośnikowej. W przypadku tunelu o przekroju wylotu około 80% powierzchni membrany głośnika niskotonowego Tonsil GDN 20/60/3 8Ω, przepływ powietrza jest wyczuwalny, ale nie powinien powodować słyszalnych turbulencji ani duszenia głośnika. Wytłumienie tunelu powinno być umiarkowane – zaleca się stosowanie cienkiej warstwy maty bitumicznej lub waty na całej długości tunelu, ze szczególnym uwzględnieniem obszaru za głośnikiem i w miejscu załamania tunelu. Nadmierne tłumienie lub zbyt mały przekrój wylotu może poprawić wytrzymałość mocową, ale pogorszyć jakość dźwięku i spowodować kompresję. Strojenie tunelu na około 39 Hz jest kompromisem między jakością basu a wytrzymałością mocową, choć niższe strojenie (około 33 Hz) mogłoby poprawić dynamikę basu. Eksperymenty z wytłumieniem są wskazane, jednak w przypadku omawianej konstrukcji dalsze zwiększanie tłumienia prawdopodobnie nie przyniesie znaczącej poprawy. Obawy dotyczące zapalania się waty są nieuzasadnione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA