logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć napięcie z 45V do 40V w zasilaniu wzmacniacza?

adam dmochowski 02 Kwi 2008 17:38 1508 20
REKLAMA
  • #1 4985430
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    witam
    mam wzmacniacz który jest zasilany 40V symetrycznie ,a ja mam trafo które po wyprostowaniu daje mi 45V symetrycznie i nie wiem co teraz zrobić z tym problemem a odwijać trochę zwoju to ja nie potrafię to więc prosił bym o jakieś podpowiedzi co z tym fantem zrobić bez odwijania zwoju jak tu zmniejszyć zasilanie.

z góry dzięki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4985525
    bartek125
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam odwinąć troche zwojów to nic trudnego(w troidzie :) ) a podłącz na 45V może nie wyleci w kosmos :) a jaki to wzmak na tda czy tranzystory
  • #4 4985665
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    odwiń tak do +/- 35 bo 40 to on wytrzymuje bez sygnału, przy max wysterowaniu i zasilaniu +/-40 wyleci w powietrze :p
  • REKLAMA
  • #5 4985681
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    witam ale mam już jeden zrobiony i jakoś nie wylatuje a go katuje tylko jest nie zmostkowany to czego niby ten ma wylecieć jest zasilany symetrycznie 40V równo

Dodano po 58 [minuty]:

pomocy a jak miał bym odwijać trochę zwojów to ile tego miał bym mniej więcej odwinąć proszę o pomoc
    pozdrawiam
  • #6 4986127
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4986205
    bartek125
    Poziom 15  
    To jak chcesz tym trafem zasilić mostek to odradzam bo na mostek max to +/- 25V.
  • #8 4987985
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    witam
    to trafo co rozmawiamy to jest toro id 200W/018 napięcie to 2x30V i 2x3.33A to ile byście radzili odwinąć tych zwojów by było dobrzy przy pracy o dużej mocy tego wzmacniacza by go nie wywaliło w powietrze tak jak tu ktos poiewdział proszę o pomoc bo pierwszy raz mam do czynienia z tym wzmacniaczem .

• #9 4988098
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Ja zawsze robię tak:
    Nawijam - warunek jak najbardziej ściśle - na trafo 10 zwojów dowolnego przewodu w izolacji, mierzę napięcie na zaciskach tak powstałego uzwojenia - dajmy na to 2V, po podzieleniu przez 10 da nam to liczbę 0,2 wolt/zw. Jeśli napięcie trafa chcesz obniżyć o 1 V to w moim przypadku musisz odwinąć 5zw, oczywiście po zdjęciu uzwojenia próbnego.
    Dla twojego wzmacniacza napięcie na trafie powinno wynosić maksymalnie 22V, wtedy na kondensatorach zasilacza otrzymasz 28V
  • #10 4988806
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    witam ponownie
    a ja mam jeszcze pytanie czy ten wzmacniacz wytrzyma napięcie 35V po mostku i po kondensatorach bo oni napisali ze dla 16ohm 35V a ja bym na 8ohm słuchał na całą parę i co nie wytrzymał by on proszę o wytłumaczenie jak ktoś już to doświadczył.
  • REKLAMA
  • #11 4989222
    bartek125
    Poziom 15  
    Może zadziałać zabezbieczenie przeciwzwarciowe albo termiczne... układy będą sie mocno grzać albo zobaczysz co mają w środku :) przy srednim graniu może wytrzymają a na fula to pewnie zaraz sie tak rozgrzeją ze włączy sie zabezpieczenie
  • #12 4989375
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    a czego wcześniej pisałeś że na mostek tylko maksymalnie 25V co??
  • #13 4989409
    bartek125
    Poziom 15  
    Bo tak jest ale te 35V mówie ze może wytrzyma ale bedzie sie grzał bardzo
  • #14 4989612
    urzedas
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Ja mam w swoim mostku +/- 33 przy 8R i wytrzymuje bez problemu - jeszcze ani razu zabezpieczenie termiczne nie zadziałało a katowany jest nieraz na maxa - warunek - dobre chłodzenie

daj spory radiator albo/i jakis wiatraczek na radiator

Acha - jak odwiniesz uzwojenia wtórne to musisz sie liczyc z tym, że moc transformatora spadnie - jak uzyskasz napięcie na wtórnym 2x24 V to moc tego trafa bedzie wynosic koło 160W
  • REKLAMA
  • #15 4989635
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    a jak jest napięcie wtórne to muszę odwijać 2 druty czy wystarczy jeden proszę o odpowiedz bo już zacząłem odwijać i tego nie wiem
  • #16 4989653
    urzedas
    Poziom 14  
    jesli wtórne jest nawinięte dwoma drutami, tzn. każde z uzwojeń wtórnych jest nawinięte dwoma drutami to musisz odwijać jeden i drugi
  • #17 4989661
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    dzięki za pomoc
    pozdrawiam
  • #18 4991549
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    witam znuw
    mam problem z odwinięciem zwojów w trafie to wiec tego chyba nie zrobię ale wypatrzyłem taki zestaw http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al09zb&sid=44fefb3c
    czy nim bym obniżył napięcie tyle ile by było potrzeba jak proponujecie kupić ten zestaw czy nowe trafo proszę o pomoc
  • #19 4991754
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Nie wiem na czym może polegać problem z rozwinięciem trafa...
    Raczej zastosowanie takiego zestawu pogorszy znacznie "sztywność" zasilacza, co za tym idzie charakterystykę impulsową wzmacniacza.
  • #20 4991905
    urzedas
    Poziom 14  
    adam dmochowski napisał:

czy nim bym obniżył napięcie tyle ile by było potrzeba jak proponujecie kupić ten zestaw czy nowe trafo

zdecydowanie innne trafo - jeśli rzeczywiście masz problem z odwinięciem tamtego
  • #21 4992135
    adam dmochowski
    Poziom 16  
    Witam.

Jestem samoukiem i niezbyt bym to dobrze zrobił, a ten transformator jest nawinięty troszkę "na odwal" jak na moje zdanie. Ten drut nie jest łatwo odwinąć, dlatego że jeden koniec drutu jest od góry nawinięty a drugi koniec wchodzi pod ten pierwszy i nie chciałbym się na to porywać. Musiałbym odwinąć mniej niż pół uzwojeń transformatora.

Dodano po 10 [minuty]:

a poza tym czy ten transformator się nie spali jak bym odwiną trochę zwoi i podłączył 2 końcówki takie co podałem wyżej link, i bym słuchał dość głośno
    co radzicie pomoście
    pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu obniżenia napięcia zasilania wzmacniacza symetrycznego z 45V do 40V bez odwijania zwojów transformatora. Użytkownik posiada transformator toroidalny 200W/018 o napięciu wtórnym 2x30V i prądzie 2x3,33A, który po wyprostowaniu daje 45V symetrycznie, podczas gdy wzmacniacz na układzie TDA wymaga 40V symetrycznie. Zalecane jest odwinięcie zwojów z uzwojeń wtórnych transformatora, co pozwala precyzyjnie obniżyć napięcie, jednak użytkownik ma trudności z mechanicznym odwijaniem zwojów ze względu na konstrukcję transformatora. Poruszono metodę pomiaru napięcia na małym odcinku zwojów w celu wyliczenia liczby zwojów do odwinięcia. Wskazano, że odwijanie musi dotyczyć obu uzwojeń wtórnych, jeśli są nawinięte dwoma drutami. Podkreślono, że zasilanie wzmacniacza napięciem wyższym niż zalecane (np. 35V po mostku) może prowadzić do przegrzewania układów i uruchomienia zabezpieczeń termicznych. Zaproponowano alternatywę w postaci wymiany transformatora na model o niższym napięciu lub zastosowania dedykowanego zestawu obniżającego napięcie, jednak ostrzeżono, że takie rozwiązanie może pogorszyć charakterystykę impulsową zasilacza. Ostatecznie rekomendowane jest użycie transformatora o odpowiednich parametrach lub ostrożne odwijanie zwojów, aby zapewnić stabilne i bezpieczne zasilanie wzmacniacza.
REKLAMA