logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budzik na ATmega8 - problem z liczeniem czasu po ustawieniu fusebitów

xysio_ 03 Kwi 2008 11:17 1724 14
REKLAMA
  • #1 4988210
    xysio_
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    zbudowałem budzik z tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic836938.html
    i po ustawieniu fusebit nie oblicza mi czasu po dotknięciu placem obudowy kwarcu zaczyna mrugać dzięsiątka godzin na led co ok 1s i nic więcej, nie zlicza czasu nie pokazuje upłuwu minut itd

proszę bardzo o pomoc w tej sprawie, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4988248
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Może nie łączy ten rezonator? Albo ma takie kondy że się nie chce wzbudzić? Spróbuj na chwilę podmienić na inny. Jakie tam masz kondensatorki? Może któryś jest uszkodzony?
  • #3 4988252
    xysio_
    Poziom 18  
    kondensatorki mam 22pF i wydaje się że są w porządku
  • #4 4988283
    Valhala
    Poziom 12  
    A próbowałeś wymusić fizycznie reset urządzenia bo po włączeniu nie koniecznie procesor musi wykonywać od razu program i może sobie skoczyć gdzieś indziej i wykonywać coś niekoniecznie co chcemy. Po włączeniu procek może się zresetować bo akurat napięcie na nodze 1 było jeszcze niskie.
    Zrób tak dolutuj 2 druciki do nogi 1 a drugi do masy złącz je razem i dopiero wtedy podłącz urządzenie do zasilania po czym je rozłącz. Jeśli ruszy no to już wszystko jasne, jeśli nie to szukaj przyczyny w kwarcu i jego lutowaniu.
  • #5 4988325
    xysio_
    Poziom 18  
    niestety fizyczny reset nie pomaga,
    dałem nowy kwarc i kondensatory, sprawdziłem połączenia i nic
  • REKLAMA
  • #6 4989507
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2361
    Witam. Stawiał bym na fusebity, zapewnie ustawiłeś na zewnętrzny generator kwarcowy a nie zewnętrzny kwarc z kondensatorami. To by tłumaczyło uruchamianie układu po dotknięciu kwarcu - nawet małe napięcie przenoszone palcem mogło wzbudzić kwarc. A programować jeszcze można?

P.S. obudowe kwarcu najlepiej połącz z masą.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4989710
    xysio_
    Poziom 18  
    nastąpiła duża zmiana, po podłączniu do zasilania zapalają mi się dwaz zera od minut i w odstępie ok sek zapaljają się kolejno i gasną dwukropek, zero na godzinach i dziesiątki godzin o tak w koło, macie jakiś pomysł co mogłem podłączyć źle??
  • #8 4990301
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Jak dla mnie wygląda na zły program / złe zaprogramowanie...
    Ponieważ
    - jesli byłby na zewnetrzny generator nic by nie działało
    - jeśli pracował by na wewnetrznym zliczal by bardzo szybko
    Przywróć fusebits do fabrycznego stanu i wgraj program (bez przestawiania fusów) i zobaczymy co dalej
  • #9 4990590
    xysio_
    Poziom 18  
    Cytat:
    - jesli byłby na zewnetrzny generator nic by nie działało

dlaczego nic? wsad jest napewno dobry, przerwy pomiędzy wyświetleniami są (wydaje mi się) równe 1 sek, więc ja bym stawiał na mechanikę(połączneia), a co do ustawień fusebits jestem pewien że są dobre,

Cytat:
    Przywróć fusebits do fabrycznego stanu i wgraj program (bez przestawiania fusów) i zobaczymy co dalej

sorki za tak głupie pytanie ale jak należy go ustawić na fabryczne(tzn jakie wartości CSKEL)
  • REKLAMA
  • #10 4990708
    mkpl
    Poziom 37  
    to zalezy od programu ustaw na 8MHz wewnetrzny tak jest fabrycznie
  • #11 4990896
    xysio_
    Poziom 18  
    Cytat:
    to zalezy od programu

używam ispprog

Cytat:
    ustaw na 8MHz wewnetrzny tak jest fabrycznie

niestety nie mam pojęcia jak to ustawić, a wolę nie kombionować bo już 3 sztuki zablokowałem(a ta jest ostatnia), jest jakaś inna metoda sprawdzenia??
  • #12 4990976
    mkpl
    Poziom 37  
    Ja programuje w Burn-O-Mat i fusy tak tylko w cksel = 0 reszta na 1 :) co do tamtych zablokowanych jesli bawiłeś sie tylko CKSEL to spokojnie mozesz je odblokowac :) Najprosciej to kupic generator kwarcowy na 10 do 16MHz i spokojnie rozblokujesz
  • #13 4991092
    xysio_
    Poziom 18  
    takich rzeczy jeszcze nie widziałem po ustawieniu na wew oscylator 8mhz zaczyna mi mrugać jedność minut na led(reszta pokazuje zera i dwukropek nie mruga), a fuse ustawiałem wg data sheet
  • #14 4991648
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    A tego zegara nie trzeba na początku ustawić czy coś?
  • #15 4992937
    mkpl
    Poziom 37  
    Hmm to moze sprawdz na innym wsadze tak dla testu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy budzika opartego na mikrokontrolerze ATmega8, który po ustawieniu fusebitów nie liczy poprawnie czasu. Po dotknięciu obudowy kwarcu na wyświetlaczu LED zaczyna mrugać dziesiątka godzin co około sekundę, bez dalszego zliczania minut czy sekund. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: niewłaściwe ustawienie fusebitów (np. wybór zewnętrznego generatora zamiast zewnętrznego kwarcu z kondensatorami), problemy z rezonatorem kwarcowym lub kondensatorami 22pF, błędy w programie lub jego zaprogramowaniu, a także konieczność fizycznego resetu mikrokontrolera. Zalecane jest przywrócenie fusebitów do ustawień fabrycznych (wewnętrzny oscylator 8 MHz), sprawdzenie poprawności połączeń i lutowania kwarcu, a także testowanie na innym programie. Użytkownik stosuje programator ISPProg, a w dyskusji pojawia się również narzędzie Burn-O-Mat do programowania fusebitów. Sugeruje się również podłączenie obudowy kwarcu do masy dla stabilizacji pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA