logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto samodzielnie naprawiać Fuji FinePix A605 z Allegro?

cyrograf 03 Kwi 2008 13:54 2602 3
REKLAMA
  • #1 4988655
    cyrograf
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam.Czy ktos moze mi podpowiedziec czy warto naprawiac we wlasnym zakresie taki aparacik.Kupilem go z allegro niedzialejacy.Nie znam przeszlosci jego.Po rozkreceniiu nic nie widac ze uszkodzone.Chyba modul chipami lezy.Nie znam sie na cyfowkach.Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5095383
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Rzadki model na polskim rynku i co za tym idzie części z odzysku nie ma. Jeśli aparat nie wykazywał żadnej reakcji na włączenie zasilania, to prawdopodobnie jest to poważne uszkodzenie elektroniki i naprawa przekroczyła by jego wartość.
  • REKLAMA
  • #3 5204937
    kazik_j
    Poziom 22  
    Ocena: 35
    Mam podobny aparacik (F401) z anglii.

Mozna go włączyć, lampa błyskowa działa, menu wyświetla poprawnie, nagrywanie dźwięku też jest OK, tylko jest jeden mały problem, gdy robię zdjęcia lub nagrywam film ciągle jest ciemny ekran i delikatne paski pojawiają się na ekranie.

Ogólnie wszystko jest OK, tylko wygląda to tak, jakby ciągle zasłonięty był obiektyw, pomimo, że nie jest. Po zrzuceniu fotek na kompa, też wszystkie są czarne.

Podejrzewam przetwornik A/D ale nie mam pewności. Co o tym sądzicie?
  • #4 5205604
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Kol. Kazik proponuje sprawdzić czy przesłona otwiera się podczas wysuwania obiektywu. Należy rozebrać i dobrać się do obiektywu i sprawdzić całą mechanikę.
REKLAMA