logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować internet przez Bluetooth między Vista a XP?

lukashb 04 Kwi 2008 21:26 4449 9
REKLAMA
  • #1 4993897
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Witam! Zamierzam w celach eksperymentalnych uruchomić sieć internet po BT. Są to 2 różne Bluetoothy i mają 2 różne adresy MAC, oba chodzą na tych samych sterownikach (Bluesoleil 5.0), Systemy operacyjne:
    Vista na stacjonarnym, XP na notebooku. A więc tak, po zainstalowaniu obydwu, jest komunikacja między komputerami jeżeli chodzi o przesyłanie plików, można także zainstalować karte sieciową PAN na obydwu, ustawić adresy:
    Na stacjonarnym:
    IP 192,168,0,1
    maska podsieci 255,255,255,0
    Na laptopie:
    IP 192,168,0,2
    maska podsieci 255,255,255,0

Były różne kombinacje z DNS-ami itp lecz nic to niewniosło. Po stronie laptopa widać że pakiety wysłano, jednak nic nieodbiera, po stronie stacjonarnego wygląda to podobnie, lecz coś odbiera bo aż całe 84 pakiety. No i tu moje pytanie, jak to wszystko pogodzić by był internet na laptopie? może jakiś program? Po postach przeczytanych widzę że jest to proste jak instalacja karty sieciowej, lecz widzę że troche ciężko się robi. Może ktoś coś doradzi co zrobić w Viscie by ruszyło. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4994177
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Ale jako bramę domyślną na drugim komputerze musisz ustawić IP pierwszego kompoutera czyli, IP 192,168,0,1, a DNS daj narazie automatycznie.
  • Pomocny post
    #3 4994490
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Brama bramą ale jak nie wyłączy firewalla i nie załączy udostępnienia połączenia internetowego to nie ruszy, ewentualnie zamiast wyłączania firewalla dopisze reguły.
    Przerabiałem to przy łączeniu iPAQ H2200 z PC po BT. Teraz biorę iPAQ w garść i po całym domu na palmie mam neta z odpalonym SKYPE :) ...prawie jak komiórka... :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4994885
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    ...jeśli zakłada, że sieć niezidentyfikowana to może GRUPA ROBOCZA ma jakiś wpływ i mu nie odpowiada. Nie bawiłem się pod Vistą z resztą jak miał bym to instalować to już wolę linuxa. Z Vistą wiecznie jakieś problemy są... Dla palma u mnie net serwuje XP.

Jeśli wyłączyłeś firewalla i załączyłeś opcję udostępniania neta to:
    STACJONARNY
    IP: 192.168.0.1
    MASKA: 255.255.255.0

LAP
    IP: 192.168.0.2
    MASKA: 255.255.255.0
    BRAMA: 192.168.0.1

DNS na wszelki wypadek: 194.204.159.1 194.204.152.34

Na Viście w bluesoleilu ustanów połączenie z lapsem po BT i sprawdź na jakim porcie się łączy np. COM7.
    W lapsie odpal soleila na tym samym porcie i wymuś połączenie. Może być tak, że będzie chciał autoryzacji więc wpisujesz na pałę hasło dla obu 0000. Jak zaczną gadać powinien być net ALE sprawdź jeszcze w ustawieniach połączenia sieciowego czy we właściwościach nie ma uruchomionego uwierzytelnienia IEEE 802.1x jak jest to wyłącz. Nie ma bata żeby nie ruszyło.
  • REKLAMA
  • #6 4995670
    lukashb
    Poziom 39  
    Zrobiłem wszystko co podałeś, lecz Vista dalej zakłada że jest to połączenie niezidentyfikowane. Co ciekawe niechce się włączyć opcja udostępniania, wywala błąd bez żadnej konkretnej informacji...wiecie co, myślę że jednak na Viscie sie nieda tego zrobić. Tzn, może sie da ale jak ten system jest na obu komputerach, a tak to czarno widzę, niebardzo wiem czemu system zakłada że jest to połączenie niezidetyfikowane.
  • Pomocny post
    #7 4996067
    matam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Podstawowe pytanie: Jakie wersję XP i Visty? Oraz opisz dokładnie jak zestawiałeś to połączenie? W Windowsie do dyspozycji masz bardzo prosty kreator konfiguracji. W w drugim systemie wtedy ustawiasz jedynie połączenie przez PAN jako domyślne podłączenie.
  • REKLAMA
  • #8 4996431
    lukashb
    Poziom 39  
    System 1: Vista Home Edition
    System 2: Xp Profesional
    Zestawienie:
    Było kilka wersji opiszę podstawową.
    komputer stacjonarny (czyli ten co dostaje internet z zewnątrz) ma Vistę, Bluesoleil 5.0 i adapter o MAC innym niż 11:11:11:11:11, w konfiguracji TCP/IP jest wpisane:
    IP 192,168,0,1
    Maska 255,255,255,0
    Natomiast na przenośnym stoi XP Pro, Bluesoleil 5.0 i nieszczęsny adapter który ma ten MAC 11:11:11:11:11, lecz niejest on taki sam jak w pierwszym adapterze.
    Konfiguracja TCP/IP:
    IP 192,168,0,2
    Maska 255,255,255,0
    Brama 192,168,0,1

Uruchamiam laptopa, włączam adapter, uruchamiam Bluesoleil, biorę Bluetooth personal area network na connect, i się połączyło, wyświetla mi w laptopie IP 192,168,0,2 a w stacjonarnym IP 192,168,0,1 lecz Vista stwierdza za chwilę że sieć niezidentyfikowana. Mam wyłączone DHCP wyłączone na obydwu (włączone także niedziała), Vista zaczyna widzieć tę sieć jako sieć 1 kiedy w stacjonarnym jako bramę weźmiemy jego IP czyli:
    Brama : 192,168,0,1 lecz nadal się niełączy z netem, połączenie mostkowe robione, wtedy to wogule niema internetu ani tu ani tam. Niewiem co dalej poczynić bo poprostu już wszystko wykorzystałem (wszelkie opcje) myśle że pozytywny skutek by byl jak bym zmienil Vistę na XP, wtedy by odpaliło zapewne od kopa, uruchomił bym kreator sieci itp. a na Viscie niema kreatora. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 4996557
    matam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Na początek dodam, że nie jestem do końca pewien czy Home pozwala na takie zestawienie połączenie. Dziwne też, że są te same MAC w BT, może to jakaś hm podróbka?

1. Oczywiście włączony BT i program o obsługi
    2. odpalamy usługę PAN (najlepiej mieć to włączone zawsze)
    3. Na Viście musi być jakiś konfigurator sieci, nie dam se ręki urwać, ale sprawdzę jeszcze na RTM na obrazie i w razie czego poprawię post. W każdym bądź razie zakładając, że jest kreator to odpalamy go i :
    a) Czy chcesz użyć... -> Nie (Dalej)
    b) Wybierz metodę połączenia -> (1) Ten komputer łączy się bezpośrednio (Dalej)
    c) Wybierz połączenie... -> Zaznaczasz tylko internet (Dalej)
    d) Wybierz połączenie prywatne -> Zaznaczasz tylko internet + PAN (Dalej)
    e) Nada temu komputerowi... -> Dowolnie, ale zapisz sobie to gdzieś (Dalej)
    f) Nadaj nazwę sieci -> Tutaj grupa robocza (Dalej)
    g) Udostępnianie plików... -> Według uznania (Dalej)
    h) Teraz tylko przyjrzyj się czy wszystko pasuje i (Dalej)

Potem restart XP i Visty i nie ustawiaj TCP IP na sztywno, powinno samo się skonfigurować. Jak sprawdzisz to odpisz.
    Ewentualnie możesz zrobić na odwrót, zmieniając adresy MAC kart sieciowych nawzajem (Vista<->XP).
  • #10 4996581
    lukashb
    Poziom 39  
    Podpowiedz gdzie szukać tego kreatora sieci, bo jakoś niewidzę w opcjach internetowych. Chyba, że chodzi Ci o skonfiguruj polączenie lub sieć, ale ono niechce dzialać bo mówi mi że mam już połączenie z siecią i niema co konfigurować, błędne koło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji połączenia internetowego przez Bluetooth między komputerem stacjonarnym z systemem Windows Vista a laptopem z Windows XP Professional, oba z oprogramowaniem Bluesoleil 5.0 i różnymi adresami MAC adapterów Bluetooth. Użytkownik ustawił statyczne adresy IP w podsieci 192.168.0.x oraz maskę 255.255.255.0, jednak Vista oznacza połączenie jako "sieć niezidentyfikowana" i nie pozwala na udostępnianie internetu, mimo wyłączonego firewalla i poprawnie ustawionej bramy domyślnej (192.168.0.1). Wskazano konieczność włączenia udostępniania połączenia internetowego (ICS) na komputerze z Vistą oraz wyłączenia uwierzytelniania IEEE 802.1x w ustawieniach sieciowych. Problemy mogą wynikać z ograniczeń Windows Vista Home Edition oraz specyfiki konfiguracji Bluetooth PAN. Zalecane jest użycie kreatora konfiguracji sieci w systemie, jednak użytkownik napotyka błędy i trudności z jego uruchomieniem. Wskazano również, że grupa robocza i ustawienia sieciowe mogą wpływać na rozpoznanie połączenia przez Vistę. Ostatecznie konfiguracja połączenia Bluetooth PAN między Vista a XP wymaga precyzyjnego ustawienia adresów IP, bramy, wyłączenia zabezpieczeń sieciowych oraz poprawnej konfiguracji udostępniania internetu, co bywa utrudnione na Windows Vista Home Edition.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA