logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyjąć stacyjkę w Audi 100 C4? Krok po kroku demontaż

neo_mx 04 Kwi 2008 21:50 9897 19
REKLAMA
  • #1 4993995
    neo_mx
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak dobrać się do stacyjki?Konkretnie chodzi mi o jej wyjęcie.Z grubsza może ktoś napisać co wystarczy odkręcić bo na moje oko to połowa deski musi zostać ruszona, chodź w ogóle może to być nie potrzebne.Z góry dziękuję za rady.
  • REKLAMA
  • #2 4994066
    jasnyjanusz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    pod kolumną kierownicy masz 4 zaślepki trzeba je wyjąc ale ostrożnie nie zniszcz ich następnie z tyłu stacyjki masz wielowtyk wyjmujesz go i jesteś już w domu stacyjke się wykręca i wycofuje do tyłu po robocie a i najważniejsze jak nie chcesz się włóczyć po serwisach radze przed wszystkim zdjąć klemę z akumulatora unikniesz w ten sposób błędów na kompie .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4994095
    neo_mx
    Poziom 14  
    Tyle to akurat wiem,problem jest w tym żeby ją wyją z kolumny trzeba przesunąć w prawo a przeszkadza w tym tapicerka, którą trzeba naruszyć a to dość skomplikowane, dlatego zwróciłem sie o pomoc do forum, co odkręcić aby uprościć sobie robotę.
  • #4 4994226
    jasnyjanusz
    Poziom 12  
    A masz przechyloną kierownice ?
    chodzi o to że musisz położyć kierownice jak jeszcze nie dasz rady poluzuj śruby od kolumny i wszystko powinno wyjść .
  • #5 4994246
    neo_mx
    Poziom 14  
    A można wyjąć sam wkład?Bez wyjmowania całej obudowy z kolumny, byłoby łatwiej niż wyjmować całość.
  • #6 4994338
    jasnyjanusz
    Poziom 12  
    nie wiem czy dasz rade bo wkład jest mocowany na końcu segerem ale możesz probować a propos masz uszkodzoną stacyjkę czy kluczyk?
  • #7 4994816
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    jasnyjanusz napisał:
    nie wiem czy dasz rade bo wkład jest mocowany na końcu segerem ale możesz probować a propos masz uszkodzoną stacyjkę czy kluczyk?

Zacinanie kluczka nie znaczy, że wkładka kaput - moze byc to również kostka..

Pozdrawiam.
  • #8 4994851
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    Sam wkład niewyciągniesz ,musisz całą
  • #9 4994876
    ryniek100
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zadna sila. powiem na przykladzie a6 c4.jesli masz kluczyk z szerokim grotem to na pewno sie uda. we wkladce obok szczeliny na kluczyk jest 1mm dziurka.wkladasz tam cienki stalowy drut. teraz przekrecasz klucz w pozycje 1 lub 2 (zaplon) ,drut powinien wtedy glebiej wejsc. wtedy bedziesz musial ten drut jeszcze docisnac glebiej poniewaz musi sie schowac tam w srodku taka zapadka a jest ona na sprezynce. no i ciagniesz za kluczyk i wyjmujesz wkladke. nie pamietam tylko ktora to byla pozycja klucza 1 czy zaplon ale sproboj na obu. zaznaczam ze tak jest w a6 c4. audi 100 chyba tez ma taka stacje
  • REKLAMA
  • #10 4994948
    neo_mx
    Poziom 14  
    jasnyjanusz napisał:

Mam uszkodzoną stacyjkę, połamany jest ten "języczek" co wchodzi w kostkę.

ryniek100
    Idę sprobuję.

Dodano po 36 [minuty]:

Stacyjkę wyciągnąłem przez poluzowanie śrub od kolumny.Teraz jak mam wyjąć wkład bo tutaj żadnego zabezpieczenia nie ma.
  • #11 4995022
    ryniek100
    Poziom 11  
    tego zabezpieczenia nie widac ,jast w srodku. tam gdzie wkladasz klucz to powinna byc obok dziurka. jesli jest to zrob tak jak pisalem
  • #12 4995032
    neo_mx
    Poziom 14  
    Niestety nie ma tu żadnej dziurki:(
  • REKLAMA
  • #13 4997906
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    A tak wogóle mam taką stacyjkę z dwoma kluczykami i pętlą immo(którą niemożna ściągnąć,jak coś to dzwoń 692012639
  • #14 4998380
    wozniak.j
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Gdzieś na forum audi widziałem post o demontażu stacyjki. Kolo podawał dokładne miejsca gdzie należy nawiercić kolumnę kierownicy małym bodajże 1-milimetrowym wiertłem aby wyciągnąć stacyjkę z kolumny. Spróbuj poszukać.
  • #15 4999110
    neo_mx
    Poziom 14  
    ARTURG14 napisał:
    A tak wogóle mam taką stacyjkę z dwoma kluczykami i pętlą immo(którą niemożna ściągnąć,jak coś to dzwoń 692012639

Immo to mam oddzielne i bez sensu mi mieć Twoja dodatkową pętle.

Znalazłem coś takiego, tylko że to od 80 i 90 ale na fotkach wygląda jak moja od 100.Z tego wynika że muszę kupić i uchwyt i wkład do stacyjki bo jeżeli trzeba to rozwiercić to do niczego już mi ona się nie przyda.To będzie trzeba robić i u mnie??

Czemu tak zrobili że przy wymianie tyle trzeba wymieniać:cry:
    Załączniki:
    • ulamany_trzpien.pdf (342.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 5008474
    neo_mx
    Poziom 14  
    Szukałem, ale albo słabo albo tego nie ma, jak nastawić zegarek?? Temat można zamknąć bo wykosztowałem się i kupiłem cała stacyjkę za 150zł;/i latam na razie na tej.Dziękuję za wszystkie rady i jak możecie to napiszcie jak ustawić ten zegarek i to będzie tyle.
    Pozdrawiam
  • #17 5008548
    .gonzo.
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Wiem jak w 80, ale w 100 powinno być podobnie: pokrętło przekręcasz w prawo bądź lewo i ustawiasz godziny i minuty - na włączonym zapłonie. Zegarek w liczniku? Jak w 80?
  • #18 5008653
    neo_mx
    Poziom 14  
    Zegarek przy liczniku, a pokrętło jakie?U mnie jedno na liczniku jest od ściemniacza oświetlenia zegarów a inne od kasowania licznika i nie obracane.W załączniku jest pokazane gdzie jest zegarek.
    Załączniki:
    • Jak wyjąć stacyjkę w Audi 100 C4? Krok po kroku demontaż 3434611921.jpg (133.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #19 5565826
    korado
    Poziom 12  
    Lewe pokrętło pociągnąć do siebie i w bok
  • #20 5579724
    neo_mx
    Poziom 14  
    Dziękuje korado :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy demontażu stacyjki w Audi 100 C4, ze szczególnym uwzględnieniem sposobu jej wyjęcia z kolumny kierownicy. Aby dostać się do stacyjki, należy zdjąć cztery zaślepki pod kolumną kierownicy i odłączyć wielowtyk z tyłu stacyjki. Stacyjkę wykręca się i wycofuje do tyłu. Przed rozpoczęciem prac zaleca się odłączenie klemy akumulatora, aby uniknąć błędów w komputerze pojazdu. Problemem jest przeszkadzająca tapicerka, którą trzeba naruszyć, aby przesunąć stacyjkę w prawo i ją wyjąć. Poluzowanie śrub kolumny kierownicy i przechylenie kierownicy ułatwia dostęp. Wkład stacyjki jest mocowany segrem i zazwyczaj nie da się go wyjąć osobno bez demontażu całej obudowy. W niektórych modelach (np. Audi A6 C4) istnieje możliwość wyjęcia wkładu poprzez włożenie cienkiego drutu w otwór obok szczeliny na kluczyk i przekręcenie klucza w pozycję zapłonu, jednak w Audi 100 C4 często brak jest takiego otworu. W przypadku uszkodzonej stacyjki z połamanym "języczkiem" konieczna może być wymiana całej stacyjki wraz z uchwytem i wkładem. Wymiana może wymagać rozwiercenia kolumny kierownicy, co jest uciążliwe. Na koniec poruszono temat ustawiania zegarka przy liczniku, który w Audi 100 C4 odbywa się poprzez pociągnięcie i przesunięcie lewego pokrętła na liczniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA