logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator, zestaw uruchomieniowy dla AVR Nowy Elektronik 3

sznickers 05 Kwi 2008 12:45 4955 14
REKLAMA
  • #1 4995660
    sznickers
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witam,

prosiłbym o czyjas pomoc. mam zestaw Nowy elektornik 300-k , dla avr, programataor. zlutowany. nie wiem co dalej, jak to wszystko polaczyc kabelkami i z komputerem, sciagam programy Bascom avr, avr isp.
  • REKLAMA
  • #2 4995911
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Witam.

Na poczatku podpinasz programator o ile masz bo nie wiem jak wyglada ta plytka. Nastepnie piszesz program a potem wgrywasz na procka. Nastepny krok to podpiecie do procka odpowiednich peryferiow np. diody LED, wyswietlacz LCD itp. Na poczatku skup sie na ustawieniu programu ktorym bedziesz wrzucal pliki w formacie .hex do procka. Jesli bedziesz komunikowal sie z prockiem to osiagnales polowe sukcesu. Reszta sie nie martw przecierz kazdy na poczatku uczyl sie jak zaswiecic zwykla diode LED.

Pozdrawiam.
  • #3 4996191
    sznickers
    Poziom 11  
    chciałbym kontynuowac dialog na ten temat jak nie masz nic przeciwko. ponizej jest zdjeci emojego układu swiezo zlutowanego. Chciałbym wiedziec jakei nastepne kroki mam poczynić. Mam kabel do polaczenia przez port lpt1
    Załączniki:
    • Programator, zestaw uruchomieniowy dla AVR Nowy Elektronik 3 DSC00754.JPG (317.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4996234
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Jakbyś zdjął prowizję, to by było miło z Twojej strony. Podłącz pod LPT i jazda:) Złącze programowania masz opisane. Podłącz kabelkami do takich samych pinów w mikrokontrolerze(patrz datasheet). Tylko proponowałbym mikrokontroler z ISP, raczej z rodziny AVR(są nowocześniejsze).
  • #5 4996268
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Popieram don diego, jeżeli chcesz aby ktoś Ci pomagał to musisz zrezygnować z prowizji za pobieranie plikow bo inaczej bedzie to odstraszalo użytkowników. Jesli chodzi o ten twoj zestaw to zauważyłem ze masz tam procka z rodziny '51. Powiem ci ze jest to stary procek i radzilbym Ci zebys zakupil sobie jakiegos AVR-a np. Atmega8 lub 16. Kolejna czynnoscia jest zastanowienie w jakim jezyku chcesz pisac. Osobiscie polecam Program BASCOM AVR choc wiec ze nie jest to idealny język i wiele osob bedzie Ci go odradzac ale decyzja nalezy do ciebie. Nastepnie podlaczasz kablem DB25M/F twoją płytkę do komputera. Widze ze masz na plytce programator STK 200/300. Musisz odnalesc wyprowadzenia MISO, MOSI, SCK,RST, GND, VCC od twojego programatora i procka i polaczyc je ze soba. Na PC uruchamiasz program np. PONYPROG 2000. W opcjach wybierasz rodzaj programatora i testujesz połączenie a potem probujesz wgrac jakis plik .hex do procka.
  • REKLAMA
  • #6 4996460
    sznickers
    Poziom 11  
    1.podłączam uklad do komputera do portu LPT przez kabel DB25M/F,
    2.podłączam zasilanie pod płytkę, 12V

i co dalej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4996596
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Ja bym na Twoim miejscu zamiast tego at89 wsadził do tej podstawki attiny2313. To jest nowszy procek od rodziny at89, an dużo wydajniejszym rdzeniu avr. Następnie ściągnij sobie dokumentację do tego procka (http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2543.pdf) i sprawdź na str2 na jakich wyprowadzeniach tego procka są sygnały Vcc, GND, miso, mosi, reset i clk. Bierzesz kabelki i łączysz ze sobą odpowiednie sygnały, z wyprowadzeniami o tych samych nazwach na Twojej płytce. Po tym zabiegu masz przygotowany zestaw do programowania. Teraz poczytaj sobie o programowaniu isp, na forum było o tym już chyba ze 100 razy. A tak na marginesie powinieneś sam poczytać trochę o uC, zanim chciałeś zacząć brać się za programowanie. Jest wiele stro o tej tematyce. Oprócz tego powstało kilka dobrych książek (polecam "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" Rafał Baranowski, wyd. btc)

Pozdrawiam!

Acha, teraz dopiero zauważyłem, że na płytce masz podstawki z innymi ilościami pinów. Wobec tego możesz się szarpnąć i kupić jakiś większy procek, np. atmega8 albo atmega16. Te procki mają dużo większe możliwości niż attiny.
  • #8 4998265
    sznickers
    Poziom 11  
    witam,

w załączniku mam schemat ideowy programatora 300k avr, zaznaczyłem na nim na czerwono układy, które zmontowałem oraz podpisałem im nóżki,
    1. prosze o pomoc w polaczeniu tego kabelkami. co z czym, (mile widziane narysowanie na tym i przesył na mejla)
    2. aha, co z wyswietlaczem LCD?, czy na tym etapie takze wazne jest podlaczenie jego?
    3. prosze zwrocic uwage na pozostale elementy sw1-sw16, buzzer,
    4. zastanawiam sie do czego sa kolo LCdika anody, katody, wspolne.

dzieki z góry za mądre pomysły i chęc pomocy
    Załączniki:
    • Programator, zestaw uruchomieniowy dla AVR Nowy Elektronik 3 4.JPG (462.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4998289
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Mikrokontroler, który posiadasz nie posiada ISP więc musisz mieć dodatkowy programator równoległy. Jeśli nie chcesz inwestować w dodatkowy programator i wykorzystać ten, który masz na płytce, to zainwestuj w mikrokontroler z możliwością programowania przez ISP (wszystkie AVR i '51 z literką S). Złącza ze wspólnymi anodami bądź katodami służą do dołączenia wyświetlacza siedmiosegmentowego.
  • #10 4998316
    sznickers
    Poziom 11  
    Koles, który mi to sprzedawał, powiedział, że na początek wystarczy mi At89, zeby sie nauczyc. No, ale ja sie zbyt na tym nie znam, zaufam Ci i kupie ta Atmege 8 lub 16, to itak groszowe sprawy.
  • #11 4999509
    iwan3000
    Poziom 16  
    Jak już napisałem, radzę Ci na początku trochę poczytać przed zabraniem się za programowanie.

A odnośnie Twojego zestawu, to cała zabawa polega na tym, że podłączasz odpowiednie peryferia (LCD, klawiatur, wyświetlacz itd), tylko jeśli używasz ich w Twoim projekcie. Jest to takie ułatwienie. Nie musisz robić sobie sam potrzebnych przystawek (np klawiatura), tylko p[odłączasz te co są na płytce prosto pod odpowiednie wyprowadzenia uC.

Także książka i www.atmel.com w dłoń i do roboty!
  • REKLAMA
  • #12 5003692
    sznickers
    Poziom 11  
    prosze o skontrolowanie i ocene poprawnosci połaczenia pinów. schemat w załączniku
    Załączniki:
    • Programator, zestaw uruchomieniowy dla AVR Nowy Elektronik 3 4 ATMEGA8.JPG (481.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 5004116
    iwan3000
    Poziom 16  
    Programator podłączyłeś prawidłowo. Nie potrzebnie podłączyłeś piny SCL i SDA. Są one potrzebne tylko wtedy, gdy korzystasz z protokołu I2C.

sznickers napisał:
    4. zastanawiam sie do czego sa kolo LCdika anody, katody, wspolne.

Sądząc po ścieżkach na schemacie są to po prostu wyprowadzenia z ledów. Możesz np. podłączyć katody do masy, anody do procka i napisać program, żeby się po kolei zapalały.

Acha, zapomniałem napisać. Taka rada na przyszłość jak będziesz udostępniać obrazki. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
  • #14 5005700
    sznickers
    Poziom 11  
    ta ksiazka Baranowskiego o mikrokontrolerach jest w deche. Po jednym dniu napisałem pierwszy program, znajac ze studiow, z matematyki warunki, jesli, i, lub.
  • #15 5011028
    sznickers
    Poziom 11  
    witam,
    z podłaczonym kablem do komputera przez LPT1
    podłączyłem moj stk200/300 do kompa, wgrałem mu pierwszy prosty progra, w tkórym jednym przyciskiem włączam diodę A, innym ją wyłączam. chodzi ładnie pięknie.
    Po odłączeniu kabla do komputera.
    chce sprawdzic czy bedzie ten program dzialał samodzielnie. Niestety nie. Odłaczam kabel, dioda A gaśnie.
    co zauważyłem.
    -napiecie bateri samej =11,3 V
    -napiecie baetri po podlaczeniu jej do ukladu =11,0 V
    czasem bez kabla LPT1 udaje mi sie układ uruchomic i dioda A sie wlacza i wylacza, ale za chwile juz nie dziala.
    co sie dzieje?
    aha, zauwazylem czasem chyba zbyt duze wzrosty temp układu 7805

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zestawu uruchomieniowego Nowy Elektronik 300-k dla mikrokontrolerów AVR oraz programatora STK200/300. Użytkownik ma zlutowany zestaw i prosi o pomoc w podłączeniu kabli do programatora i komputera przez port LPT (DB25M/F) oraz wgraniu programu za pomocą Bascom AVR i AVR ISP. Zalecane jest użycie mikrokontrolera z rodziny AVR, np. Atmega8, Atmega16 lub attiny2313, zamiast starszego At89, który nie posiada interfejsu ISP i wymaga programatora równoległego. Podłączenie wymaga połączenia sygnałów MISO, MOSI, SCK, RST, GND i VCC zgodnie z dokumentacją mikrokontrolera i programatora. Do programowania można użyć oprogramowania PONYPROG 2000. Wskazano, że wyświetlacz LCD i inne peryferia (przyciski, buzzer, diody LED) można podłączać w zależności od potrzeb projektu, nie jest to konieczne na początkowym etapie. Zwrócono uwagę na poprawność połączeń, wykluczenie niepotrzebnych linii SCL i SDA, które służą do I2C. Użytkownik zgłasza problem z działaniem programu po odłączeniu kabla LPT, co może być związane z zasilaniem i przegrzewaniem stabilizatora 7805. Rekomendowane jest samodzielne zapoznanie się z dokumentacją mikrokontrolerów AVR oraz literaturą, np. książką Rafała Baranowskiego „Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce”.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA