logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mój programator AVR - prezentacja

neoswat 04 Gru 2007 18:06 7034 16
REKLAMA
  • Mój programator AVR - prezentacja
    Witam! Dzisiaj chciałbym wam przedstawić mój programator AVR
    STK200/300. Od razu przepraszam, że zdjęcia nie są oszałamiającej jakości gdyż zostały zrobione komórką. Jest to moja pierwsza konstrukcja zamieszczona w DIY i tez jako pierwsza w SMD ponieważ sklep, w którym sie zaopatruje w elementy miał tylko układzik 74hc244 w wersji w/w... Układ jest zrobiony w oparciu o TEN schemat. Ścieżki na płytce wykonałem przy pomocy linijki i mazaka ale jako tako wyszły. Dopiero zacząłem się bawić mikro procesorami po zakupie kitu AVT 3500 więc żeby podczas którejś zabawy nie uszkodzić portu LPT komputera w wyniku przepięcia zbudowałem oto programator. Z racji tego, że jest to moja pierwsza lepiej wykonana konstrukcja proszę o nie oszczędzanie słów na krytykę ;) Zapraszam do komentowania.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    neoswat
    Poziom 14  
    Specjalizuje się w: konserwator urządzeń dźwigowych.
    neoswat napisał 158 postów o ocenie 19, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4552079
    cukras
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam.Ładnie pięknie ale nie dało sie tego narysować w mniejszych rozmiarach i upchnąć całość w obudowie od wtyczki do LPT??(tym bardziej że zrobiłeś to na SMD)To by było z pewnością trwalsze i wygodniejsze.Mam taki we wtyczce i na elementach przewlekanych i nigdy nie było z nim problemu.
    Ot taka sugestia.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 4552578
    cukras
    Poziom 17  
    No nie będę się kłócił co komu się podoba.Sądzisz że jak sie to upchnie w obudowie od wtyku LPT to będzie łatwo o zwarcia??Sądzę że w takiej obudowie da się upchnąć trochę więcej niż to co składa się na ten programator i to z powodzeniem rysując pisaczkiem ścieżki od linijki.Zważając na twój poziom na elce to mnie zadziwiasz swoją opinią.(bez urazy).
    pzdr
  • REKLAMA
  • #4 4552938
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 544
    Ja bez większych problemów upchnąłem programatorek w obudowie wtyku LPT używając układu HC244 w obudowie DIL:

Mój programator AVR - prezentacja Mój programator AVR - prezentacja

W środku nie prezentuje się może zbyt pięknie, ale działa niezawodnie...
  • #5 4553216
    szymonzi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zgadzam się z przedmówcą - projekt możnaby upchać na płytce kilka razy mniejszej. Poza tym - estetyka na dobrym poziomie. Tak trzymać.

Polecam zmontowanie również programatora na usb (slynny usbasp ;) )- czesto sie przydaje, zwlaszcza jak ktos ma laptopa i nie ma portu lpt co w dzisiejszych czasach nie jest rzadkoscią. no i plus taki że można sobie układ zasilić przy okazji z USB :P
  • #6 4553337
    SQ2HCE
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Bardzo dobry układ! Jego największą zaletą jest to że działa. Jak na pierwszy układ tego typu to jest na 5. Wiadomo - można zrobić mniejszą płytkę, można to , można tamto.
    Dobry układ to taki który działa. Powwodzenia !
  • #7 4555109
    neoswat
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Dzięki, dzięki za pozytywne komentarze ;) Wiem.. Mogłem to upchnąć na mniejszej płytce ale taka miałem dociętą i nie chciało mi sie później jej skracać ;P A dla tego nie zrobiłem tego w obudowie od wtyku lpt, bo od razu miałem założenie, że będzie to stać w obudowie z pleksi na biurku przed moimi oczyma ponieważ kocham jak mi coś miga. Czyli miganie zielonej diodki uprzyjemniało by mi czas oczekiwania (raptem ok 3-8sek) na zaprogramowanie układu :) A pod usb zrobię sobie kiedy kompa będę zmieniał.
  • #8 4557852
    mateur
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

Pytanie pewnie banalne ale wolę się upewnić :D : rozumiem, że kabelki te z prawej strony(nie te od LPT) mają być podłączone bezpośrednio do odpowiednich nóżek w mikrokontrlerze?

Nie widzę na schemacie diodek LED... w którym miejscu należy je podłączyć żeby migały jak się wgrywa kod (po zdjęciach nie mogę się domyślić)?

Pozdrawiam
  • #9 4557915
    neoswat
    Poziom 14  
    Owszem. Kabelki po stronie prawej są bezpośrednio ( w moim przypadku do płytki testowej AVT-3500. Przy użyciu płytki uniwersalnej trzeba pamiętać o kwarcu i kondensatorach. Po stronie lewej do lpt kompa. Można także się doliczyć z lewej strony braku jednego kabelka. Zasilanie układu prowadzę tylko i wyłącznie z komputera więc pominąłem połączenie GND przez port LPT. I Diodki dodałem sam (zaczerpnięte z innego projektu). Diodkę zieloną ( wskazującą że coś sie dzieje [stan programowania]) trzeba wpiąć anodą do plusa układu a katodą poprzez rezystor (ja zastosowałem 330 ohm żeby tak nie raziła) do 16-tej nóżki układu, a diodkę czerwoną (sygnalizacja zasilania) anodą do plusa układu a katoda poprzez rezystor 330 ohm do minusa układu.
  • #10 4557942
    mateur
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ok, a jeżeli nie mam takiej płytki startowej to mogę bezpośrednio do nóżek mikrokontrolera?
  • #11 4558265
    neoswat
    Poziom 14  
    Owszem. Zachowując poprawność prowadzenia masy i pamiętając o kwarcu ( chyba ze ustawisz na fusach ze korzysta z wewnętrznego oscylatora) ale i tak do ustawienia tego wpierw trza mieć kwarc.. nie wiem jeszcze tego nie robiłem ;)
  • #12 4565763
    cukras
    Poziom 17  
    Witam, jeśli chcesz programować tym programatorem proce z grupy ATmega np ATmega8,...16,...32 itp. to nie trzeba żadnego kwarcu.Taki kontroler wzięty z półki jest domyślnie ustawiony na wewnętrzny oscylator.
    pzdr
  • #13 4589546
    neoswat
    Poziom 14  
    A jakbym chciał zaprogramować nowo kupiony ATTiny 2313 to on też ma już zaprogramowane fusy na wewnętrzny oscylator? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 4589600
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Tak. Z tego co pamiętam na 4mhz. Ale pewny nie jestem - sprawdź we nocie.
  • #15 4589910
    cukras
    Poziom 17  
    Ten ATTiny2313 ma fusy ustawione na zewnętrzny oscylator do 8MHz.Przynajmniej jego wcześniejsza wersja 90S2313 tak miał.
    pzdr
  • #16 4590323
    lutus
    Warunkowo odblokowany
    Sam takowy posiadam i swietnie sie sprawuje.
  • #17 4591023
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Hmmm... Ja kupiłem tiny z wewnętrznym 4mhz. A jego poprzednik - prawda on tak miał. Ale jak jest w końcu - nie powiem. Nie jestem pewien.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono autorską konstrukcję programatora AVR zgodnego ze standardem STK200/300, wykonanego w technologii SMD z użyciem układu 74HC244. Projekt powstał jako zabezpieczenie portu LPT komputera przed przepięciami podczas programowania mikrokontrolerów, zwłaszcza w ramach nauki z zestawem AVT 3500. Dyskutowano możliwość zmniejszenia rozmiarów płytki i umieszczenia całego układu w obudowie wtyku LPT, co byłoby bardziej kompaktowe i trwałe, jednak autor preferował większą, przejrzystą obudowę z pleksi, umożliwiającą obserwację sygnalizacji LED. Omówiono podłączenie sygnalizacyjnych diod LED (zielona i czerwona) oraz kwestie zasilania programatora bezpośrednio z portu LPT. Poruszono temat stosowania kwarcu w układzie – dla mikrokontrolerów z rodziny ATmega (np. ATmega8, ATmega16, ATmega32) nie jest on konieczny, gdyż domyślnie korzystają z wewnętrznego oscylatora. W przypadku mikrokontrolera ATTiny2313 pojawiły się rozbieżności dotyczące ustawień fusebitów – niektóre wersje wymagają zewnętrznego oscylatora, inne mają domyślnie wewnętrzny 4 MHz. Wskazano również na alternatywę w postaci programatora USB (np. popularny usbasp), który jest wygodniejszy dla komputerów bez portu LPT i umożliwia zasilanie układu z USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA