logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nawigacji do ciężarówki z profilami tras, MP3, MP4, Bluetooth 2.0

tomask 05 Kwi 2008 19:36 34530 17
REKLAMA
  • #1 4997055
    tomask
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich
    Mam taki mały problem, nie wiem jaka kupic nawigacje jaki model i marke chce kupic juz konkretny sprzęt zeby było wszystko w niej
    -ptofile tras dla aut ciężarowych i osobowych
    -ostrzeganie o fotoradarach
    -komunikaty w jezyku polskim
    -menu polskie
    -mp3
    -mp4
    _pojemnosc pamieci 2GB
    -mozliwosc wyboru lektorow
    -Bluetooth™ 2.0
    Pomóżcie wybrać mi marke i model

Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 4998909
    marciniec
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.

Jeżeli chodzi Ci o profil do ciężarówek to raczej ważny jest rodzaj map i oprogramowanie do nawigacji, wybór nawigacji jest również ważny bo ma Ci służyć na długie lata, a nie na kilka dni. Polecam automape(brak wyboru opcji dla ciężarówek, ale posiadając licencje możesz pobrać aktualne wiadukty, punkty poi, ze strony miplo. Autopilot ma opcje dla ciężarówek. Ale pamiętaj że nawigacja nie jeździ za Ciebie.

marciniec
  • #3 4998972
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Najnowsze mapy Becker'a są chwalone przez kierowców tirów. Sam nie sprawdzałem, to opinia klientów.
  • REKLAMA
  • #4 5001859
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Nie chcę podważać opinii MOD i mam nadz. że kol marek sie nie obrazi, ale jeśli chodzi o TIR-y to Tylko GARMIN i mapa EUROPY NT 2008. Współpracuje z firmą która zajmóję się spedycją, poleciłem im właśnie GARMIN i każdy kierowca jest bardzo zadowolony ( dokładnie 55 kierowców ). Każdy wskazany im adres w/w navi znajduje bez problemów.
    Ps. Tak na boku dodam że GARMIN on 01 maja uruchamia system komunikatów TMC - we wszystkich zachodnich krajach ten system już działa.

Na www.garmin.pl znajdziesz więcej info. To jeden z fragmentów:
    Cytat:
    Zdecydowanym udogodnieniem podczas wyjazdów jest wbudowany odbiornik komunikatów drogowych GTM 21, informujący kierowcę o utrudnieniach na drodze w tych krajach, w których znajdują się dostawcy komunikatów TMC.
  • REKLAMA
  • #5 5031207
    grzechu146
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Testował już ktoś ten garmin albo inne oprogramowanie z funkcją na ciężarowe?(oprócz xxxpiniuxxx) Dzięki
  • #6 5031659
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    he zwała, powiem ci kolego tak. Przejdz się do jakiejś firmy która zajmuje się Spedycją. W 90% firm w Pl kierowcy jeżdżą na Garminach.
  • #7 5069648
    aura1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    I znowu popre kol.xxxpiniuxxx z nawi to tylko garmin. Jeśli chodzi o profile tras dla tirów to chyba jeszcze nikt tego nie robi (spotkałem coś takiego w sieci ale tylko w wersji ang. i na laptopa w niemczech za korzystanie z laptopa policja daje DUUUŻE mandaty). Wszystkie wymienione przez Ciebie punkty garmin spełnia. A ponadto posiada transmiter FM możesz słuchać w radioodbiorniku samochodowym komunikatów z nawi. Pamięć kartą możesz zwiększyć do 8GB blueooth łączy cię z telefonem i robi za zestaw głośnomówiący i wsztstko to w głośnikach radia. Fotoradary ładujesz z neta bezpłatnie a aktualizacja darmowa, najdokładniejsza mapa Polski UMpcPL codziennie aktualizowana też za darmo i sprzęt coraz tańszy. Pisałem o 760GP. Polecam
  • #8 5073780
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Zastanów się też na palmtopem. Na nim w przeciwności do typowych gps działa większość map... oprócz garmina
  • REKLAMA
  • #9 5074012
    marek216
    Poziom 43  
    :arrow: piasek1990

Proszę odpowiadać na temat i nie powtarzać bzdur. Garmin działa na WindowsMobile :!: Strony producenta to kolega pewnie nawet nie sprawdził :!:
  • #10 5083337
    kriss12
    Poziom 13  
    Map&Guide Profesional v.13 PROF - doskonały program do nawigacji szczególnie dla kierowców jeżdżących dużymi mobilami
  • #11 5103946
    lopesek
    Poziom 9  
    A ma ktoś linki do map&guide z mapami tylko na PDA. Dzięki
  • #12 5104872
    marek216
    Poziom 43  
    lopesek napisał:
    A ma ktoś linki do map&guide z mapami tylko na PDA. Dzięki

Mapy się kupuje - następny taki post nagrodzę ostrzeżeniem :!:
  • #13 5105350
    grzechu146
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    To jest aplikacja niemiecka. Mod - możesz to podtwierdzić??:)
  • #14 5105413
    marek216
    Poziom 43  
    Aplikacja jest raczej niemiecka - nie jestem pewien ale chyba ma j.angielski do wyboru.

Może się wypowie ktoś kto na tym "zwiedza"
  • #15 5160622
    RAV.blogn.pl
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    marek216 napisał:
    Garmin działa na WindowsMobile :!:

W zasadzie słusznie, tylko że... myląco. Słusznie, bo oprogramowanie Garmin Mobile XT działa na urządzeniach z Windows Mobile. Co więcej, Garmin produkował kiedyś PDA z Windowsem. Ale myląco, bo na dedykowanych GPSach Garmina (np. Nuvi) nie ma Windowsów. Ktoś mógłby źle zrozumieć.
  • #16 5162950
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    RAV.blogn.pl napisał:

W zasadzie słusznie, tylko że... myląco. Słusznie, bo oprogramowanie Garmin Mobile XT działa na urządzeniach z Windows Mobile. Co więcej, Garmin produkował kiedyś PDA z Windowsem. Ale myląco, bo na dedykowanych GPSach Garmina (np. Nuvi) nie ma Windowsów. Ktoś mógłby źle zrozumieć.

Hmm trochę to wszystko niezrozumiałe. Aplikacje GARMIN działa na każdym urządzeniu z WM 2003,2003SE,2005 oraz 2006. Sprawuje się elegancko na urządzeniach z wbudowanym GPS jak i na tych które owych nie posiadają.
  • #17 5164462
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    a te garminy co dzialaja na pda to sa jakies inne specjalne wersje czy to te ktore sie instaluje na urzadzeniach garmina?
  • #18 5164513
    marek216
    Poziom 43  
    Program jest inny dla PalmOS inny dla WindowsMobile czy dla Symbiana. Mapy są takie same.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru nawigacji GPS do ciężarówki z funkcjami takimi jak profile tras dla pojazdów ciężarowych i osobowych, ostrzeganie o fotoradarach, polskie menu i komunikaty, odtwarzacz MP3/MP4, pamięć 2GB, możliwość wyboru lektorów oraz Bluetooth 2.0. Uczestnicy polecają przede wszystkim urządzenia marki Garmin, które są powszechnie stosowane w firmach spedycyjnych i spełniają większość wymagań, w tym obsługę profili tras dla TIR-ów, darmowe aktualizacje map i fotoradarów, transmiter FM oraz łączność Bluetooth umożliwiającą zestaw głośnomówiący. Wspomniano także o oprogramowaniu Automapa i Autopilot, jednak z ograniczeniami w obsłudze profili ciężarowych. Becker jest chwalony przez kierowców tirów, choć opinie są mniej liczne. Poruszono temat aplikacji Map&Guide Professional, dedykowanej dla dużych pojazdów, dostępnej na PDA. Dyskusja zawiera także wyjaśnienia dotyczące kompatybilności oprogramowania Garmin Mobile XT z systemem Windows Mobile na PDA oraz różnic między dedykowanymi urządzeniami Garmin a aplikacjami instalowanymi na innych platformach. Wskazano, że profile tras dla ciężarówek są rzadko dostępne i często ograniczone do wersji anglojęzycznych na laptopach, co jest niepraktyczne w Polsce ze względu na przepisy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA