logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka nawigacja GPS z mapami dla TIR uwzględnia wiadukty i ograniczenia tonażu?

romoo 30 Gru 2007 12:12 26640 19
REKLAMA
  • #1 4639639
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1376
    Mam takowe pytanie jakie urządzenie ma mapę dedykowaną dla przewozników głównie chodzi mi o wiadukty i drogi z ograniczonym tonażem.
    Bo taka dla osobówek to niestety czasami wprowadza w slepy zaułek i trzeba łamać ograniczenia, zwłaszcza w miastach.
    Czy są takowe mapy typu Autoroute , lub mapy na PPC , Komórke, itp?
  • REKLAMA
  • #2 4645101
    Cobrat
    Poziom 22  
    Ocena: 499
    jest mapka typu Autoroute 2007, ale dokładniejsza jest Map&Guide v13, ale niestety jest po niemiecku, na Polskę najlepsza jest Auto Mapa 4 i może być PC Navigator 6, a o takiej mapce z tonażami, wiaduktami coś słyszałem ale nie bedę bajek wymyślał bo nawet nazwy nie pamiętam, jak cos więcej się dowiem to napiszę, tyle ode mnie POZDRO <Auto Route 2007 i Map&guide to mapy na PC->laptopa>
  • Pomocny post
    #3 4645174
    marciniec
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ta mapa z wiaduktami i tonażami to autopilot.

pozdrawiam.

Marcin
  • #4 4645287
    Cobrat
    Poziom 22  
    o może własnie to ta.... ale ona jest na Poket PC, jeśli ktos mysli o takiej mapie na PC to nie wiem ....
  • Pomocny post
    #5 4645386
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    W I-GO jest możliwość wyboru mdzyinymi TIR oraz Autobus i pewnie ma to jakieś odniesienie do działania programu, niewiem tylko na ile uwzględnia to o co CI chodzi.
  • REKLAMA
  • #6 4645440
    marciniec
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Autopilot z tego co wiem, jest dosyc dobry jeżeli chodzi o temat transportu ciężarowego. Sam osobiście jestem zadowolony z automapy 4, nie mam do niej zastrzeżeń. Więcej informacji o autopilocie znajdziesz na stronie www.autopilot.pl
  • #7 4645441
    Cobrat
    Poziom 22  
    z tego co wyczytałem wynika ze opcje tonaży, wiaduktów i mostów dla map na PC posiada Map&Guide v13 Truck Navigator, nic poza tym ...
  • #8 4645899
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    Na telefon jest nav4all. Ma ustawienia dla:
    Samochody,Taksówki,Transport publiczny,Ciężarówki,Samochody dostawcze,Służby alarmowe. Pozdrawiam
  • #9 4646327
    Cobrat
    Poziom 22  
    Kris52 napisał:
    Na telefon jest nav4all. Ma ustawienia dla:
    Samochody,Taksówki,Transport publiczny,Ciężarówki,Samochody dostawcze,Służby alarmowe. Pozdrawiam

ustawienia ustawieniami..., ale ciekawe jak to się odnosi do rzeczywistości...
  • #10 4661325
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    Cobrat napisał:

ustawienia ustawieniami..., ale ciekawe jak to się odnosi do rzeczywistości...

Bardzo kiepsko, w mio C520 czy ustawiłem tir czy też rower to prowadziło mnie tymi samymi drogami i włos mi się zjeżył na głowie gdy przy opcji tir navi kazała skręcić w ulicę z ograniczeniem 3.5t gdzie nawet vany nie jeżdżą bo jest bardzo wąska :|
  • REKLAMA
  • #11 4661352
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    W nowej automapie wygląda to lepiej.
    Trzeba jednak przyjąć, że program nie zastąpi myślącego kierowcy.
  • #12 8391402
    Intakwrx
    Poziom 2  
    Odgrzebuje bo mamy rok 2010.

Jaka najlepsza mapa dla Kierowcy TIR-a.
    Jaka najlepsza do liczenia "kilometrówki"
  • #13 8391554
    wlodi20
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    garmin ostatnio wypuścił nawigacje przegotowaną do ciężarówek jest to model : Garmin nuvi 465T
    jesli chodzi o garmina to europe ma dopracowaną pod tym względem
  • Pomocny post
    #14 8392074
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Najlepsze dla Tirowca są wg mnie i klientów Tomtom truck oraz becker - Automapa kompletnie dla Tira się nie sprawdza w jeździe po Europie - ludzie zgłaszali wiele zastrzeżeń. Póki co tego garmina nie testowałem, ale jak trafi w moje ręce, to test będzie.
  • REKLAMA
  • #15 8602445
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Przyłączę się do wątku. Znajomy jeżdżący TIR-em po Europie pytał mnie o to samo - ma nawigację Medion E4230, ale mapy już się zdezaktualizowały i chciałby coś nowszego. Co dobrego do TIR-a (chodzi o Europę, nie tylko Polskę) da się znaleźć? Przy czym wskazana byłaby możliwie niska cena (on ma prywatną nawigację - nie firmową - i nie chce zbyt wiele pieniędzy wyrzucać...)

Czy da się dostać jakiś soft na tego Mediona? A może trzeba w ogóle kupić nawigację innej firmy (Garmin, Tomtom czy coś jeszcze innego) i tam będą dostępne jakieś przyzwoite mapy Europy za rozsądną cenę?
  • Pomocny post
    #16 8605009
    koala106
    Poziom 39  
    Igo z mapami truck lub zakup clarion, becker, tomtom z mapami truck
  • Pomocny post
    #17 8605085
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Automapa to porażka, wiele navigacji ma opcje TIR, ale to jest wykrzystywane do obliczania algorytmu.
    PC nawigator 8 truck np: działa w kilku krajach EU.
    Jest na PC i PDA. Jest jeszcze z wysokiej półki sony, ale to ok 2000zl.
    Niestety prym wiedzie IGO 8 + czujność i myślenie, bo IGO nie pomija w dokładności żadnych krajów byłych socjalistycznych krajów, co skwapliwie robią wszystkie pozostałe navi.
  • #18 8627968
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    A może ktoś wie, ile kosztuje Igo truck i gdzie to można w Polsce kupić?

jannaszek napisał:
    Automapa to porażka, wiele navigacji ma opcje TIR, ale to jest wykrzystywane do obliczania algorytmu.

Skoro już był poruszony temat Automapy - jest relatywnie tania i znam kogoś, kto z tym jeździ ciężarówką (tylko po Polsce) i sobie chwali. Nie znam jednak nikogo, kto z tym próbował jeździć po Europie. Czy można prosić o szczegóły? Co w Automapie na Europę jest złe? Słabe pokrycie dróg, niewłaściwe ograniczenia dla TIR-ów, a może coś jeszcze innego?
  • #19 8629086
    koala106
    Poziom 39  
    Jeżeli chodzi o tonaże - na zachodzie Automapa spisuje się średnio - pod względem nawigacji wszystko ok - ale kategoryzacja dróg pod Tiry kuleje
  • #20 8639287
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Funkcja TIR praktycznie nie pozwala korzystać z Am nawet w Polsce, nie radzi sobie z wytyczeniem drogi, dokłada 100 km i jeszcze monit: odcinki nie przejezdne, na zachodzie każe nieraz zawracać bez powodu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nawigacji GPS z mapami dedykowanymi dla kierowców TIR-ów, które uwzględniają ograniczenia tonażu oraz przeszkody takie jak wiadukty. Wskazano, że standardowe mapy dla samochodów osobowych często prowadzą ciężarówki na nieodpowiednie trasy, co wymaga łamania przepisów. Wśród rozwiązań wymieniono mapy typu AutoRoute 2007, Map&Guide v13 Truck Navigator (z funkcjami tonażu i wiaduktów, dostępne na PC i Pocket PC), oraz autopilota, który posiada dedykowane opcje dla transportu ciężarowego. Program I-GO oferuje tryb TIR, jednak jego skuteczność w uwzględnianiu ograniczeń jest nie do końca potwierdzona. Na urządzenia mobilne polecano nav4all z ustawieniami dla ciężarówek. Automapa 4 jest popularna w Polsce, ale jej funkcja TIR jest krytykowana za niedokładności, zwłaszcza w Europie Zachodniej, gdzie kategoryzacja dróg pod kątem tonażu jest niewystarczająca. PC Navigator 6 oraz PC Navigator 8 Truck to kolejne opcje z mapami dla ciężarówek. W 2010 roku pojawiły się na rynku dedykowane nawigacje Garmin nuvi 465T oraz urządzenia TomTom Truck i Becker z mapami truckowymi, które są wysoko oceniane przez użytkowników. Wskazano, że najlepsze efekty daje połączenie specjalistycznych map truckowych (np. IGO Truck, Map&Guide Truck Navigator) z czujnością i doświadczeniem kierowcy, gdyż żadna nawigacja nie zastąpi pełnej uwagi podczas jazdy TIR-em.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA