logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder 1330 zawiesza się po zmianie pamięci na flash - co robić?

kacha36 13 Sty 2004 19:32 2023 6
REKLAMA
  • #1 474080
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Mam następujący problem. Po zmianie pamięci na flash dekoder wchodzi w tryb wyszukiwania programów i po chwili ekran telewizora robi się cały zielony, dekoder się zawiesza.
    Jesli włożę oryginalną kość, to wszystko wydaje się być w porządku, dekoder wyszukuje programy, zapamietuje je i wszystko działa prawidłowo.
    Ponowna zmiana pamięci na flash powoduje wymazanie listy kanałów i zawieszanie się dekodera przy szukaniu kanałów.
    Nie ma tu znaczenia soft, sprawdzone na kilku rodzajach, poza tym ta sama kość w innym dekoderze działa bardzo dobrze.
    Może ktos miał podobny przypadek-proszę o rady, co zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 475138
    Darek_ta
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przy OF na 1330 lista wylatuje i najlepiej wgrać ją kartą serwisową lub seasonem.
  • REKLAMA
  • #3 475432
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Miałem kiedyś taki przypadek z tym tunerem. Z oryginalnym softem wszystko OK, z innymi ciągłe zwisy i zielony ekran. Udało mi się wymienić tuner na inny egzemplarz, w którym te same kości z oprogramowaniem innym niż oryginalne chodziły bez problemu. Przypuszczam, że w tym egzemplarzu procesor nie wyrabiał z obciążeniem wynikającym z dodatkowych zadań (emulacja karty itp.)
  • REKLAMA
  • #4 475832
    CONCORD
    Poziom 11  
    WITAM TAKI SAM MAM PROBLEM CO MAM ZROBIC ,WGRYWAM ORGINALY EPPROM POTEM LISTA I FLASHUJE ..POMOCY
  • REKLAMA
  • #5 481297
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    popróbujcie z różnym softami do flasha, może to pomoże. Kanały wgrywać należy kartą serwisową, ale musi to być pasująca lista i eeprom, bo może tak być że kanały będą ale sygnału brak. Czyli szukać kompletów albo samemu dobrać odpowiednie trzy pliki.
  • #6 481480
    Darek_ta
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Lista najlepiej od 1430 eprom do niej nie potrzebny przy karcie serwisowej
  • #7 486660
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    tez to mialem. w moim przypadku podczas patchowania wgrywanie epromu wywalalo sie pod koniec. pionero zglaszal komunikat : brak odpowiedzi terminala czy cos w tym stylu. chodzi o to ze nie programuje sie caly eprom. ja mam u siebie eprom na kabelkach w podstawce (w dekoderze) wiec jak go zaprogramuje w jdmie to wszystko jest ok.

100% sprawdzone i dziala (przynajmniej u mnie)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dekodera model 1330, który po wymianie pamięci na flash zawiesza się podczas wyszukiwania programów, a ekran telewizora robi się zielony. Przy oryginalnej kości EEPROM dekoder działa poprawnie, zapamiętuje kanały i nie zawiesza się. Zmiana pamięci na flash powoduje wymazanie listy kanałów i zawieszanie się urządzenia. Problem nie zależy od wersji oprogramowania, które testowano na kilku rodzajach, a ta sama kość działa poprawnie w innym dekoderze. Wskazano, że przy oryginalnym oprogramowaniu (OF) na modelu 1330 lista kanałów może się usuwać i zaleca się wgrywanie jej kartą serwisową lub programem Season. Możliwe, że procesor w danym egzemplarzu nie radzi sobie z obciążeniem wynikającym z dodatkowych funkcji, np. emulacji karty. Rekomenduje się eksperymentowanie z różnymi wersjami softu do flasha oraz wgrywanie kanałów kartą serwisową z odpowiednio dobranym kompletem plików (lista, EEPROM, flash). Wskazano także, że lista kanałów z modelu 1430 może być kompatybilna z 1330 i nie wymaga EEPROM przy użyciu karty serwisowej. Jeden z użytkowników opisał problem z programowaniem EEPROM, gdzie proces kończył się błędem, sugerując, że pełne zaprogramowanie pamięci jest kluczowe dla stabilności dekodera. Rozwiązaniem było programowanie EEPROM poza dekoderem i montaż w podstawce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA