logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA7294 - przy większej mocy - głośnika zaczyna trzeszczeć

Azad 06 Kwi 2008 10:25 1926 10
REKLAMA
  • #1 4998634
    Azad
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam ten układzik pracujący w mostku i jak go włączę wszystko działa jak należy, jednak gdy chcę dać więcej mocy na głośnik wtedy pogra chwilę dobrze i głośniki zaczynają trzeszczeń, gdy zcisze układ wtedy gra normalnie. O co w tym chodzi? Co jest nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 4998650
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4998807
    Azad
    Poziom 11  
    Trafo to 2x24V 200W, zasilacz to mostek 25A, 18800uF (9400uF na stronę), chłodzenie to radiator 16cm dł i 3,5 cm szer. Wydaje mi się że wszystko jest jak należy.

Dodano po 1 [minuty]:

Po wyprostowaniu jest +- 35V
  • #4 4998918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4999087
    Azad
    Poziom 11  
    Głośnik to STX-32-150-8-SS, 8 Ohm

Dodano po 8 [minuty]:

TDA od radiatora jest oddzielone podkładką mikową, czy zastosowanie pasty termoprzewodzącej by pomogło?
  • Pomocny post
    #6 4999141
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4999197
    Azad
    Poziom 11  
    Zanim skonstruowałem układ założyłem temat na tym forum i stwierdzono że takie trafo będzie ok, w instrukcji końcówki mocy pisze że max układ wytrzymuje +-45V, a jeśli by sie chciało podpiąć 4 ohm to max +-25V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4999215
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4999320
    Azad
    Poziom 11  
    Większego radiatora nie mam, podłącze dodatkowo wiatraczki od starego zasilacza ATX. A co do podkładek mikowych to i tak i tak nie mogę ich wyrzucić bo końcówka mocy nie może bezpośrednio przylegać do radiatora - gdzieś tak czytałem. Jak zamontuje wiatraczki dam znać co i jak. Dzięki za dotychczasową pomoc.
  • #10 5007659
    Azad
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za pomoc, trzeszczenie głośników było spowodowane zabezpieczeniem termicznym, zastosowanie pasty termoprzewodzącej zamiast podkładek mikowych pomogło, chodź choć radiator dalej się bardzo grzeje i będę musiał pomyśleć nad nowym. Jeszcze raz dzięki.
  • #11 5009001
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem trzeszczenia głośników przy większej mocy w układzie TDA7294 pracującym w mostku wynikał z zabezpieczenia termicznego scalaka spowodowanego nadmiernym nagrzewaniem. Zasilanie układu wynosiło około ±35V, co jest nieco powyżej zalecanego zakresu ±27-30V dla mostka, jednak w dokumentacji TDA7294 dopuszczalne jest do ±45V. Głośnik o impedancji 8 Ω (STX-32-150-8-SS) był poprawnie dobrany. Problemem okazało się niewystarczające odprowadzanie ciepła przez radiator oraz zastosowanie podkładki mikowej bez pasty termoprzewodzącej, co ograniczało przewodzenie ciepła. Po zastosowaniu pasty termoprzewodzącej zamiast samej podkładki mikowej oraz planowanym dodaniu wentylacji (wiatraków) trzeszczenie ustąpiło, choć radiator nadal mocno się nagrzewał, co sugeruje potrzebę lepszego chłodzenia. Zalecane jest monitorowanie prądu zasilacza i ewentualne zwiększenie wydajności chłodzenia, gdyż układy mocy TDA7294 przy wysokich prądach i napięciach zasilania generują znaczne ciepło.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA